the scene > demoscene
scene portal ihtiyaclari
nightlord:
bence spazticanin bahsettigi cok yonlu inceleme olayi cok guzel. benim code, gfx muzik falan diye daha kalas bi sekilde yaptigim bolumlemeyi spaz saolsun daha mantikli hale getirmis :)
Zaman ekseni ile ilgili yorumlarini heyecanla bekliyorum
Lakin ref de onemli bir noktaya parmak basmis. Bence oylama sisteminin bir nevi scalable olmasi gerekiyor. Hem kullanim kolayligi acisindan, hem de kimi kullanicilarin kendilerini her dalda cok detayli bi degerlendirme yapmaya yetkili gormedikleri durumlarda daha basit oylama modelleri olmali bence de.
Bu noktada eger boyle degisik oylama sistemlerini ayni anda desteklersek, bunlarin nasil bir algoritmayla o urunun toplam skoruna yansiyacagini cozmek daha zor olacak. Adil bir algoritma bulmamiz bir kac iterasyon alacaktir. Mesela bir demo olsun uc kisi oylamis:
1. kisi Detayli oy: estetik(8), ses(7), kod(6)
2. kisi genel: 6
3. kisi: thumb up
bu demonun chartlarda siralanacagi not kac olmali (mesela 100 ustunden)
Neyse bu konuya(yani algoritmaya) cok detayli girmeye su an gerek yok. sadece ileride boyle bir problemi cozmek gerekecegine dikkat cekmek istedim
Bu arada ref'in oscar benzetmesi bence hic de uzak degil.
Mesela her yil bu portal uzerinden yilin en iyilerine kucuk bir seramoni ile oduller verilebilir. Super bi motivasyon olur bence. Boyle biseyi insanlar cv'lerine bile yazabilir. Bi nevi scene.org award'lari gibi. Seramoni bir partide olabilir ya da kendi basina bi event olabilir. uufff uff neler neler yapilir bi dusunsenize :) neyse cok dagitmayayim konuyu
spaztica:
seremoni için özellikle non-scene bir event seçilebilirse ve orada yapılabilirse, insanlar merak edeceği için yeni meraklılar oluşturması da muhtemeldir... ama bu bence başka bir aşama. daha sonra düşünmeye değer...
farklı yapıları bir araya getirmek konusunda ben de düşünceliyim. pratik de oylanabilir, ama detaylı sistem de ele alınabilir olmalı. böyle bir sistemde raw verileri harmanlamadan tutmak çok önemli. ayrı ayrı tutarsak verileri, bunların ayrı ayrı ortalamasını almak ve total skora yansıtmak gerekir. yani bir sonuca giden farklı yollar gibi...
ya da detaylı oy işin temeli olarak alınır, simple mode oylar ise detaylı oyu total bir skalaya yansıtmak gerektiğinde etki eden bir faktör olur. bu sistem insanları oy tembelliğine değil, daha düşünerek oy vermeye teşvik eder. bir review yazmaya üşeniyor, bari bir oy vermede bu üşengeçliği göstermeyi 5-10 saniye daha düşünelim oy verirken. tabii isteyen 'kızlar', simple modda da oy versin, ama o sonuca daha az etki edebilsin derim ben.
arkada şu anda kodlar yazıyorum article management ile ilgili... tabii bu arada burada brainstorm da devam ediyor.
verdiğim eksenleri, bir gezegenin 4 boyuttaki ölçüleri olarak düşünürsek, tekil oy ya da simple mode oy verenlerin etkisi, gezegenin kütlesini belirler diye düşünebiliriz. galiba bilim-kurgu zamanım gelmiş, dellendim buralarda... işler bir an önce bitse de startrek-voyager'ların 1-2 sezonunu peşpeşe patlatsammmm...
neyse... düşünmeye devam!
ref:
--- Alıntı yapılan: spaztica ---tabii isteyen 'kızlar', simple modda da oy versin, ama o sonuca daha az etki edebilsin derim ben.
--- Alıntı sonu ---
ama busefer çok tehlikeli birşey ortaya çıkıyor: Bu da demo dediğin şeyin sadece belirli "Elite" bir tabakaya özel olduğunu söyler gibi oluyorsun. Yani sıradan vatandaş bulaşmasın bu işe, onlar fasulye, "hadi kızmayın, alın size çeyrek oy, kendi aranızda eğlenin." der gibi. Bence böyle olacağına katılımcılar hiç oy vermesinler, özel bir jüri olsun bu işten anlayan, onlar iki aşamalı bir eleme yapsınlar, sonunda kazananı açıklasınlar.
Ama bu olayın adı "Parti", "yarışma" değil. Yani eğlenmeye gidiyoruz birincil olarak, bu durumda kimin birinci olduğunun da *çok* büyük önemi yok. Ben hala thumb up/down diyorum. Ya da benim gibiler için party prize, daha koyu scener'lar için özel bir hardcore prize olur, aynı ürünleri iki ayrı listede tutarız? Böylece halk ne seçmiş, aydınlar ne seçmiş görürüz : )
--- Alıntı ---verdiğim eksenleri, bir gezegenin 4 boyuttaki ölçüleri olarak düşünürsek, tekil oy ya da simple mode oy verenlerin etkisi, gezegenin kütlesini belirler diye düşünebiliriz. galiba bilim-kurgu zamanım gelmiş, dellendim buralarda... işler bir an önce bitse de startrek-voyager'ların 1-2 sezonunu peşpeşe patlatsammmm...
--- Alıntı sonu ---
Battlestar Galactica da iyi, yeni versiyonu bile iyi :)
vigo:
voting olayı çok kıl, hassas ve çoğu zaman "adil olmayan" bir konu.
bizim partilerdeki voting sistemleri, yabancı partilerdeki sistemler örnek alınarak yapılmıştır. ama bence önemli olan vote'u yapan kişinin konu hakkındaki bilgisi.
