the scene > demoscene
plazma #4
nightlord:
--- Alıntı yapılan: Hydrogen;13468 ---Dergi ciksa ne bir yorum gelir ne baska bir sey.
Koskoca Plazma #4 basliginda tartisilan en buyuk sorun, degisik platformlardaki yuzlerce scenerin bu dergiyi okuyamamasi mi?
--- Alıntı sonu ---
Bu serzenise %100 katiliyorum fakat ozellikle linux portu olayini oneren arkadaslarin punky ve atiflz gibi yeni arkadaslar olmasi bence konuyu tartisilmaya deger kiliyor. Bu arkadaslar boyle bir ilgi gostermekle kalmayip bir de ucundan tutacak yer ariyorsa bu cok olumlu birsey. Eger teknik kaygilarimiz varsa (mesela diyorsak ki ey decipher! multi platform desteklemek demek sadece cross platform compiler olmasina bagli degil baska zilyon tane olasi problem var + test yuku direk iki kat) bunu acik sekilde dile getirelim ve tartisalim. Tipki plazma ile ilgili diger kaygilarimizi da dile getirip tartistigimiz gibi. Ama bu arkadaslara tepkimizin "linux'a gerek yok" veya "yok bi de XYZ'ye de port edelim bari" seklinde, onlarin "alaycilik" olarak algilayabilecegi bir tonda olmamasina ozen gosterelim.
skate:
@nightlord: XYZ port olayını alaycı dille söyleyen benim. bu konuyu o arkadaşlardan çok önce tartışmaya başladığımız için onları hedef almadan söyledim bunları. arkasında da dururum. çünkü plazma'da ilk başta tartışılan şey bir interface'inin olup olmayacağı konusuydu. o zamandan beri öksüre tıksıra bu günlere geldi. şimdi bence en son tartşılması gereken şey multiplatform olması. arkadaşların iyi niyet ve desteklerini anlıyor ve bunu dergiye "bir demo/program nasıl multiplatform tasarlanır?" şeklinde bir makaleyle yansıtmalarını diliyorum.
nightlord:
skate kaygilarini zaten basindan beri anliyorum. sadece text ortami azizligi yasamasin yeni arkadaslar istedim. olayin altindaki teknik kaygilari acik ifade edelim de olayin basit bir linux vs windows olayi olmadigi anlasilsin :)
spaztica:
bizim dönemde bu derece ortak kararlara, herkesin düşüncesine, isteğine pek de önem verilmezdi. yapmak isteyen oturur bir gazla kodlar, getirdiği noktada ya bir diğeri flamayı alır ve bir süre sonra daha da iyi bir noktaya getirir, ya da o şekilde olanla idare edilir, objenin kabuğuna değil, içeriğine önem verilir, yazılarla dolu dolu bir mag yapılmaya çalışılırdı. bir süre sonra zaten başta derginin dışında olmayı düşünen kişiler bile, ortaya çıkartılanı benimser ve yazı vererek katılırlardı. linuxda yapmak isteyen de oturur linux'unda yapardı. ama demoscene, genelde en çok kullanılan ve demoların da en çok yazıldığı platformu tercih ederdi. bu doğal bir pratiklik sonucudur.
opensource, open platform, copyleft demek başka bir mesele, scene'in genel platformu dışında alternatif bir platformda da üretilsin demek başka bir mesele... daha geçen sayıda plazma vazgeçilme noktasına gelmişti, daha bu mesele soğumamışken, hadi hemen linuxda da yazılsın demek, şu ana kadar yapılmış olanı da hor görmek demektir. ayrıca eldeki, kaç adet çekiliyor, kaç defa okunuyor (nightlord gibi defalarca okumayı saymıyorum)? linux'u sevip tercih etmek ayrı, bir ürünün yayılma oranı ayrı bir mesele; lütfen bunu karıştırmayalım. linux portunu yapana kadar var olanı daha güzelleştirmek, ufak da olsa tüm bug'larını temizlemek, belki bir kısmını revize etmek daha sağlıklı olacaktır. kaldı ki yazı yazarak var olanın daha tutulmasını sağlamak, yeni bir platformda kodlamaktan çok daha makbule geçer sanırım.
jimqode:
Ben burdaki tartismaya anlam veremiyorum acikcasi. Benim isimde kullandigim kullandim box linux, evimde kullandigim box linux, hatta kiz arkadasimin laptopi bile ubuntu. Bu durumda benim plazmayi okumam icin vmware falan kurmam ya da bu threadin bu garip tartismada yiten sayfalarindan birinde teklif ettigim gibi linuxa port etmeyi teklif etmem gerekiyordu ben de ikincisini yaptim. bunda garip olan ne var allah askina?
Plazma turk scene'inde cikan tek dergi ve sizin de bahsettiginiz gibi her sayi kas yara goz cikara, zar zor hazirlaniyor. Yazi bulunamiyor, yazar bulunamiyor. Simdi linuxta calisan bir dergi istiyorsam, bugun yazar pesinde kosmaya baslasam acaba kac ay sonra bir ilk sayi cikartabilirim?
Merak ederek sormak istiyorum. Plazmanin outfit'i hangi kutuphaneyi kullanarak ciziyor kendini ekrana? %90 SDL diyeceksiniz. GP2x elime gectiginde XLogical'i gp2x'de calisir hale getirmem butun cozunurluk ve kontrol sorunlari da dahil 3-4 gun bos vakitlerimi aldi sadece.
Illa derginin data formatini reverse engineer mi etmemiz gerek bunun icin? Plazmanin outfiti, baskasinin gorup araklamasini istemediginiz inanilmaz efektler ve kod ornekleri iceriyor ise birsey diyemem ama aksi halde siz buglarinizi, deliklerini sivayin ben de sizin icin iki gunde outfiti port edeyim linux'a. Bunda bir numara yok. Buyuk ihtimalle tek yapilmasi gerek bir makefile yazmaktan daha karmasik degil. Ayrica dalga gectiginiz gibi Mac osx portunu bile yapabiliriz, bunda da bir numara yok.
Neden forumdaki tum yapilmasi gereken islerle ilgili tartismalar sonunda bu hale donusuyor? Oncelikleri belirlerken onemli olanlari uste koymak ilk nefeste anlamli gelebilir insana ama onemli olanlari uste koyarken insanlarin olmasini istedigi ve yapacak insan gucunun de hazir bulundugu isleri alta atmak daha mi mantikli sizce? Bu isin sonunda gidecegi nokta her iki tip isin de yapilmamasi degil midir?
Ben burda bir ortak karara falan varilmasini zaten beklemiyorum. Su outfiti kim yaziyorduysa bana maille gonderip al compile et demesini beklerdim acikcasi. Kernel falan yazmiyoruz, alt tarafi bir outfit bu.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git