the scene > music
Silencer's mp3 & mash-up video
Bakkada:
Arkadaslar konuda cok alakasiz yerlere takiliosunuz;
@Jimqode : neden her solenene bir cevap vermek zorunda hisediyorsun kendini , hep "yok scener sceneri tutar" seklinde garip soylemler yapan insanlar gibi scene ortaminin yaptigi isin yanlis oldugunu anlatmaya calisan bir kisi icin "elini tasin altina" koymak istiyosun?
Burda kimsenin crackli program kullanimini sinayip kinamiyoruz.Olay crackli program kullanmak degil.Olay cracli Turk yapimi bir oyun kullanmak , kullanmayi gecip bunu herkesin nasil bedava indirebilecegini formlara sunmak , bu sunumdan kendine pay cikartmak ve bunu iyi birseymis gibi anlatmak.Ben kimsenin her yazilimi orjinal kullandigina inanmiyorum.Ben de kullaniyorum ama bundan hicbizaman ovunmedim , kimseye aldigim CD'yi kopyalamadim , indirdigim crackli yazilimi dagitmadim.Yanlislik burda basliyor ve siz bu noktayi kaciriyorsunuz.
Yani biz armuttan sikayetciyiz siz elmayi savunuyorsunuz.Once ne icin tepki gosterildigini anlamaya calisalim.Farkindaysan en basindan beri herkes Silencerin uretim anlayisinin yanlis oldugunu anlatmaya calisiyor.Bunu duzeltmek yerine ama bu da boyle demeyin.
Ha bu arada eger etik olmayan bir sey sahip oldugunuz seyi arkadasinizla paylasamamaniz diyosan adsl baglantini wireless al ve sifresiz kullan , banka kartini arada bir arkadaslarina ver vb vb
Bu konuda bir yazilimin licence and agreements kismini okumani oneririm ozellikle microsoft bu isi cok iyi yapar ; sen hicbir zaman bir yazilimi satin alamazsin sadece lisanslama tipine gore belli bir bilgisayar sayisinda kullanma hakkina sahip olursun.Zaten yazilimi satin alsaydin microsofttan kaynak kodlarini isteme hakkin olurdu.O yuzden sahip oldugun yazilimlar sana ait degildir paylasamazsin.
nightlord:
@jimqode: GNU felsefesinde, yazilimlarin 4 temel ozgurlukten herhangi birini bloke edecek sekilde lisanslanmasina karsi cikilir. FSF bu olayla bas etmek icin yazilimlarin gelistirenler tarafindan ozgur yazilim lisanslari ile lisanslanmasini savunur. Bunun sebebi dunyanin cogu ulkesinde mevcut copyright yasalarinin icinde kanunsuz bir eylem yapmaksizin GNU felsefesine uyan yazilim uretmenin tek yolunun bu olmasidir. Ne Stallman ne FSF hic bir noktada ozgur yazilim lisanslari ile lisanslanmamis bir bir yazilimin "cracklanemesini" veya dagitilmasini savunmaz. Ayni isi goren alternatif ozgur yazilimlar uretmeye calisir vs. Ama asla mevcut hukuk yapisinin disina cikilmaz. Hukuksal sistemde yer alan ve degismesinin gerekliligine inandiklari kanunlarla ilgili aktif calismalar yaparlar ama asla kanunlara karsi gelmezler.
yani ozgur olmayan lisanslar su anda kanunidir ve copyright sahiplerinin urunlerini istedikleri gibi lisanslama ozgurlugu( kinaye:) ) vardir. Copyright sisteminin orjinal cikis noktasindan uzaklasmis oldugu veya yazilima ve dijital medyaya tam uymadigi tartisilabilir (Bu kavram ilk olarak ilk ABD anayasasinda inovasyonu destekleyici sinirli sureli (7 yil) bir cesaretlendirici olarak dusunulmustu. Sure sonunda urunler "public domain" olacakti. Daha sonra bu sure cok cok uzatildi.Bu konuda Lawrance Lessig'i arastirabilirsiniz) fakat "cracking" halen kanunsuz bir aktivitedir.
