the scene > demoscene
suicide barbie/tbl
Lord Henry Wotton II:
--- Alıntı ---ulan kafasında saçı kalmayan KALMS/TBL (ki bu demoda bişi yapmadı) şurda geçen yazışmaları görse ne düşünürdü acaba...
--- Alıntı sonu ---
Ben söyleyeyim pek iyi düşünmezdi. Özellikle Kasa-Demo' nun "rigging" hakkındaki "eleştirisi"nden sonra.
"Rigging" eleştirisini görünce dalgınlığa gelinmiştirde öyle yazılmıştır diye düşünmüş geçmiştim gerçi, ama ısrarla "rigging" deniyor. Kasa demo ya 3D terminolojisinde bir bocalama yaşıyor, ya da ecnebinin "trolling" diye tanımladığı davranış içine giriyor.
Hani belki hoş gözükmeyecek ama kayda geçsin diye de rigging' in ne olduğunu yazayım.
"Rigging", ya da "character setup" kabaca animatörlerin karakterleri canlandırırken kullanacağı kontrollerin oluşturulması işlemine deniyor (Aslında Karakteri modeller' dan alıp Animator için animasyon yapılacak hale getirme işidir, yani işin içine en basitinden karakterin weighting' inden tut, işlemler sırasında programın yetersiz kalması halinde programın kabiliyetini geliştirmek için scripting ya da daha ötesinde programın API' lerini kullanarak resmen plug' in yazmaya kadar girer.). Işi yapan kişiye rigger, ya da daha yaygın tabirle character TD (Character Technical director) deniyor.
Kısaca rigging Animatörleri ilgilendiren bir konu. (Hatta Rigger' lar espri olarak yaptıkları işe "Making Animators happy" derler, çünkü kullanışlı rigging' ler animasyon işini oldukça kolaylaştırabilir.
Fakat animasyonu "kötü" yapmaz. ışi ya zorlaştırır ya kolaylaştırır, kötü bir rigging' le de iyi bir animasyon yapılabilir. Gnomon' un zamanında karakter animasyon training DVD ' sini ornek olarak verebilirdim ama kaldırılmış. Orada Cameron Hood, (Dreamworks' ta animatör idi, şimdi DreamWorks' un animasyon yönetmenlerinden (!) biri olmuş! daşşaklı adamdır.) bizim Alex Alvarez' in taş devrinden kalma rigging sistemini kullanarak, jilet gibi bir iş çıkarmıştı. Bilenler bilir.
Neyse, kısacası bir animasyona bakarak rigging' in kötü olduğunu söyleme imkanı yok, böyle bir şey söz konusu değil. Ancak ortam geliştirme dosyasını (3dsmax ise .max sahne dosyasını, Maya ise .ma/.mb sahne dosyasını) ilgili 3d programında açıp karakterin rigging' ini (Karakter kontrollerini) inceledikten sonra rigging üzerine kalem oynatılabilir. Max' çıların Character Studio (şimdi adı değişmiş başka bir şey olmuş) su olduğundan Rigging meselelerine pek girmezler, onların sistemi max tarafından hazır verilmiştir. Gerçi Max kullanan sağlam character TD' ler var
/Edit:
Bir Character TD' nin demoreel' i size bir konu hakkında bir fikir verir:
Maya üzerinde rigging:
http://www.youtube.com/watch?v=Vhh5FzvxH_M
/
Neyse, tamda favori Rigger' im Jason Schleifer' in youtube' a bir kaç gün önce düşmüş interview' ini izlerken bunları yazıyor olmak benim içinde ilginç oldu. (!)
http://www.youtube.com/watch?v=6jQK5pMCQgE&eurl=
spaztica:
kısa notlar düşeceğim; amacım kimseyi karalamak, hor görmek vs değil.
1. görülen o ki, demo eleştirisi yapmak için gereken temel bilgilere ve terminolojiye yeterince vakıf değilsin. öncelikle önerim, realtime efekt geliştirmenin ne gibi aşamalarla yapıldığını, çeşitli platformlarda nasıl uğraşıldığını bir araştır. Ayrıca Lord'un da belirttiği gibi, animasyon terminolojisinden gireceksen de doğru girmek için bu işle gerçekten uğraşan, deneyimleyen birilerinden bilgileri doğru öğren, 'animation in 24 hours' ya da 'animation for dummies' tarzı kitaplardaki stilde bir eleştiriyle ortamın göbeğinden girme.
