the scene > demoscene
Tr Partilerindeki Ürün Kalitesininin Yükselmesi Gerekliliği Hakkında
nightlord:
Kalite?
Scene'de ürün kalitesini tanımlamak hayli zor ve subjektif olsa da yine de kendi varsaydığım tanım ile başlayayım. Çoğu zaman benim için kalite demek, "parlatılmış" demek. Bundan kastım, bir ürünün en ince detaylarının üzerinde uğraşılmış olması. Çoğu izleyicinin dikkatinden kaçacak detaylardaki küçük hataların temizlenmesi veya küçük güzelliklerin detaylara eklenmesi. Bu tanımda dikkat ederseniz ürünün büyüklüğü ile ilgili bir söylem yok. Yani bir ürün küçük ve kaliteli olabilir.
Yine de yukarıda kullandığım tanıma "Çoğu zaman" diye başlayacak kadar genellemelerden kaçınmak gerektiğini akıl edebiliyorum. Çünkü bazı ürünler tamamen parlatılmış olmasa da içerdikleri bazı teknik veya sanatsal parıldamalarla benim gözümde "kaliteli" hale gelebiliyor. Bu bir müzikte kullanılan çok orjinal bir melodi veya enstrüman sesi, bir grafikte belki en öndeki figürün omzundaki ışıklandırma, veya bir demodaki çok zor bir efekt olabilir.
Sonuçta elbet kalite bir eksen, bir etiket değil. Bir ürün bu eksende pekçok yere oturabiliyor.
Bitmemiş Releaseler
Bu konu yıllardır scene'de olan bir kavram aslında. Özellikle partilerde, tam yetiştirilememiş bir ürünün %90, %99 gibi etiketlerle yayınlanması cok sık rastlanan ve genelde hoş görülen (yani içindeki parlatılmamış öğelere saldırılmayan) bir durum. Tercihen bu bitmemişlik %80'in altına düşmese iyi olur. Örneğin 7d4'ten OMOT %70 buna kötü bir örnektir.
Buradaki ikinci hassas nokta o %90'lık releasin bir zaman sonra %100 olarak çıkmasıdır. Mesela OMOT bu noktada 3 yıldır tamamlanmaması ile korkunç bir örnek teşkil etmekte.
Partilerde Öneleme
Bu hassas bir konu. Yine önce tanımlama yapalım. Öneleme demek, bir partideki bir yarışmaya katılan ürünün;
- formatının doğru olmaması (mesela executable olmaması, 64 K kategorisinde 70 K olması vs)
- yarışma makinesinde çalışmaması
- içinde daha önce yayınlanmış veya çalıntı öğeler barındırması
- gelişme aşamaları isteyen ürünlerde (pıxel gfx gibi) bu aşamaların sunulmaması
- direk kalitesizlik abidesi, her yeri bug ve çirkinlik dolu olması
- fiziksel katılımın zorunlu olduğu partilerde yapan kişinin partiye gelmemesi
gibi sebeplerden biri ile organizatörlerce reddedilmesi demek.
Önelemeden geçemeyen bir ürünün neden reddedildiğinin kişilere çok net açıklanması gerekiyor. Bunu başarmak genelde söylemekten daha zor.
Bugüne kadar benim bildiğim partilerde Türkiye'de öneleme yüzünden bir kategoriden elenen tek çalışma 7d5'te Tesla'nın compo makinesinde çalışmayan oyunu oldu.
NS06 da öneleme konusu aslında başta uygulamak istediğimiz bir olay olsada tecrübesizliğimizden dolayı uygulamamız teknik olarak mümkün olamadı. Buradaki olay öneleme işlemi için deadline ve compo arasına yeterınce zaman konulması ve bu esnada öneleme jürisinin tek tek bütün ürünleri incelemesi gerekililiği. Eğer bu zaman ayrılmaz veya NS2006daki gibi teknik aksaklıklardan dolayı programın kayması yüzünden zaman kalmazsa o zaman ürünlere öneleme uygulamak mümkün olmuyor. Dolayısıyla Vigo kibarlık yapıp benim teknik hatamı örtmeye çalışsa da aslında olan olay NS06'da önelemeyi dolaylı sebeplerle yapamayışımızdan kaynaklanıyor ve o dolaylı sebeplerin çogu benim teknik hatalarım. Yoksa mesela Goblins grubundan gelen "daaam ustundeeee uneleeeer..." seklindeki korkunç parçayı bütün organizasyon olarak beraber dinlesek önelemede gönül rahatlığı ve oy birliği ile elerdik. Hala tüylerim diken diken oluyor o parçanın bir "Nightshift Release" olduğunu düşününce.