Dolayisiyla RMS birilerinin cracking aktivitesini tartisirken kendi sozlerinin referans gosterildigini bilse ne dusunurdu bilmiyorum :)
Scene'in benim bildigim kadariyla cracking veya yazilim lisanslama veya copyright konularinda birlesik ve uzerinde uzlasilmis bir bakis acisi yok. Fakat mesajlarda gecen "Scenerlar her yazilimi orjinal kullanmayani aralarina almiyor" gibi abuk bir sav beni bu mesaji yazmaya itti.
scene yazilim lisanslama ekolleri ile ilgili bir taraf degildir... Bu yuzden mesajlarinizda scene'i ve scenerlari bu uzun tartismanin bir tarafi olarak gostermenin yanlis oldugunu dusunuyorum.
Son olarak Turkiye'de oyun gelistirme ile ilgili bazi yorumlar var, "orjinalini almaya yonelik insanlari cesaretlendirmeye yonelik ne yapiyorsunuz da crack yapanlara kiziyorsunuz" gibi bir mesaj olarak algiladim. Bunu yanlis anladiysam duzeltin.
Arkadaslar bir oyunun gelistirilmesi, pazarlanmasi, vs asamalarinda yasanan turlu zorluklar var. Ulkemizde genel olarak yazilim gelistirme ve satma is modelleri tam bilinmiyor ve anlasilamiyor. Bu alanlarda calisan yeterince tecrubeli insan yok. Yani bir oyunun cikmasindan once nasil bir pazarlama stratejisi izlenir, nasil kutulanir, nasil promosyonlar yapilir vs konulari bizler icin cok yeni konular. Tipki 10000 satirin ustundeki herhangi bir yazilim projesini 5 kisi ile 1 yilda yapmanin barindirdigi onlarca teknik problemin de bizler icin cok yeni olmasi gibi.
Bunun sonucu olarak bu tip oyunlar su an tek tuk de olsa bitirilip size ulastirildiginda su gercekleri hemen akliniza getirmelisiniz. Size biraz "inside -info " :)
1- o ekipte birileri gercekten cok insan ustu cabalar gostermistir. Genel ekosistemdeki pekcok acik anca boyle kapatilabilmis ve o oyun bitirilebilmistir
2- ihtimalen cabadan da ote cok buyuk olasilikla ekiplerdeki insanlar bazi donemlerde ciddi maddi sikintilar yasamistir. Cunku Turkiyede 1 yilin uzerindeki herhangi bir projede bir startup firmasi %90 olasilikla istikrarli sekilde maas odeyemez. Bu ulkemizde startup is yapmanin en buyuk zorluklarindandir malesef. Bunun cesitli sebepleri vardir (musterilerin uzun projelerde gelismeyi goremedikleri icin vazgecmeleri, veya pasa gonulleri istedigi icin vazgecmeleri gibi)
3- Turkiye ekosiseminde butun sartlara ragmen oyun gelistirme ekiplerinde calisanlar genellikle cok daha yuksek maas alabilecekleri isleri sirf idealizm ugruna reddetmis halde bu iste calismaktadir. Yaptiklari isi cok severler ve gurur duyarlar. Pekcok istedikleri ozelligi oyunlarina katmalarina is kosullari imkan vermese de...
4- Dolayisiyla boyle bir ekipte calisan kisilerin yasadiklari deneyim, Eko sistemi oturmus yabanci yazilim sirketlerinde calisanlardan veya metallicanin albumunu hazirlarken yasadiklarindan cok buyuk farkliliklar gosterir
Bu sebeplerden dolayi boyle bir ekipte calismis insanlarin yaninda Turk oyunlarinin crack edilmesinden ve dagitilmasindan bahsederken, onlarin hassas olduklarini gorurseniz sasirmayin olur mu?
Hydrogen:
Nightlord: "Fakat mesajlarda gecen "Scenerlar her yazilimi orjinal kullanmayani aralarina almiyor" gibi abuk bir sav beni bu mesaji yazmaya itti."