2. eleştirdiğin vigo 20 senelik scener'dır, bu ortamdaki deneyimi, ilişkileri ve becerisi istediği eleştiriyi yapabileceğini gösterse de kendisi ortamın daha da iyileşmesi için eleştirileri yerine olumlu noktaları övmeyi her zaman tercih etmiştir. eğer scene ortamında bir scene ürününü eleştireceksen, lütfen kişilere sataşmaya varmadan -hele hele de bu kadar senesi ve emeği geçmiş kişilere hiç sataşmadan- ve scene ölçütleri çerçevesinde kalarak yap bunu. nedir bu ölçütler? bir demo hazırlanırken nasıl -ve hatta ne boyutta- bir kod yazıldığı, animasyonun nasıl dahil edildiği platform sınırlamalarının ne olduğu ve bu sınırlamalar yüzünden yapılanın ne kadar yaratıcılık gerektirdiği, kaynakları ne derece verimli kullanabildiği gibi kıstaslar demonun niteliği hakkında bilgi verebilir. eleştirinde bunlara hiç değinmeden yanlış bir terminolojiyle konuya girip de kendi bildiğinde ısrar edersen -ki o da sallantılı- olay eleştiriden ziyade laf kalabalığı yaratarak kendini ispat etmeye çalışmak olarak algılanabilir.
3. scene içinde en azından bir konuya vakıf olmadan bir eleştiri yapmak, ustasını eleştiren çırağın konumuna düşmek gibidir. ne konu hakkında bir vizyonu, ne de yapılanı var etmek için ne gibi aşamalardan geçildiğine dair bir bilgi olmadığından sadece beğeni ya da tercih dile getirmektir. eleştirinin önemli bir yeri olan güzel sanatlar eğitiminden geçmiş birisi olarak, yaptığının düzgün bir eleştiri olmadığını söyleyebilirim. neden mi? teknik analizi yok, kullanılan materyal (bu durumda platform) ile ilgili bilgin yok, sınırlarının neler olduğunu bilmiyorsun, estetik yaklaşımın demoları değil, 3d animasyon camiasına yönelik bir yaklaşımda, ama burada da terminolojiye hakim olmayışının teknik yetersizlik olduğunu söyleyebilirim. bu forumda, profesyonel animasyon ve video piyasalarında çalışan insanlar da mevcut, bir kısmı da bu kadar laf kalabalığı olan tartışmalardan özellikle de uzak kalmayı tercih eden insanlar. haliyle bir terminolojiye gireceksen, o konuyu daha iyi araştırman ve eleştirilerini deneyimlerinle paralel bir ölçüde yapman daha sağlıklı olacaktır. kaldı ki eleştiri yaparken ülke ya da grup ayrımı yapılmaz diyemezsin. bir sanatçının, bir grubun önceden yaptıkları, şu an yaptıkları için bir zemin oluşturur ve eleştiri yapıldığında geniş perspektif asla ihmal edilmemeli, parçanın bütün içindeki yeri ve buna bağlı kalitesi de sorgulanmalıdır.
4. hatalarını kabul etmek, yanlışlarını kabul etmek acizlik değil bir büyüklüktür. iyi niyetin varsa yol gösterenin, yardımcı olanın da çok olacaktır. ama cephe alır bir tavırda yaklaşırsan sadece kuru gürültü oalrak algılanır, yazdıkların (ki bunlar da bir düşünce ve emek ürünüdür) çok da dikkate alınmaz.
5. bu forumda eleştiri yapanların çoğu, en azından 5-10 adet ürün yapmışlar, farklı platformları deneyimlemişler, bir kısmı o platformda öncü olabilecek işler dahi yapmışlar. haliyle yaptıkları eleştiri de bütün bu deneyimlerinin getirdiği bilgeliği kapsar ve sübjektif bir beğeni ifadesinden ziyade tarafsız bir değerlendirmeyi -ve yapılan ürünün yaratıcısı talep etmişse eleştiriyi kapsar. istenmeden eleştirmek gerçekten türkiye'de herkesin yaptığı ve ilerlememe sebebimiz olan bir mesele. hergün birşeyleri eleştiririz, politikada ülkeyi kurtarırız, sporda dünyaları fethederiz... çok sevdiğim bir eğitmen okurken bana enteresan bir söz söylemişti, sadece türkiye'ye özel bir durum bu. sanatçı olamayan eleştirmen olur; sanatını yapanın eleştirmeye ihtiyacı yoktur. eleştirinin, söz konusu dalda başarılı olamayıp kendini o dalda bir şekilde gösterme ihtiyacı olanların başvurduğu bir ifade biçimi olduğuna değinen bu laf, her zaman geçerliliğini korumuştur.
skate:
Keşke bu topic Nightlord'un uzuuun açıklamasından sonra kapanması gerektiği gibi kapansaydı.
Lord Henry'nin açıklaması da çok güzel olmuş, teşekkür ederim. Benim için öğretici oldu. Sayesinde doğrudan ilgi duymadığım alanlarda birkaç döküman okuyup video seyretmiş oldum.
