Gönderen Konu: Skate'den 2005 Scene Değerlendirmesi  (Okunma sayısı 1608 defa)

Skate'den 2005 Scene Değerlendirmesi

« : 06.01.2005 22:20:57 »
Hızlı düğmeleri aç

skate

A Sinner Scener
  • Administrator
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.akaydin.com/
Arkadaşlar, geldik 2005'e ve sceneimiz hala ayakta. Benim sene başında birkaç kişisel yorumum var sceneimizle ilgili.

* Artık Türk scenerların eskisinden çok daha profesyonel olduklarını görüyorum. Hatta her dakika releaseler çıkmasa da herkesin gizliden birşeyler yaptığını duyuyor ve biliyorum. Bunların bir çoğunun da kaliteli işler olduğunu tahmin ediyorum.

* 2005 itibariyle scene kardeşliğinin en kötü senelerinden birine girdiğini düşünüyorum. Kimse birbiriyle eskisi kadar sıkı bağlara sahip değil. Gruplar bile kendi içlerinde kopuk. Bu soruna grup içi, gruplar arası meetingler düzenleyerek çözüm getirmeyi öneriyorum.

* 7D5 partisinden ümitliyim ancak parti organizasyonu ne kadar ileriye gitse de katılımcıların aşağı yukarı aynı kişiler olacağı gerçeği ortaya çok basit bir sonuç çıkarıyor. Partinin kalitesi ve eğlencesi katılımcıların üretkenlik, istek ve partiyle ilgili duyacakları heyecanla ilgili. Kimseyi zorla heycanlandıramaz, birşeyler ürettiremezsiniz. Bunun için iş bu bakımdan şansa kalıyor. Geçen senelerdeki partilerden daha iyi bir parti istiyorsak yapmamız gereken şey çok basit. Partiyi her yönden desteklemek, partiye katılmak, partiden önce ya da parti mekanında product üretmek, yarışmalara katılmak.

* Bu forumun çok ihmal edildiğini düşünüyorum. Ben tüm Türk scenerların maillarını topliip onlara mailing yapmak, sürekli değişen mail adresleriyle uğraşmak zorunda mıyım? Lütfen bu forumu ihmal etmeyelim.

* 2005'in sceneimiz için pozitif bir yıl olacağını hissediyor, elimden gelen tüm code gücüyle buna destek vereceğime söz veriyorum.

« Yanıtla #1 : 07.01.2005 10:15:58 »
Hızlı düğmeleri aç

nightlord

• Administrator
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.nightnetwork.org
selam herkese

skate kardes bu basligi geyik bolumune acmissin ama aslinda ciddi bi konu bu. netekim ozellikle bu forumun onemi, meetingler gruplar gibi konularda cok onemli seyler soylemissin. istersen admin olarak baska bi yere tasi konuyu daha dikkat ceksin :)

ben turk scene'in giderek kuculdugunu ve taze kan saglanamadigini dusunuyorum. hadi benim gibi c64'cu nostaljik manyaklar fazla sayilara ulasmasin bunu anlarim. ama pc scene ile niye bu kadar az insan ilgileniyor bi turlu anlamiyorum. hala tr-scene 80'ler ve 90'larda bu ise girenlerden geride kalanlar kitlesi gibi. bi sekilde yeni insanlarin girisi cok az.

bence bunda onemli bi etken bilgisayar dergilerinin icinin eskiye nispeten bosalmasi. yani eskiden scenerlar commodore, 64'ler, amiga vs dergilerinde yazilar yazar bu dergiler arada bir grafik yarismasi demo yarismasi falan duzenlerdi. demo'lara yonelik programlama teknikleri ogretirlerdi. bugunku dergilerin icini "grafik kartlarini sizin icin test ettik" "excel pufleri" "windows'unuzu internette ucurun" gibi yazilar dolduruyor. bu yazilar elbette cogu insana faydali ama demo/oyun tarzi programcilik/muzik/grafikerlik teknikleri uzerinde odaklanilmiyor. verilen programcilik dersleri de hep "php ile web sitenizde nasil hede hodo yaparsiniz" "html serveriniza nasil cgi configure edersiniz" gibi web teknolojilerine fokus oluyor.