Eger yazilardan sonra olay boyle anlasilabiliyorsa ben bir ozet geciyorum tekrar..(Nightlord boyle anliyor demedim, sadece boyle anlasilma ihtimaline karsi)
Scenerlar her yazilimi orjinal kullanmayani aralarina almiyor gibi bir bakis acisi yaratildigini sanmiyorum burada. Sadece, scene kavrami ne open source community ile karsilastirilabilir ne de emule vs. gibi programlarla yapilan "paylasim" scene ile ilgili bir seydir. Eger su zamanda paylasim aglari ile yapilan seylerin %99'unu, cracking scene acisindan yorumlamamiz gerekirse, yani bu kisileri bir cracker kabul edersek, bu da gercek crack scene'den kisilerin bunlari "lamer" diye tanimlamasina yol acar. Cunku ortada ustalik gerektiren bir sey yoktur. Tipki gecenlerde forumda gecen hacking muhabbetinden cok da bir farki yoktur.
Burada yasanan polemik, daha once lokalde yasanan bir sorunun gayet olagan yansimasindan baska bir sey degildir. Bu topicde her yapilan aciklama da scene adina degil.
Silencer'dan alinti:
"Yani Scene'e katılmak için size göre o zaman şartlar var
ve bu şartlara katılmayanlar scene'e giremiyor mantığını anlıyorum konuşmalarından.
1.Paylaşım ağlarında boy göstermemek
2.PUSU'un orjinalini almak hatta Türkçe oyun ne çıkarsa bakkaldan çakkaldan toplamış olmak.
3.Commodore64 kullanmış olmak "Allah'tan o var şükürler olsun"
4.Hiyeraşiye ayak uydurmak."
Nedir bu? Bence biraz hayal gucu biraz uydurmaca.
1. Paylasim aglarinda boy gostermis kimseler scene'de varolamaz kimse demedi. Sadece bu islerle scenerlar arasinda bir sey kazanilamayacagi aktarildi. Buna neden olarak da, Waffle meetingde, Silencer'in surekli sunu youtubeda yayinladim sunu suraya ben upload ettim seklindeki demecleri neden oldu.
2. Bu kulliyaten yalan. Pusunun orjinalini almakla ilgili hic bir sey denmedi. Sadece crackini kullanma denildi. Ya da kullandiysan bile saga sola linkini verme denildi. Turkce oyun ne cikarsa bakkaldan cakkaldan toplamis olmakla ilgili hic bir sey denilmedi. Ve bu muhabbet, silencerin o meetingdeki yasanan aktivasyon problemi olayini hafife alan anlayisinin uzerine bizlerde ortaya cikan tepki idi. Bu tepki scenele ilgili değil, duyarsizlikla ilgili idi. Hatta tam baslangic kismini soyluyorum. Benim Pusu'nun aktivasyon sifresinin, orjinal kullaniciyi sogutmasina iliskin elestirim uzerinde Silencer'in hafifce siritarak "ben istedigim gibi kurup kaldiriyorum" demesiyle basladi.
3.Commodore64 kullanmış olmak. Biri de su lafa inandi mi Allah askina?
4. Hiyerarsiye ayak uydurmak. Eger scenerlara saygi duymak hiyerarsi ise, evet oyle bir hiyerarsi var.
Sonrasi devam ediyor Silencer...
"Bence bunlar boş işler.Demek istediğim Scene ,Scene diye diye bir hal oluyorsunuz.
Bırakın herkes istediği özgür paylaşımını yapsın."
Iste gene ayni sey. Gene paylasim vs. vs.
Bu postun ardindan Silencer'a verilen cevaplarda da genel olarak, torent,emule vs. muhabbetinin ve cok hit alma geyiklerinin,Clementine releaseinin scenerlar acisindan hic bir anlam teskil etmedigine deginildi. Bu kadar. Pek cok kisinin bildigi gibi, eskiden crack scene olarak oldukca canli olan olusum, artik scene'in oldukca disinda bir eksene kaydi ve merkeze demoscene oturdu. Ha belki hala 3dMax'i kim first release yapti gibi konularla ilgilenen vardir. Ancak bu da gene emule-paylasim-torrent ekseninden farkli bir seydir. Yani bu gun ben falanca programi bir yere upload etsem(hic ilgim yoktur boyle seylere), "arkadaslar release yaptim" gibisinden takilmiyorum. + Loop muzigin scenedeki yeri uzerine elestiriler yapildi.
Bu cevaplarin ardindan Jimqode'un olayi evrensel platforma tasiyan cumlesi geldi.
"Forumdaki herkez korsan yazılımla savaş halinde mi? E peki türk malı cracktrolarını neremize sokucaz öyleyse? Split7'ın ya da rocka rolla'nın warez sectionlarına ait sayfaları yırtacak mıyız defterlerden? Swapping sadece demo değiş tokuş etmek miydi c64/amiga zamanlarında?"
