the scene > demoscene
Tr Partilerindeki Ürün Kalitesininin Yükselmesi Gerekliliği Hakkında
vigo:
hydrogen ve wisdom'a katılıyorum, keza bahsettikleri herşeyin bilincinde ve farkındayız... evet, pre-selection... eğer birgün breakpoint deki gibi, 400-500 submit durumu olursa kesinlikle pre-sel. yapmak lazım...
ah şu dead-line lar... hep uzatılır... dimi?... ama ben yabancı partilerde hiç görmedim uzama olayını :)
pc grubu olmayan bronx, sadece tr-scene'ine support etmek, çorbada tuz olmak için release yapıyor... diğer scener ları ateşlemek için ödül olarak "c64 set" veriyor ve ne yazıkki yarım demosu ile kendi kazanıyor ?...
scenerlar yaşlanıyor ama genç olanlar hep aynı yerde duruyor?....
aynı kişi, 2 ürünle aynı compo ya giriyor, 1. ve 3. oluyor :) only in turkiye...
pixel gfx i diğer gfxlerle yarıştırma ayır diyen arkadaşım, entry yapamıyor :)
olur böyle vakaalar, türk parti organizatörü yakalar :) ha hah hh
triad'dan tao, anlamsız saçma "geo" adında bi submit yapmış, pre-select edemiyoruz... ayıp olmasın diye...
gp2x skin compo'ya 1 entyr geliyor.... compo iptal oluyor....
yani... ben yinede bu yazdıklarıma pek takılmıyorum, geçen sene 52 stuff çıkmıştı, bu yıl 49 tane...
elbette süper qualite release ler olmasını ben, biz, herkesten çok isteriz. bir nevi partinin kalitesini gösteriyor....
eğer ciddi bi pre-sel olsaydı, sanırım 10 stuff çıkacaktı...
geçen yıl, nightlord beni kırmadı ve ne geldiyse soktuk yarışmaya...
zaten bi elin parmakları kadar az insan var, heveslerini kırmayalım, gaz verelim dedim... o da "ok" dedi :)
bu yıl 20. scene yılı olan sevgili kardeşim turbo/bronx, halen compoları kazanmaya devam ediyor... 20 yılda hydrogen, datura, hyper, rephisto, spritus, hadi arcane'i de sayıyorum (compolara katılanlar bazında) .... varmı başka pixel ci? yetiştimi?....
bu yıl ilginç bi şekilde müzik compo da çok entry vardı... geçen yıl 10 du bu yıl 15 olmuş... ki hydrogen, impetigo katılmadı... yani bu sayı 17 olabilirdi...
sözün kısası, 20 yıllık time-line içinde geldiğimiz nokta bu...
demoscene party, "demo" ları ile güçlü olmalı... günümüzde pc demoları revaçta... zaten Glance dışında C64 team de yok mega-demo release edebilecek... resident, raven, clash, demodojo eğer harbiden taşşaklı bişiler release edebilseydi, eminim kimse şuanki releaslere pek takılmicaktı...
hatta combined demo compo'da bi glance prod, PC olarakda bi aesrude prod olcaktı... bizde çıldırıp bi amiga-aga yardıracaktık, o zaman zaten "yemede yanında yat" yada "tadından yenmiyor" yada "suyunda da koy" dicektik...
on the fly da, sevgili hydrogen, "disk cover olsun" dedi, süper fikir...
yine turbo'dan geldi disk cover... sağolsun drey/demodojo'da uğraşmış yapmış... ama başka kimseden çıkmadı...
asci/ansi compo yapıyoruz, bi ragnor'cuğum kendini paralıyor... demekki kimsenin ilgisini çekmiyor ascii art...
yani bilemiyorum, aslında girişte mini bi anket yapıp şunları sormak mı lazım :
1 - demoscene hakkında ne düşünüyorsun?
2 - scene hakkında ......
3 - scene grubu ....
4 - intro ....