bu problemi asmanin bi yolunu bulmaliyiz. scenerlar olarak bi sekilde daha genis kitleleri haberdar edebilecek biseyler yapmaliyiz. istanbuldaki arkadaslar belki bilgisayar dergileri ile baglantiya gecebilir. oralara arasira makaleler yazilar gonderebiliriz. bu dergilerin demo yarismalari falan duzenlemesini saglayabilsek o zaman  cok genis kitlelerin dikkatini cekebilir.

bilmiyorum simdilik aklima gelenler bu kadar. daha yazacak cok sey var aslinda ama simdi ise donmem lazim :)

« Yanıtla #2 : 07.01.2005 13:54:54 »
Hızlı düğmeleri aç

skate

A Sinner Scener
  • Administrator
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.akaydin.com/
Haklısın kardeşim. Ancak yazıyı geyik bölümüne yollamam bir tedbir. Çok da ciddiye alınmasını istemiyorum. Yoksa scene'i bir araya getirmek için yazılan bir yazıdan bile büyük kavgalar çıkabiliyor. Artık foruma attığım mesajlarda hep tedbirli davranıyorum. Yazılarımın başında yazacaklarımın "kişisel fikrim" olduğunu belirtiyorum. Bu hale getirdiler bizi işte :)

« Yanıtla #3 : 07.01.2005 17:06:49 »
Hızlı düğmeleri aç

nightlord

• Administrator
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
selam forumla ilgili ufak bikac kisisel fikir ile devam edeyim...

- bu forumu nedense bir turlu butun turk scene'in takildigi bi yer haline getiremedik. bunun icin ne yapabiliriz bilmiyorum
- daha onemlisi su anda scener olmayan ama bu konulara ilgi duyan insanlarin da (yani potansiyel scenerlar) bulup takip etmeye basladigi bi yer haline getirebilsek ne guzel olur.
- daha once bazi arkadaslarin aegis'le falan bazi tartismalar yasadigini hatirliyorum. bu gibi sebeplerle gruplar kuruldu dagildi falan. bunlar beni cok ilgilendirmiyor fakat benim dikkatimi ceken su: su an aegis'in amigaturk sitesinde yuzlerce uye var ve herhangi bi zamanda 5-10 adam online oluyor. gecenlerde bi ara bandwidth limitini falan doldurup bi sure kapali kaldi. ayni sekilde hi3s forumunda da buradan fazla aktivite var (ki orasi da son zamanlarda cok inaktiflesti). fakat maalesef bu forumlarda da genel scener katilimi az. amigaturkte hemen hic yok. hi3s'de ise sadece grup memberlari genelde oluyor.

buradan su yorumu yapabiliriz belki: burasi sadece bir forum olarak kaldikca fazla aktivite olmuyor cunku zaten az scener'iz. oysa burayi icinde demolar tutorialler makaleler falan olan komple (ve grup bagimsiz) bir portal haline getirebilsek cok daha fazla izleyici ve katilimciya ulasilabilir. sanirim spazticanin bi ara boyle bi fikri oldugunu yazdigini hatirliyorum. ben sahsen yeni adamlari cekebilecek komple bir portalin iceriginin olusturulmasinda yapabilecegim ne katki varsa yapmaya hazirim.

simdi yine bi ara vereyim. sevgiler saygilar herkese

« Yanıtla #4 : 09.01.2005 16:12:58 »
Hızlı düğmeleri aç

nightlord

• Administrator
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
evet dusuk ceneli nightlord devam ediyor:

partiler uzerine

- 7dx serisinin hastasi bi adam olarak once tum organizatorlere bi kez daha tesekkur. bu sene daha da iyi olacagina eminim. organizatorler disindaki bizlerin product uretmek disinda katkilari olabilir mi? ihtiyac olan neler var. bunlar konusunda organizator arkadaslar bugunlerden baslayarak duyurular yapsalar hep beraber yardim etme ve olasi problemleri cozme sansimiz artabilir diye dusunuyorum. ne dersiniz?

