öncelikle ff'nin 2.0'ı üzerinde konuşmak için yeterince stable değil. o yüzden ben de, web dev yapan birçok arkadaşım da 1.5 serisini kullanmaya devam ediyoruz. eldeki işini görüyorsa yeni versiyon çıktığında hemen upgrade etme. bırak yerleşsin, bug'ları temizlensin, extension'lar uyarlansın. o zaman geçerim elbette 2.0'a da.
vml konusunda; evet, standart olabilir, ama wap da bir zamanlar standart idi ve üzerine ek yapılmayacağı bilindiğinden beri (sebebi de css ve xhtml'in yeterince iş görmesi) wap'ın adı anılmaz oldu. vml de tahminimce böyle bir deneysel dil. şimdiye kadar profesyonel ortamlarda ihtiyaç duyulduğunu, vml baz alınarak hareket edildiğini de pek görmedim. bir ara popülerdi, hemen standart yaptılar, ama popülerliği kısa sürede daha pratik çözümlerle yok oldu.
em konusunda; ben de zaman zaman em ile çalışıyorum, ama bu kadar problem yarattığını görmedim. em'e de pixel'e olduğu gibi körü körüne bağlanmak yanlış; herşeyi karrınca kullanmak ve uygun ölçüde karmak en sağlıklısı.
örnek olarak; css tablo kullanmayın demek değildir, tabloyu tabii ki verileri listelemek için kullanacağız. ama her komutu fonksiyonu dışında kullanmamaya gayret etmek en doğrusu. hele hele tasarım için komutları istismar (evet evet, komut hakları savunucusuyum! yazık zavallı komutlara, ahaha) etmek, mesela tabloları tasarımı oturtmak için kullanmak geçmişe ait bir yanlış.
tabii ki browser savaşlarında IE yerine sonuna kadar FF desteklerim. kendi başına buyruk, istediğini dayatan, yaptığını tam yapamayan ve kuralları hiçe sayarak tekelini genişletmeye çalışan bir şirketten bahsediyoruz. opensource her zaman var olacak ve gücü de artacak.
açıkçası fazlasına ihtiyacım yok, standartları temiz kullansın, bug'ları olmasın, IE için özel kod yamzaya, özel patch'ler hazırlamaya gerek kalmayalım, ne ala olurdu. ama hal böyle değil. ayrıca css ile ilgili problemlerin de IE'yi ilgilendirmiyor. ben de min-height gibi property'lerin olmasını isterim; bunun için IExx ya da FFyy beklemek durumunda değiliz, CSS3'ü beklememiz doğru olacaktır. Sonuçta CSS'i tanımlayan ve ortaya atan onlar.
Bu arada IE'nin public olan RSS formatını da kendi üzerine lisanslamaya çalışması komik ve üzücü tabii. Bir tarafta açgözlü ve tekelci bir monopol, diğer tarafta da işini en sağlıklı ve başı ağrımayacak şekilde yapmaya çalışan kullanıcılar var.