Dolayısıyla önelemeden bahsederken sonraki partilerde bunu hayata geçirmek isteyen organizatörlere önerim buna parti programında zaman ve kişi ayırmaları.
Ürün - Kalite Dağılımı ve Öneleme
Genel istatistik prensiplerine göre yapılan ürünlerin kaliteleri "Normal" bir eğri oluşturabilirse o ürün grubu sağlıklı demektir. Normal eğrisi (yani çan eğrisi) demek, yapılan ürünlerin çoğu kalite olarak birbirine yakın olacak, az bir bölümü ortalamadan daha kalitesiz olacak, az bir bölümü de ortalamadan daha kaliteli olacak demek.
Bu eğride en kaliteli ürün ile en kalitesiz ürün arasındaki fark artarsa ve ürün sayısı da çok ise, bu sağlıklı bir duruma işaret eder. Çünkü geniş bir yelpazede ürün katılımı var ve her kalitedeki ürünün yarışıp geçmek isteyeceği yakın rakipler var demektir.
Ayrıca eğrinin tepe noktası yani "ortalama kalite" zaman içinde ilerliyorsa bu da iyiye işaret. Herkes yavaş yavaş kendini geliştiriyor ve bir bütün olarak daha iyi ürünler çıkartıyoruz demek.
ışte böyle bir durumda önelemelerin çok iyi çalışacağını söyleyebiliriz. Yani bu eğri bir çan eğrisi ise ve biz çanın sol tarafından (yani düşük kaliteden) bir parçayı elersek, önelemeyi geçen ürünler hala katılan ürünlerin %60 - 70'ini oluşturursa bu genel gelişmeyi hızlandırabilir. Bu durumda elenen %30'un bir kısma kalitesini yükseltmek için kamçılanacak, bir kısmı da belki vazgeçip bırakacaktır. Bırakan yüzde önelemenin iyi açıklanması, şeffaf ve yapıcı bir eleştiri şeklinde yapılması ile azaltılabilir.
Ama eğer ortalama kalite çok düşükse ve öneleme sonunda ürünlerin %75'ini kaybediyorsak. O zaman öneleme tek başına çözüm olmayacaktır bana göre. O zaman işte sık duyduğumuz ve hissettiğimiz "Zaten bir avuç ürün var onları da elersek olur mu?" durumuna düşüyoruz. Bu elemeyi yapsak bile ortaya başarılı bir parti çıktığı veya yurtdışına iyi bir yüz gösterdiğimizden bahsetmek zor olur kanımca.
Bu yüzden sadece önelemenin asıl özlediğimiz şartları sağlamaya yetmeyeceğini düşünüyorum. Öneleme başka koşulları da sağlamamızla beraber faydalı olacaktır.
Çözüm önerileri
Bahsettiğim sağlıklı eğriyi oluşturabilmek için yapılması gereken başka çalışmalardan bazıları bence şunlar:
- Her seviyeden ürün miktarının artırılması: Bunun için sürekli taze kan akışını sağlayıp aynı zamanda mevcut scenerların da üretimlerini devamlı kılmaları gerekiyor. Özellikle de en kaliteli ürünleri üretebilecek kişilerin her partide iyi releaseler yapmaları gerekli.
- Tanıtım, veritabanı ve forum sitelerinin tamamlanması ve tutarlı şekilde kullanıma açılması
- Plazma dergisinin periyodik olarak yayınlaması ve çok geniş şekilde dağıtılması. Bilgisayar dergilerinin CD'lerinde verilmesi
- Parti organizasyonlarının devam etmesi
- Konuya ilgi duyacak yeni insanlara teknik destek, tutorial ve makaleler hazırlanması.
nightlord:
Parmakla Göster
Burada özellikle 7d6 ve NS07 partilerindeki ürün sayısı ve kalitesi ile ilgili problemlerin kaynağını irdelemek istiyorum. Bu iki partide yarışmalara katılanların büyük bölümü yeni insanlar. Yani taze kan açısından bence önceki yıllara kıyasla çok da fena olmayan bir durum var.