- bence turkiyede 7dx serisine 6-8 ay uzakta ikinci bi parti olmasi uretkenligi 2 kattan fazla artirabilir. bunun icin 2005 kasim-aralik doneminde izmirde bi parti organize etmeyi planliyorum. fakat izmir de olmasi katilim acisindan beni dusunduruyor. bu konuda fikirleriniz nedir?

-----
simdi hassas bi konuya deginecegim. lutfen kimse yanlis anlamasin. tamamen iyi niyet ve umutla asagidaki satirlari yazacagim. kimseye nasil davranacagini soylemek gibi bi niyetim yok. bu zaten ne haddime..

- bir sekilde zaten 10-15 kisi olan scene'de bi takim darginliklar yuzunden bu partilere katilimin cok azalmasindan korkuyorum. mesela vigo, turbo gibi duayen bronxcular bu partilere katilim gostermezlerse partilerin atmosferinin bi kac yonlu zedelenecegini dusunuyorum. mesela yeni scenerlar boyle 15 yildir scenede olan adamlari gormeliler ve tanismalilar.  arti boyle tecrubeli scenerlar partide on the fly bile pek cok sey uretebiliyor.

bu tabii herkesin kendi karari ve ben buna saygiliyim. ben sadece ufak tefek darginliklar bizi aktiviteden uzaklastirmasin ve zaman icinde aktiviteyi bilekis percinleyen tatli rekabetlere donussun istiyorum.

bu konularda fikirleriniz nedir? neler yapabiliriz.

saygilar sevgiler

« Yanıtla #5 : 10.01.2005 00:45:34 »
Hızlı düğmeleri aç

Hydrogen

• 7DX Organizer
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.glance.ws
Selamlar Nightlord. Eger 7dx partisi devam edecekse bu herzaman oldugu gibi bütün scene'in partisi olacaktir. Tabii ki herkes davetlidir. Eski organizatörlerin büyük kısmıyla, Bronx'un yollarının ayrılmış olması birşeyi değiştirmez. Parti katılımında da, organizasyon katılımında da 7dx kapısı Bronx'a sonuna kadar açıktır.
-------------------------------------------------------------------------------
Kişisel olarak;
Daha önce de söylediğim gibi Bronx benim eski grubumdur ve  oldukça emeğimin geçtiğine inandığım bu gruba ve bronx üyesi arkadaşlarıma karşı hala çok büyük sevgi ve saygı duyuyorum.

« Yanıtla #6 : 10.01.2005 00:55:27 »
Hızlı düğmeleri aç

Hydrogen

• 7DX Organizer
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.glance.ws
2005 de scene ile iligli daha çok çaba sarfetmek, daha çok çalışmakla ilgili;

Scene'in bir eğlence,bir keyif ortamı olduğuna katılıyorum. Ancak ciddi ve planlı bir çalışma gerektiren bir eğlence olduğunu, yani eğlenebilmek için bir emek sarfetmek gerektiğini hepimizin kabul etmesi gerek.Eğer ortada scene'i oluşturan en önemli unsurlardan biri olan, kaliteli ürünler yoksa, scene'i yaratan muhabbet ortamı, "eski güzel günlerden" bahsedilen bir geyik muhabbeti ortamına döner ki bunun bir çok IRC vs. kanalındaki muhabbetlerden bir farkı yoktur bana göre. Yine ortada bir ürün veya gerçekçi bir üretme çabası yoksa, "scene parti" muhabbetinin de Taksim'e içmeye gitmekten bir farkı yoktur demek yanlış olmaz.
Dolayısıyla scene ortamından sonuna kadar keyif almakla birlikte , böyle bir ortamın varolabilmesi için hepimiz code'lamalı, pixellemeli, bestelemeli
kısaca birşeyler üretmeliyiz. Herhangi bir çalışmamızla ilgili en ufak güzel bir yorum bile, bizi daha mutlu bir insan yapacak zaten:)