Beyler, bakınız yeni bir handheld'e rastladım internette. Sanırım ilginizi çekecek özelliklere sahip bir alet.
Önce bir miktar link vereyim:
http://www.gbax.com/ http://www.gp2xtr.com/ -> türkiye distributörü
http://wiki.gp2x.org/ -> wiki
http://www.gp32x.com/ -> ingilizce forum
http://archive.gp2x.de/ -> oyun&program indirebileceğiniz download sitesi
Neyse linkleri verdikten sonra birazda aleti özel kılan yanlarından bahsedeyim.
İlk olarak donanımsal özelliklerinden bahsedeyim.
Hmm hepsini anlatması zor geldi. Detaylar için buraya
http://www.gp2xtr.com/content.asp?ID=2 bakın.
Ama özet geçersek iki tane arm işlemcisi var. Biri 2d grafik işlemlerinde kullanılmak üzere.64mb ddr ram'i ve 64mb nand belleği var. Bunun dışında sd card kullanıyor ve şimdilik 2gb'a kadar olan kartları destekliyor. İleride firmware update'i ile 4gb'a falanda çıkaakmış bu. 3.5" TFT ekran. 320*240 QVGA. Pil olarak 2 adet AA yani kalem pil kullanıyor. Adaptör seçeneğide var. Dayanma süresi olarakta firma 6 saat diyor ama en azından 4 saat kesin dayanıyor diyebilirim. Eski firmware'lerdeki bir sorun yüzünden eskiden pek dayanmıyomuş gerçi ama son update'ler ile düzeltilmiş bu. Tv-out'u var. USB 2.0 desteği var. Ve daha saymadığım bir sürü özelliği daha var. Gerisine verdiğim linkten bakın.
Yazılım özelliklerine gelirsek. Üzerinede Linux var. AVI, MPEG, DVIX vs. izleyebiliyorsunuz, MP3, Ogg, WMA (geliştiriliyormuş) dinleyebiliyorsunuz.
PDF, JPG, BMP, PCX, GIF, PNG falan formatılarıda gösterebiliyor.
Kısacası PSP'ten aşağı kalır tek bir yanı yok diyebilirim. Tek eksiği built-in bir network aygıtı yok ama ek bir kart ile bu desteğin gelmesini engelleyecek birşeyde yok.
Buraya kadar herşey iyi tamam ama şimdi söyleyeceğim bence aygıtın en önemli özelliği.
Bu aygıtın SDK'si bedava ve aygıt ile beraber geliyor!
Ve bu SDK sadece Windows için değil, Linux ve Mac içinde kurulum vs. si mevcut.
SDK içinde sanırım SDL kullanılıyor ama buna mecbur değilsiniz. SDL kullanmak istemeyenler içinde çözüm mevcut. Allegro kütüphanesi ilede uygulama geliştirebilirsiniz veya direk Linux'un framebuffer'ını kullanırsınız. Ya da Rlyeh's Minimal Library SDK adlı kütüphaneyide kullanabilirsiniz. Yada direk ARM ASM kasın
. Hardware Spec.'leri mevcut
http://wiki.gp2x.org/wiki/Docs_and_Papers.
En son hangi konsol geliştiricisi kendi konsollarını hacklemek isteyen kullanıcılara "Buyrun dilediğiniz gibi kurcalayın, bakın donanım bilgileride şöyle" dedi?
İşte devrim budur bence.
Ve Türkiye distributörünün sayfasında SSS'ten bir soru ve cevabı yazarak kapatayım.
"""
GP2X , “hack”lemek mümkün mü? Yasal olarak buna izin verilmiyor değil mi?
Biliyor musunuz, eğer GP2X için herhangi bir program oyun yada aksesuar geliştirirseniz bunu ülkenizdeki GP2X distribütörüyle görüşerek telif haklarıyla beraber ticari bir kazanç haline bile getirebilirsiniz. GP2X in açık kaynak olmasının temelinde kullanıcılar tarafından da geliştirilebilir olmasıdır.
"""
Aramızda C64'de ne taklalar attıran adamlar var (hem donanım hem de yazılım olarak). Eminim ki bu aleti kurcalamaya başlasalar dehşet şeyler yaparlar.
Son olarakta aleti Türkiye distributöründen sipariş ettim. Bana karşı gayet kibardılar ve oldukça yardımcı oldular. Açıkcası onlarla iş yapmak bir zevkti diyebilirim. Tavsiye ederim.
Neyse sizce nasıl bir alet? Yani fazlamı gaza gelmişim ha?