5 - compo ....
filan....
partiyi 2006 ağustos'da duyurduk.... aralık 2006'da registration başladı...
ilk gün 35 kişi kaydoldu... 5.gün sonunda sayı 40'larda idi... hyper bi rüya görmüş, heycanla sabah anlattı bana.. "ya olm, rüyamda nightshift e 40 kişi geliyodu" dedi... bende hayırlısı olsun dedim....
kardeşimin rüyası çıktı :)
skate:
Aslında parti compo katılımlarıyla ilgili ne yazılıp çizilse nafile. Öncelikle scene != party. şu anda örneğin Raven grubu son iki partide birşey yayınlamadı öyle değil mi? Ama hepimiz biliyoruz ki yeni müzisyenleriyle birlikte çok kaliteli bir demo yayınlama potansiyelleri var. Ve herkes ne yapıyor? 7D7'ye gözleri dikiyor. Kimsenin aklına 7D7'den önce Raven'ın parti harici bir demo release etme ihtimali gelmiyor bile. Yani "release" kavramı senede 3-5 (genellikle küçük çaplı) istisna hariç partilerle sınırlı kalıyor. "Parti harici release" konusunda Hydrogen'in çok güzel düşünceleri var, bence bu topicde bu konuya da değinmeli.
Ama benim asıl değineceğim nokta başka. Partilerde ne zaman ki compolara ödül konuldu (NS2006), ben işin ruhunun biraz kaçacağını ama bunun scene'imize fayda sağlayabileceğini düşündüm. Aklımdaki düşünce yer altından çıkacak yetenekli non-scener tiplerin icabında sırf ödülleri kapmak için sağlam demolar, oyunlar v.s. hazırlayarak partilere katılacağı, bundan çok hoşlanmasak da kaliteli ürünler yayınlanacağı için buna katlanabileceğimizi düşündüm fakat görüyorum ki fena halde yanılmışım. ıçimden bir ses ödül olarak Ferrari koysak yine kimsenin "scene" açısından değerli bir ürünle partiye gelmeyeceğini söylüyor. Problem de şurda. Ödül için scene ruhunda birşey üretilemiyor (eğer zaten scener değilseniz ve o ruhu taşımıyorsanız). Gerçek scenerlar da ödülleri siklemiyor. Olay bu noktada ödülleri önemsiz hale getiriyor.
Kısacası benim fikrim kimsenin "yapabileceği halde yapmadığı" yönünde değil. Yani parti yarışmalarında olsun, yarışma dışı olsun kimsenin şu an için daha iyisini üretebileceğini düşünmüyorum. Dikkatinizi çekerim bahsettiğim şey potansiyel değil! Daha önce daha iyisi yapıldığına göre elbette ki şimdi de daha iyisi yapılabilirdi. Peki niye yapılmadı? Zamansızlık, motivasyonsuzluk, icabında 10 kişilik grupta yalnızca 1 kişinin pürüz çıkarması cart curt. Sebebi ne olursa olsun bir şekilde "olmadı". Ve ben iddia ediyorum ki parti her nasıl yapılırsa yapılsın bu değişmeyecekti.
Açıkçası içimden bir ses 7D7'de bombaların patlayacağını söylüyor. Bunun sebebi biraz da insan doğası. Genellikle "kalitesizlik" dikkat çekmeye başladıkça insanların ilgisi "kalite"ye yönelir. Yani bir tür life simülasyonu gibi düşünebiliriz bu olayı. Ancak 7D7'de sağlam birşeyler çıkarsa kimse "oh be sonunda!" demesin, önemli olan istikrar ki bunu sağlamaya şimdilik imkan yok. Neden mi? Çünkü bir avuç insan birşeyler üretiyor bu scene'de. Onların bir kısmı çeşitli nedenlerden patladımı gerisinin çabaları göz doldurmuyor. Yani sayımız artmadıkça bundan öteye gidemeyiz. şahsen dünyaya birşeyler kanıtlama ve scene'de Türk bayrağı dalgalandırma derdinde olmayan birisi olarak durumdan şikayetçi değilim. Ama birçok kişinin fikirlerinin bana ters düştüğünün farkındayım. Fikriniz bana ters ise o zaman hadi dalgalandırın bayrağı en son Bronx'un demosunda yaptığı gibi :)
chenmy1:
selam,
Her ne kadar moralimi bozsaniz dalga gecsenizde bu konuda yorum yapamadan gecemiycem....Bu konuyu acan harbi scenermis ki basta Wisdom deginmis.Goruyorumki topluluk olarak kendinizi elestirebilir bir durumdasiniz madem oyle her ne kadar beni kotu adam ilan etseniz ,dalgada gecseniz bu isi sevdigim ve alistigim icin bu mesaji yazmadan gecemiycem...