örnek : nightshift'de, karakalem çalışma, aylarca süren bir pixel grafiğin önüne geçti. ha hata bizde de var, bu eseri "wild" a sokmak lazımdı. yada başka bi kategoriye. ama "grafik compo" adlı kategoriyi izleyenler, pixel ile el çizimi karakalemin farkını pek bilmiyor demekki. yani her iki eserde süper, ama elma ile armut'u kıyasladık gibi oldu.
yabancı partilerde, voting işi dahada bi curcuna. genelde vote başladığında herkes ya uyuyor, yada kafa bi dünya. sen ordaki adamdan detaylı vote bekleyemezsin. "hmm, evet bunun grafik açısından değeri şu, müzik şu" diye.
gönül isterki, hem izleyen konu hakkında bilgili olup, süper detaylı düşünse, hemde üşenmeden sabırla tek-tek vote ları girse.
breakpoint 2006'dan bi screen-shot atıyorum. vote'la ilgili.
keza aynı sorun asci/ansi de de var. millet gidip, renkli eşşek gibi ansi'yi amiga style asci ile mukayese ediyor. ???
bence olay seyircide kitleniyor. scener adam zaten neyin ne olduunu biliyor. ama bizim amacımız dış dünyadan insanlar katmak, kazanmak, kitleyi büyütüp daha çok parti daha çok release ise, bazı olayları ne yazıkki sineye çekicez.
düşünün, 7d6'da o okulda okuyan liseli gençler geldi. adam hayatında ilk kez böyle bişi görüyor. bu adam neye göre vote eder? o an için onu en çok etkileyen şeye göre... o adam anlamaz ki pixel ne? yada anlamazki "hmm bu demoda adam 60 vertex'lik objeyi 10 vertex'de halletmiş" (örneği random veriyorum) gibi...
bence votinge pek takılmayalım. senede ite kaka anca 2 partisi olan bi ülkeyiz. onun için diğer portalsal mevzulara kitlenelim
Hydrogen:
Benim sahsen partilerde bir sey release ederken, oncelikli olarak dusundugum sey onun kacinci olacagi vs. degil. Hatta kalitesinin iyi oldugunu dusundugum ancak populasyonun algisina cok hitap etmeyen, son siralarda yer alacagini bildigim bazi urunleri bile (Ornek: Yavas muzikler her zaman kaybeder, bu bilinen bir gercek) sadece o parti atmosferinde duyabilmek ve benimle ayni ruh halini paylasan bir kac kisinin dusuncelerini paylasabilmek adina release ediyorum.
Ancak oylama ve detayli oylama gene de cok onemli bir konudur, neden?
-Kesinlikle chartlar, adil olsun olmasin, zevklidir. (Kimse aksini iddia etmiyor zaten)
-Insanlar internetten rastgele urun download ederken, yuksek ihtimalle, chartlari veya scorlari baz alacaklardir. (Ornegin 35 muzigin katildigi bir compoda, vakti olmayan biri ilk 10 muzigi dinler, son 10 muzigi degil)
-Yetersiz chart sistemi, urunun begenilirligi hakkinda gercekten cok az fikir verir. (Pouet, up-domuz-down sistemi gibi)
-Arama motorlarinda detayli voting sistemine gore arama yapma secenegi, mesela coding acisinda ortalama ancak dizayn acisindan cok ust bir demoyu ortaya cikarabilmemize sebep olur.
-Detayli voting sistemi, scene hakkinda tecrubesiz insanlarin, nelerin onemli oldugunu ogrenmeleri adinda da faydalidir. (Bu konuda 1 numara reviewlardadir ancak onu belirteyim)
oylamanin negatif etkileri
-Down voting, yani bilincli olarak dusuk oy vererek, ortalamayi asagi cekmek.
-Kendi grup elemanlarina veya sevdigin scenerlara iltimas gecmek
Bence voting olayinda en cok dikkat edilmesi gereken husus, tipki review olayinda da oldugu gibi, konu ile ilgili-bilgili insanlarin, 10-20 dklarini ayirarak adam gibi voting ve review yapmalaridir. Zira bazen bir kac hatiri sayilir kisinin yapacagi yorumlar veya verecegi oylar, urunun toplam score'undan cok daha fikir verici ve motive edici olabilir.
Bu hatiri sayilir kisiler kimlerdir peki? Benim dusunceme gore, herhangi bir alandaki cok yetenekli ve kulturlu kisiler. (Bu kisiler o alanda urun cikarmis da olabilir veya urun yapmasa da kulturu bir sekilde scene icinde tescillenmistir) Ve daha da onemlisi, oylamalarda-yorumlarda adil olmaya gayret eden kisilerdir.
(Bu son iki paragraf, site yapisiyla ilgili degil tabii sadece genel bir dusunce)
Bence sistem basit de olsa, detayli da olsa, voting tam olarak adil olamayacak. Ancak detayli sistemde oylamalari incelemek, ozellikle urun ortaya cikaranlar icin daha keyiflidir. Detayli sistem, yeni baslayanlar icin dahi daha kullanisli olabilir. Sonucta bir kisiyi her seye oy vermek zorunda birakmayan, yonlendirici bir outfit ile merakli, ancak scenein icinde olmayanlar, genel atmosfer, uyum gibi durumlara oy kullanirken diger alanlari pas gecebilirler.
Neyse bunlar su anda aklima gelenler. Greetings to Nightlord, Spaz, Ref & Vigo) Guzel seyler yazmissiniz:)
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git