the scene > demoscene
Plazma #3
spaztica:
uymak->uydurmak ;)
nightlord:
kesinlikle search edilebilir olmasinin onemine katiliyorum. hatta bu yuzden su octaldoam/dokumantasyon sitesi projesini siddetle destekliyorum. ve her yeni dergi sayisyla beraber icindeki yazilar o siteye de eklenmeli. boylece bahsettigin gibi ansiklopedi modunda webde birsey arayanlar o yazilara ulasabilir.
ama periyodik yayin bence yine de ayri bir sey. yani "dergi" dedigim olayin webdeki ansiklopediden farklari var. ve bu farklar avantaj sagliyor. koltukta kurulup dergi okuma ornegini verirken hedefledeigim sey okuyucunun dergi okurken girdigi "ruh halini" anlatmakti. yani dergi okumak isleminin "baslamadan once belli bir sure ayriilan ve o sure zarfinda ucsuz bucaksiz olmayan, sinirlari olan bir yazi grubundan ilgini ceken konularla ilgili yazilari okumak" oldugunu anlatmaya calistim. yoksa elektronik bir derginin print edilebilir olmayinca bilgisayar basinda okumasinin yarattigi zorluklarin farkindayim.
Dergi okumak farkli steplerden olusan bir deneyim
- yeni sayiyi beklemek
- sayi cikinca hizla bu sayida neler var diye bir karistirmak
- sonra okuyucudan okuyucuya degisen bir okuma. kimileri bastan baslayip hepsini okur. kimileri bastan baslar ama agir bir yaziya gelince daha sonra okumak uzere atlar vs.
Web kullanmak ise (adina ister sorf diyelim ister ansiklopedi diyelim) bence ucsuz bucaksiz bir medyaya, bir yerlerinden bakmaya baslamak. linkleri takip etmek vs. Genelde webden bir sey arayan insan, baslamadan once "simdi bir saat webde su konuyu arayayim" demez. Ayrica webde hangi bilgileri de bulacagini bilemez. Daha belirsiz bir deneyimdir yani web. Faydalidir faydasizdir demiyorum. Sadece ikisi farkli deneyimler ve ikisinin farkli avantaj ve dezavantajlari var.
Bu yuzden de web ne kadar yayginlassa da her zaman dergiler olmaya devam edecek. biz de scene olarak bu avantajdan faydalanmaliyiz diye dusunuyorum. Fakat dergi bir sekilde her sayisi bir butun halinde okuyucuya ulasan bir kavram. Bir article sitesine random zamanlarda yuklenen yazilar butunu degil. O da faydali birsey ama dergi degil. Dergideki gibi okuyucunun periyodik olarak gelip bakacagi bir sey degil article sitesi (eger super aktif bir site ise ve her gun yeni makaleler ekleniyorsa ayri konu tabi).
Eger dergi yapacagiz diyorsak, Sayilarin bir sekilde paketlenmislikleri onemli bence. Aranilabilirligini kolaylastirmak icin. Derginin text yapilmasi veya pdf yapilmasi olabilir belki de.
Son olarak kalite / ebat / zaman denkleminin kalite / ebat / fiyat denklemine denk olmasinin sebebi basit. ikinci denklem musteriye sunuluyor ve cogu zaman proje musteriye yapimci ekibin harcayacagi zaman (daha da dogrusu adam x zaman ) uzerinden fiyatlandirildigi icin bu denklemler denk.
Managerlar fiyati verelim gerekirse adam sayisini artirip sureyi dusurebiliriz diye dusundukleri icin. genelde musteriye fiyati yansitiyorlar (her zaman dogru olmayan bir sekilde :) )
Ragnor:
Arkadaşlar Plazma'nın bu şekilde sona ermesi içime sinmedi. Bu yüzden Spritus ile konuşup bu sayıyı çıkarma görevini devraldım.
Plazma ne olur, devam eder mi etmez mi şu anda bilmiyorum. Bildiğim tek şey bu sayı çıkacak :).
Gerekirse baştan sona ben yazacağım, kapak resmini ben çizeceğim ve müziğini ben besteleyeceğim ama çıkacak. Bu arada uyarayım ilkini bilemem ama son ikisini kesinlikle istemezsiniz :).
Yeni deadline bu ayın 20'si. Bu tarihe kadar yazılarınızı bekliyorum. Tabi böyle kestirip atmayacağım. ıstenen yazılar şunlar:
Bol bol inceleme yazısı. ıster yeni, ister eski; ister demo, ister müzik disk, ister artpack, ister ascii coll. inceleyin, yazın yollayın. Hepsini istiyoruz.
7d6 parti raporları. Hadi ama beyler? Bir tek benim yazım var ki işin kötüsü o daha önce blogumda yayınlanmıştı. Sizin parti raporlarınızıda bekliyorum. Kimse gelmedi mi şu partiye yahu?
Röportaj. şu kişiyle güzel bir röportaj olmalı diyorsunuz. Yapın röportajınızı yollayın, anında koyalım mag'e.
Eğitici döküman yada scene hakkında makale. Bu alanda da fazla yazı yok ama elimizdekiler idare eder. Önceliğimiz incelemelerde ama yok ben illa bunu yazacağım hatta bak yazdım diyorsanız, bişey demez alır yazıyı koyarız mag'e.
Bunun dışında bilimum geyik yazısınıda kabul ediyoruz. Ve bir adet Mesaj panomuz var buradan sevdiklerinize ve nefret ettiklerinize mesaj yollayabilirsiniz.
Durum bu. şimdi ilk olarak gönüllüleri bekliyorum. Gönüllü arkadaşlar 1-2 gün içinde bana mail ile şu yazıyı yazacağım desin. Yoksa o alanları kapatmak üzere ben birilerini zorlayacağım.
Derginin çıkışı olarakta 25'i o zaman en iyi tarih.
(Bu akşam tarihleri değiştirebilirim ama büyük ihtimalle böyle kalacaklar.)
esmaeild:
hocam benim bilgisayarın herhangi bişeyi ile ve bilgisayarla ilgisi olmayan edebiyat adına daha önceden kendi sitemde yayınladığım makalelerimi, çevirilerimi ve yazılırımı kabul edersen yollayım.mesela bu sayı için Commodore 64 ile olan maceramı ve beraberinde 6510 ile ilgili çevirimi verebilirim.
Ragnor:
Olur abi yolla sen, adres ozanemirhan [dönen a gibin işaret] gmail [nokta] com
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git