bence bu scene bir evrimden geciyor.
forum ilk kuruldugu zamanlar, neredeyse tamamen yok olmus olan tr-scene'de kendini bu seylere ilgi duyanlardan geriye kalan sonuncu adam zanneden 15-20 kisilik bi grubun birbirini bulmasini ve kontagi surdurmesini sagladi (bu sanirim ozellikle istanbul disindaki spritus ve benim gibiler icin gecerli). Bence 7dx partilerinin scene'i yeniden ateslemedeki basarisi bu forumun yardimiyla da pekiserek partiler arasindaki donemlerde de ayakta kalinmasini sagladi. Bu yuzden bence bu forum bu haliyle ve onceki halleriyle tr-scene'in cok buhranli donemlerinde kritik bir rol ustlendi ve bu rolu basariyla yerine getirdi.
tr scene'in bu evriminin sonucu olarak varolmaya devam etmek icin buyumek zorunda oldugunu farketmesi ise son 1.5 yilda oldu. 7d5'ten onceki donemde bu konuda cok da adim atildigi soylenemez. O zamanlarda bu scene'i nasil buyuturuz falan diye tartistigimizi hic hatirlamiyorum. 7d4 zamanlarinda falan zorla tek tuk bir iki release yapilip mutlu olunuyordu. Baska bir deyisle zorla survive ediyorduk. Ama 7d5 ile beraber daha kalabalik kitlelere ulasma ve yeni insan cekme durtusu bizi bu konuda adim atmaya yoneltti.
Bunun sonucu olarak artik yalnizca iletisimi saglamanin otesinde ihtiyaclarimiz dogdu.
- urun / grup / scener veri tabani
- urunlere / gruplara / scenerlara oy veya yorum ekleyebilme
- yeni gelen insanlarin konuya giris yapabilecegi iyi organize edilmis tanitim yazilari
- teknik tutorialler
- ... ve tabii ki yine forum
- duzenli periyodik yayin(lar)
yani artik scene evrildi ve farkli ihtiyaclara sahip.
bu durumun bir suredir farkinda olan bir grup insan var zaten. Bununla ilgili olarak vigo, spaztica, ben, hydrogen ve simdi mrr yorumlar yaptik. ote yandan spritus ve resident'in, hepimizden aldigi destekle yurutmekte oldugu plazma projesi de bu siraladigim ihtiyaclar arasindaki periyodik yayin acigini kapatmaya yonelik onemli adimlar atti.
Dolayisiyla aslinda bence boyle web sayfasi mi yapmaliyiz yoksa release mi yapmaliyiz diye bir ayrimda kalamayiz. Ben ikisini de yapmak zorunda oldugumuzu dusunuyorum.
Yaptigimiz releaseler cesitli yabanci dev database'lerde ayrik ayrik birikirken, pek cok degerli gorus / yazi forum topiclerinde bir mufredata oturtulamadigi icin yeni birilerine kolayca sunulamazken, bu konuda oturup sapkamizi onumuze koymamiz gerekir. Release yapip derli toplu host edememe durumu ile karsi karsiya kalmamaliyiz. Ayni sekilde web sayfasi ustune web sayfasi yapip icini dolduracak kadar release yapmazsak da bence komik duruma duseriz.
Su ana kadar yeterince release / yazi olmadigi icin boyle bir siteye gerek olmamis oldugu dusunulebilir. Ama artik boyle bir siteyi dolu dolu kilacak kadar cok yazili materyal ve release var bence. Hali hazirda webde olan benim, vigonun, skate'in, erik'in ve anes'in tutorialleri, ve ilaveten plazmada bugune kadar yayinlanmis yazilari biraraya toplasak bugun itibariyle toplam 70-80 makalelik bir birikim elde etmis oluruz ki bu sanirim bizi turkiyenin teknik acidan en dolu sitelerinden biri yapabilir. Butun bu yazilar su an bir cok siteye yayilmis bir halde durmaktalar.
mrr'in bu posttaki commentlerini bu perspektiften algilamamiz hepimiz icin daha faydali olur bence. Ki Spaztica da zaten bu konunun cok uzun zamandir farkinda oldugu icin bazi calismalara baslamis gorunuyor
Bu perspektiften bakildiginda tr-scene'in guclu bir imaja ve markaya sahip olmasi acisindan bir noktada forumumuzun da kendi kodladigimiz bir platforma gecmesi fikrini uzun vadede ben de destekliyorum. Ama benim kisisel fikrim, bir urun database'inin ve bir article database'inin daha yuksek oncelikli oldugu yonunde