Walla hikayelerin hepsi birbirinden güzel ve eğlenceli. Koptum bayaa... Ben'de de 87-90 yıllarından kalma bir disket var. Label'ı süper ama! "Emir'in Programları"
İçinde ne var derseniz tamamı CBM Basic öğrenme aşamalarımdan oluşan birbirinden rezalet programlar kaynıyor.
O yıllarda programcıdan çok animatör sayılabilirdim ben. Herşeyi "ekranı sil ve bir sonraki ekranı oluştur" mantığıyla yapardım. Peki ya spritelar?
"Kit Demo" isimli bir program yapmıştım o yıllarda. Hani "Kara Şimşek" vardır ya. O hesap... Programın outputuna baktığınızda sonuç hiç de fena değil aslında. Ekrana bir araba spriteı giriyor ve durduğunda "Bu araba kit olmalı" gibi bir mesaj çıkıyor. Arabanın önünde ASCII bir duvar var
Araba bu duvara tosluyor ve birkaç denemenin ardından duvarı yıkmayı başarıyor. (WOW!
Bu arada yukarda aptal mesajlar yazmaya devam ediyor. "Evet evet! Kesinlikle Kit!" felam. En son araba duvarı yıkıyor ve o da nesi? Önünden bir lazer çıkıyor ve ateş ederek duvarı patlatıyor. BOOM! Sonuç yoluna devam ediyor. Peki son atraksiyon ne? Elbetteki ekranı uçarak terkediyor
Gelelim source codelara. Programcının el kitabından yazılmış korkulacak derecede gereksiz init bölümleri bulunan bir codeun ardından yazılan şu şekilde bir program..
..
..
..
110 X = 100: Y = 45: POKE 53248, X: POKE 53249, Y
120 X = 102: Y = 45: POKE 53248, X: POKE 53249, Y
130 X = 104: Y = 45: POKE 53248, X: POKE 53249, Y
140 X = 106: Y = 45: POKE 53248, X: POKE 53249, Y
..
..
..
O zamanlar "ivme" kavramı tam yerleşmediği gibi "değişken" kavramını da çözmüş değilim tabii ki. Niye her seferinde X ve Y'ye değer verip sonra set ediyorum da doğrudan değerleri yerine yazmıyorum? Belki bazılarınız X ve Y'nin değerlerini daha düzenli görmek için yaptığımı düşünebilir. Elbette ki sebep bu değil, kesin bir örnek gördüm öyle ve tek yolu bu sandım.
Mert Hekimci (Digahole / Onslaught) benim için önemli bir adamdır. Zamanında bana bir basic code disketi vermişti. Az önceki mesajlarda geçen "basic karete" gibi şeyler vardı içinde
Bir de text adventure oyunu vardı içersinde. "Mafya" mıydı neydi... Onu incelerken "money" diye birşey görmüştüm içersinde. "money = money + 500" falan birşeyler yazıyordu. Baktım oyunda da bir yerde para kazanıyordun tam $500'a denk geliyor. O gün "değişken nedir? nasıl kullanılır?" anlamıştım :lol:
Hydrogen: Sen "Emir'in Programları" disketiyle ilgili beni daha da rezil edecek şeyler biliyorsun. Lütfen sende saklı kalsın
Budur... Çok eğlendim yazarken eheh...