7d6'nın ürün durumunu ben de tamamen süreçteki belirsizliklere bağlıyorum. O yüzden NS07'ye odaklanalım.
Grafik yarışmasında pixel kategorisinde katılım azlığı şaşırtıcı oldu benim için fakat insanları bu partilerde rahatsız eden şey bu değil.
NS07 müzik yarışmasının ise bugüne kadarki en iyilerinden olduğunu düşünüyorum. ılk beş parçanın hepsinin geçen seneki ilk 3 ile kapışebilecek özende bana göre.
Asıl karnımıza ağrılar veren sorun demo yarışmasında.
Demoların bitmesi ve bitmemesi arasındaki farkı da malesef coder'lar belirliyor. Bu onların yaptığı iş grafiker ve müzisyenlerden daha önemli demek değil. Sadece kritik patikanın ortasında coder oturuyor ve her zaman batan demo projeleri coder yüzünden batıyor demek.
Dolayısıyla şu an Türkiyede gerçekten iyi demo çıkması bir avuç coder'a bağlı. Bu insanlar oturup demo yapmazsa gerçekten kim yapacak. Yani gökyüzünden ace coder düşmesini mi bekliyoruz.
ısim vermek gibi olmasın, Anesthetic, Poison, Gnostic, Skate, Oxzy, Wisdom ve Nightlord başka pekçok kaliteli grafiker ve müzisyenin yeteneklerini demolara dönüştürmez ise kim dönüştürecek? Hydrogen, Turbo, Rephisto, Ghostrider code mu öğrenecek? Drey, Flexi, Punky fizik motoru mu yazacak? Bunun olma ihtimali benim Turbo gibi grafik çizme ihtimalim kadar veya Anesthetic'in Drey gibi müzik yapma ihtimali kadar.
Bunlar dışında belki Spaztica veya Vigo gaza gelip AGA demosu patlatabilir bir anda. Ya da Hades, Caisson, Jimqode bir anda bomba bir demo çıkarabilir. Ya da Stranger veya Esmaeild veya bir başkası tutoriallerden ilerleyip kaliteli releaseler yapar.
Ama bunların olabilmesi de dolaylı yoldan bizlerin baba demolar yapmasına ve bu insanları gaza getirmesine bağlı. Sonuçta kim uğraşıp ciddi bir demo yapıp sonra da partideki tek kayda değer demo olarak birinci olmak ister ki.
Dolayısıyla saydığım isimlerden Gnostic ve Oxzy dışındakilerimiz bana göre NS07'deki demo kalitesi düşüklüğünün temel sorumlularıyız. Bu şekilde isimlerin saydığım arkadaşların her birinin samimiyetime ve iyi niyetime güvenmelerini bekliyorum. Gerçekten arkadaşlar bunu düşünün. Bizler büyük demo yapıp release etmeliydik. Ve su andaki mevcut NS07 demoları ilk 3 (hatta 1 ve 3 - clashin 256 byte yerine full demo çıkardığını varsaysak) haricindekiler bu demoların altında kalmalıydı. Belki bazıları bu durumda ön elemeye tutulabilirdi.
Hele ben NS06'da da ürün yayınlamayarak olayı terbiyesizlik boyutuna getirdim. Yuh artık, bir insan hem bu kadar atıp tutar hem de son release'ni 2005'te yapar mı!
Neden Olmuyor?
Parmakla insanları göstermek işin kolay tarafı. şimdi asıl problemi anlamamız lazım. Neden baba demo yapamadık ve neden bu zor?
Gerçekten kaliteli bir demo yapmak coder'ların üzerine gerçekten ağır bir yük bindiriyor. Özellikle de her yeni yaptıüınız demoda bir öncekinden daha agresif olmayı prensip edindiyseniz.