Bu arada öz eleştiri olarak bu forumdaki scenerların neden zaman zaman ufacık olayları bu kadar büyüttüğünü kendim dahil olmak üzere anlayamıyorum. şu mesajlara harcadığımız sürelerde motivasyon bulabilsek, her bir mesajda yeni bir demo partının temelini atabiliriz. Belki de sorunumuz budur. Bu forumda kaç mesajım olduğuna bakacak olursanız benim nasıl hala birşeyler kodladığıma anlam veremiyor olmanız lazım. Kesinlikle forumdaki mesaj sayımı azaltma, administratif tarafta kendime çeki düzen verme ve gereksiz tartışmaların içine girmeme konusunda elimden geleni yapacağım.
Gelelim çoktan bulaştığım bu tartışmaya yeni bakış açıma. kasa-demo her kim olursa olsun sonuçta yaptığı bir eleştiri. Doğru ya da yanlış, bu kadar laftan sonra zaten bu konuda birşey söylemem yersiz. Bizlerin bundan sonra yapması gereken hoşumuza gitmeyen mesajları görmezden gelebilmek. Eğer çok canınız sıkıldıysa, admin ve moderatörler haricinde kalan kesim "User CP > Miscellaneous > Buddy / Ignore List" bölümünü kullanabilirler.
Niye bir anda bakış açımı değiştirdiğimi merak eden varsa, şu son zamanlar zincirleme devam eden tartışmaların başka bir şekilde sona ermeyeceğini düşünmeye başladım. Bana hak verenler tavsiyeme de kulak versinler.
kasa-demo:
bana itham edilenin aksine bütün yazılanları okuduğumu asıl başkalarının yazılanları okumadığı veya pek anlamadığını iddialara tek tek yanıt verdiğim halde bugüne kadar es geçilen hep benim yazılarım olduğunu düşünüyorum
ve bu yüzden açıkça geri adım atmıyorum çünkü geri adım atmam gerektiğini de kimseye haksız bir eleştiri getirdiğimi de düşünmüyorum
özellikle son bir kaç günde yazılan yazılara bakıldığında bu forumda uzlaşabileceğim tek nokta tartışmanın bir noktaya varmayacağıdır
o yüzden sadece görüşlerinize katılmadığımı belirtip uzatmamak adına son yazılanlara yanıt vermeyeceğim
ancak gene de satır satır yazdıklarımın arkasındayım
yol göstermek büyük bir söz
ülkenin animasyon ve 3d açısından hangi noktada olduğunu bilen biri olarak kimsenin daha kendi yolunu doğru dürüst bulamadığını dolayısıyla kimsenin de kimseye pek yol gösterecek konumda olmadığını söylemekle yetineyim
bana hitaben yazılan mesajlarda küfür varsa şahsıma itham varsa karşılığı da aynı şekilde olur neden bu şekilde olur çünkü bana veya başkasına yapılmış olsun aynı kişiden gelen küfürlere 1 2 3 ... artık yeter derim
zaten ne düşündüğümü de ilgili yanıtımda yazdım
gerekçem de direkt bana hitaben yazılanlardır
x bana küfürlü yazı yazıyor onun 20. yılı susayım
y bana hakaret etti aman yöneticidir bulaşmayayım diye bir yaklaşımım olmadı bundan sonra da olmayacak
karşımdaki kim olursa olsun aynı küfürü eden aynı seviyede yazan benzer yanıtı alır ve almıştır
bundan sonra benim açımdan da forumda konuşulacak herhangi bir şey kalmamıştır
Lord Henry Wotton II:
Jason Schleifer' in açıklamalarına bitiriyorum ya. Verdiğim youtube linkini kaçırmayın derim.
- Lord of the rings 1' de TD' idim, Animasyon yönetmeni animasyon yaptığımı görünce "Animasyon mu yapmaya çalışıyosun genç?" Dedi.
- LOTR 2' de animatör oldum.
- LOTR 3' te Lead animatördüm. :D
Mayanın kendi reklam filmi de vardı LOTR sonrası, onu da izleyin.
http://www.youtube.com/watch?v=dMM_-rYc1T8&NR=1
Jason' in en sevdiğim yanı, aynı zamanda iyi bir animatör olması. Zaten kendisi de diyor, ben önce animatörüm sonra TD' yim. ışte onun rigging' inin sırrı burada. Animatörün ne istediğini biliyor...
Yeni DVD serilerinin adı da Animation Friendly Rigging...
Rigging' te temel mantık şudur, az kontrol, çok işlevsellik. Ben bugüne kadar Jason' un rigging' i kadar sade, fakat işlevsel bir rigging görmedim, tüm vucudu (torso' yu) Shoulders ve Hips olmak üzere sadece 2 kontrol' le hallediyor.
Yeni DVD serileri için örnek rigging' i youtube asmış bakın, ne demek istediğimi anlarsınız.
http://www.youtube.com/watch?v=mxUWd2ZTh3Y
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git