Oncelikle odul konusuna deginicem 7d5 katildigimda tek amacim vardi oyunyapimi.org a mesaj atildiginda merak ettim acaba bu adamlar neden bahsediyor diye baktim arastirdim ve daha once nehede gordugum ve hosuma giden seylerin bu yarismalarda yapildigini gordum.Bu tarz yarismalarin Turkiyede oldugunu bilmiyordum acayip sevindim hemen gaza gelerek 20 gun kala bi oyun yapmaya karar verdim.Cok ugrastim ,dusundum ve arkadaslariminda fikir alisverisi yaparak Super taksiyi yapmaya karar verdim . Tek derdim Turkiye de kaliteli bir urun cikarmak ve bunu bu yarisma ile ispat etmekti ve katildim. Hic bi sekilde odul v.s icin katilmadim..
Ama parti sonrasi partide kodlanan bi oyunun nerdeyse beni gececegini gorunce "şOK" olmadim desem yalan olur..Burda biraz urune deger verilmemesi gibi bir kani olustu fakat 1.oldugumu ogrenince onemsememistim.
7d5 sonrasi Ragnorun forumuna yanlislikla oy.org uzerinden gidip bu siteyi buldugumda cok sevinmistim "DEMO" nedire yanit ariyordum.Bu nedir? lafi beni scene icine cekti ve grup kurmaya yoneltti pouet.net deki demolari izleyip "A bunlari bende yaparim" deyip grup kurma fikrini orataya attim ve ragnor ile bir grup kurduk.Amacim izledigim yabanci demolarindan daha kaliteli demo yapmak idi.Bunu ilk kanitliycagim yer Ns 2006 olur diye dusundum yarismaya 1 ay vardi elimde bisi yoktu ama katilmak istiyordum.
25 gun kala "Robotika" ya basladim 200-300 demo izleyip beynim sulanana kadar ne yapabilirimi dusundukten sonra "TEKNIK KAPASITEMIN" su an icin yeterli olmadigini "ROBOTIKA" yi yaparken ogrendim .yarisma gelip 1 hafta kala "ODUL" v.s. gibi laflar duyunca EXTRA dan sevinmistim fakat demo bolumunde kazanamiycami dusunup 1 hafta kala oyun yapmaya kalkismam cilginlikti belki ama oyun bitti..
Demo compo gercekten "Turkiye" Sartlarinda super kaliteli gecmis bunu yarismadan sonra ogrendim fakat bizim az oy almamiza anlam vermedim. Fakat benim daha cok ugrastigim nerdeyse 2-3 release gonderdigim yarismada "ODUL" alamamak ustune ustluk benimkinden fazlada kaliteli olmayan oyun bolumunde sonuncu olmak birden beni SIFIRA indirdi koskaca geceli - gunduzlu ugraslarimin bir cirpita yok oldugunu hissettim.Buna ilk once zaten 7d5 2. olan oyunun beni nerdeyse gececeginide gormek ustune tuz biber ekti.Fakat sunu soyliyim eger "HIC" odul olmasaydi bunlari takmazdim fakat odul olunca isler degisiyo ns 2006 beni bu konuda yikti ve Turkiyede yarismalardan soguttu.
Bu yuzden sansimi yabanci yarismalarda aramayi denedim.BP 2006 katilmayi acayip arzuladim , istedim hirs yaptim fakat yarismaya 1 hafta vardi tabi bunda vigonun urun varsa gotururuz dediginde yaklasik bi hafta olmasi etken..Grubumdaki herkese muzik lazim , model lazim dedikce "isim var ,vs." gibi seyler duymak ikinci bir sok olmustu.Bari TR-DEMOSCENE forumundan muzik v.s. grafik yardimi isteyeyim dedim 1 tane CEVAP GELMEDI! ehhh kendi yagimizla kavrulalim dedik ve grafik , tasarim ,code herseyi ile 4-5 gunde yaptigim honey bee ortaya cikti muzik benim degildi . Fakat daha onceden haberim olsaydi belkide daha kaliteli bir seyle katilabilirdik fakat YARDIM alabilcegim kimse yokmus onu gordum!
Neyse yarisma geldi ve internet canli olarak her gun izledim yarismayi baslangici , bitisi v.s. oyunumun 4. oldugunu gorunce uzuldum en azindan ilk 3 e girmeyi bekliyordum.Fakat genede 4. e yakin oy aldigini gorunce cok sevinmistim.BP benim icin yeniden dogus oldu demoscene e olan inancim arttti.Bunda 4.olmam degil harbidende oy almamin etkisi var.