Çünkü artık Glance 3-4 tane rastgele efekt yazıp uç uca ekleyip demo çıkaramaz Living'den sonra. Bir sonraki Glance demosundaki bir partın algoritması ve optimizasyonu ile ilgili olarak son 3 yıldır uğraşıyorum. Resident artık en az Synesthetics kalitesinde veya ASD'nin dreamchild'ı kalitesinde birşeyler hedeflemek zorunda. Poison artık tünelde bir küre model kaydıramaz kaydırmamalı. Benim şu an PC üzerinde Animal attraction veya Planet Risk'ten daha az karmaşık shaderlar kullanma lüksüm olamaz. Bunları megaloman söylemler olarak görmeyin şu an bu kişiler bu dediğim sınırları kendilerine koymazlarsa bu Scene'de farkedilir. ınsanların "Ya bu Anesthetic de kendini tekrar etmeye başladı" veya "Nightlord'da buraya kadarmış" dediğini duyarsınız.
ışte bu yüzden her yeni demo bir öncekinden daha zor. Ve bizler her demomuzda bir öncekinden daha bilgiliyiz. Hangi fonksiyon daha hızlı büyüyor? Bilgimiz mi daha hızlı artıyor yoksa yapmaya çalıştığımız demoların zorluğu mu?
ışte kritik nokta bence bu. Eğer bizler bir şekilde bilgi edinme / paylaşma hızımızı artırabilir ve iyi demolar üretme çabamızı canlı tutabilirsek, hem ardımızdan gelecek yeni scenerların öğrenme hızlarını artırmış hemde önlerinde yetişip geçmek isteyecekleri referanslar oluşturmuş oluruz.
Sonuç ve Davet:
Bütün bunların ışığında birkaç açık davet yapıyorum hepinize:
- Rdt, Glance, Crescent, Bronx, Clash, Demodojo, Raven, Aesrude gruplarındaki coder'lar: Gelin 7d7'de ciddi bir şekilde kapışalım. Gelişme istiyorsak bu bizlerin sorumluluğu... Bizlerin iyi yaptığımız bu işi ele alıp yanımızdaki onca yetenekli sanatçının emeklerini de çerçeveleyip ortaya çıkarmamız gerekiyor. 5-6 ayımız var. Ben Aesrude adına 7d7 için gerçekten çok kaliteli bir PC demosu sözünü veriyorum. Bu sözü de yerine getiremezsem başıma gelmeyen kalmasın. (Glance adına tek başıma söz veremem. ınternal bir tartışmadan sonra bu konuda toplu cevabımızı veririz)
- Bu coder'ların karşılaştıkları ve yollarını tıkayan sorunları forumda paylaşmasını ve hep beraber çözmemizi öneriyorum.
- Scenek + Octalfoam + Forum : Bu sitelerin artık tamamlanmalarını diliyorum. Ardından da yetkin kişileri alanlarında tutorialler yazmaya davet ediyorum. Bu konularda özellikle siteler ile ilgili arkadaşların yardıma ihtiyaçları olan durumları duyurmalarını ve hepimizin onlara yardım etmesini diliyorum. Bu siteler bizim taze kan sağlayan yüzümüz olacak. Bu siteleri, bir şekilde scenden haberdar olan insanların ilk başvurduğu ve gelince kopamadıkları kaynaklar haline getirmek için çalışmalıyız
- Plazma dergisine destek ve tanıtım: Plazma dergisi ile ilgili lütfen ama lütfen hepimiz yardımcı olalım bu derginin tekrar geniş kanallardan mümkün olduüunca çok kişiye ulaşmasını sağlayalım. Formatı ile ilgili eleştiri ve tartışmaları hep beraber çözüp arkamızda bırakalım. Bu tartişmalar sırasında lütfen plazma projesine küsüp desteğimizi çekmeyelim.
- Parti organizatörleri: şu an belki bu ülkede scene ile ilgili en iyi giden şey olan partilerimizi organize etmeye devam edelim. Emeklerimizin karşılığının düzenlediğimiz partilerin dışındaki faktörlere de bağlı olduğunu unutmayalım. Moralimizi ve umudumuzu ve partiler arası yardımlaşmamızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep yüksek tutalım.
Her ne sebeple şu an buradaysanız ve bu yazıyı okuyorsanız, bu ülkede bu scene'in kaliteli ürünler çıkarıp kaliteli insanlar yetiştiren bir ortam haline gelmesi için mücadele vermemiz gereken bütün cephelerde size de düşen bir sorumluluk olduğunu ve o cephelerde bir başka scenerın sizin yardımınıza ihtiyacı olduğunu unutmayın
Saygılar
Bilgem 'Nightlord' Çakır
11.3.2007
Navigasyon
[0] Mesajlar
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git