Daha sonra grubum bazi olaylar ve bu tarz yardim alamama olaylari yuzunden dagildi burda ilk defa soyliycem ama "Bronx a katilmak istiyorum cunku kendi grubumdan kaliteli urunler alamiyorum dedigimde " daha ns 2006 yapilmamisti.Fakat vigo nedense kabul etmedi ve dediki "Bronx gorevini yapti ve su anda tam aktif degil" yaniti tarzi bi yanit alinca 3. husrana ugradim desem yeridir.
Cunku benim bastan beri amacim "KALITELI ve DUNYAYA kafa tutacak urunler yapmak" .Bunlarin en buyuk etkenleri TEKNIK KAPASITE , MODEL ve MUZIK KALITESI , DEMOSCENE bilgisi bunlari bronx da bulurum diye umit ederken olmadi...
Her neyse daha sonra grubum yokken "TREE" diye bir demo yaptim oylesine yayinladim ve bir suru THUMP DOWN aldi neden aldigini anlamiyordum ..Fakat msn den 2 tane grubun bana bizim gruba katil demesiyle her sey degisti. 1. TRISTAR 2.si S!P onlar bana o gun destek oldu aslinda yaptigin kotu degil dediler cok buyuk moral destegi oldular bunu TR-DEMOSCENE de gormedim + Bir tane bile yorum duymadim URUNLERIM hakkinda ...
daha sonra S!P deki arkadaslar 64 k calis free size calisma dediler ve " ROBOMAN" adli ilk 64k mi yaptim bekledigim ilgiyi gormedi ama 64kda acayip teknik yetersizligim oldugunu ogrendim.daha sonra "BLAST" adli intro ile function 06 ya katildim ne texture generate nede model generate v.s. Hic bisi yoktu ustune ustluk DEMO scene nin anlamini hala bilmemem yuzunden basarili olamadim. Bu beni Turkiyedeki yarismalar kadar uzmedi tam tersi kamciladi..
Fakat Turkiyedeki yarismalarda sonucda gordugum sey oylamada yetersizlik olmasi + ODULUN olmasi ( ODUL olmasa daha iyiydi.) ve parti sonrasi urunlerin tam degerlendirilmeyisi ve verilen emege tam olarak sayginin verilmemesi.
Bence Odul olayi kaldirilmali daha sonra urunlere gercek saygi gosterilmeli karsindaki kisiye eksiklerini soylemeli "DEMOLARIN REVIEWI" en kotu sonuncu demonun bile yani sadece partide oylama yapmak degil birazda o urunun artilarini eksilerini foruma yazarak " Suradaki efekt guzeldi sunu begendim soyle oyladim" denmesi daha da gelisimi artiracagini dusunuyorum..
Ns 2007 ve 7d6 a katilmadim ama katilacak yeterli sevyede urunum vardi fakat katilmadim cunku moralimi bozan cok sey oldu bundan sonra katilirmiyim bilmiyorum ama ilk once bu tarz seylere cozum bulunmasi gerek yoksa obur turlu yaptigin urune saygi olmadigini gormek hatta DALGA GECMEK acayip moral bozuyor soyliyim...En kotu urunu bile neden kotu oldugunu karsindakine soyliyip demoscene i tanitmak varken "GENELDE DALGA GECıLDIM" iste bu yuzden katilmadim ..Umarim anlatabilmisimdir.
simdi bu yazidan sonrada alinip saldirmak isteyenler olabilir ama ben nedenleri yazdim.Anlamak isteyen nedenleri cok guzel anlar...Anlamak istemeyende hemen dalga gecer..Bu sizin ve toplulugunuz kalitesine kalmis bisi...
Bakkada:
--- Alıntı yapılan: chenmy1;12892 ---
simdi bu yazidan sonrada alinip saldirmak isteyenler olabilir ama ben nedenleri yazdim.Anlamak isteyen nedenleri cok guzel anlar...Anlamak istemeyende hemen dalga gecer..Bu sizin ve toplulugunuz kalitesine kalmis bisi...
--- Alıntı sonu ---
Chenmy hicbiseye takilmadim da bu sozune takildim sizin ve toplulugunuz demissin , sen bu topluluga ait deil misin yani?
vigo:
saol cm1 thanx... süper hora geçti.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git