Bu kadar yazilan seyden, korsanla savas mi cikti? Genel olarak yazilan seylerin tamami Silencer'in bir meetingde surekli tekrarladigi "paylasim", size "paylasimi" anlatamam gibi sozlerden cikti. Bunlarla kimsenin ilgilenmemesi problem oldu. Yani bunlarla ilgilenmek zorunda mi insanlar. Hele bir demoscenerin ki, zaten forum demoscene forumu, cracking scene(ki burada kastedilen anlamda paylasim,cracking scene dahilinde bir sey degil) forumu degil, boyle birseyle pek fazla ilgilenilmemesi gibi dogal bir durum olamaz.
Jimqode devam ediyor...
"Waffle meetingde ne olduğunu bilmiyorum ama konu sanırım PUSU'nun internetten indirilip oynanmış olması. Bu konu (Korsan/orjinal) bütün dünyada milyarlarca kere tartışıldı. Ben silencer'ın da hoşuna giden şeylerin orjinallerine ağzının suyu akarak baktığını biliyorum. Bende de durum aynı. Ama Wisdom çok mu zengindir bilemiyorum ama benim çalışarak kazandığım para ancak çok beğendiğim şeylerin orjinalini almaya yeter. Türkler oyun yapmış, bi deneyeyim diye ortaokul çağımda Umut Tarlalarında düştüğüm tongaya düşmem. Denerim, çok beğenirsem alırım. Düzgün oyunlar yapan oyun şirketleri korsan yüzünden batmaz."
Jimqode'un bu incisine yazdigim cevap ise, scene ile ilgili degil, Turkiye'deki oyun sektoru ve Turk oyunculari ile ilgili bir sey. Yani burasi artik oyle bir ulke ki, korsani elestirmek lanet olasica bir suc sanki. 100-120 ytl arasi degisen fiyatlardaki oyunlarin yaninda 20 ytllik, dusuk butceli ama fiyati da dusuk olan bir Turk oyununun satin alinmasinin, maddi durumdan dolayi musait olmamasini anlarim. Ama bu oyunun crackinin alinmasini ve paylasim aglarinda linkinin verilmesini mesru kilmaz.
Sonra Jimqode
"O oyunlarin copy protectionlarina verilen emege yazik. Activation sistemini kurup isletmeye harcanan maliyet harcanmamis olsaydi o oyunun fiyati 20 milyon degil 5 milyon olurdu. Etik olmayan sey sahip oldugum birseyi arkadasimla paylasmami engelleyen tutumdur. Bunu sadece korsanlar da soylemiyor. Bu soz Richard Stallman'a ait. Kim oldugunu bilmiyorsaniz wikipedia'ya bakiniz."
Bu da iste klasik bir efsanedir. Su, "cd maliyeti ne kadar ki" soyleminin bir level ustudur. Yani Halflife'i gelistiren ekip, 40 milyon dolar harcarken 5 milyon dolara projeyi maledip, 3 gunde kirilabilen korunmasina 35 milyon dolar yatirim yapmis. Valla bravo. Super mantikli. Arti gene hafife alan epik uslubu ile Jimqode bizleri Wikipediaya yonlendiriyor. Bir kultur hizmeti de yapiyor.
Sonra Jimqode incileri suruyor.
"Ek: ama ortam size saygi duymak zorunda degildir"
Ortam her kim ise bize saygi duyuyor mu bilmiyorum ama, Jimqode arkadasimizin bize saygi duymadigi bu cumlesi ile tescilleniyor.
"Ama scene'in kendi koklerine bu iki yuzlu yaklasimi midemi bulandiriyor acikcasi. "
Ya bu zekice cumle ile epik "finish him!" gercekten cok basarili oldu uzerimde, hala etkisinden kurtulamadim.
Kisaca silencer ve Jimqode'a gosterilen tepkinin ozetini yapmaya calistim. Bu elestirilerdeki her cumlenin altina imzami atarim demek degil yanlis anlasilmasin. Ancak forumda scener potansiyeli olan insanlara yonelik bir kucak acma var. Genel olarak herkes elinden geldigi kadar yardimci ve destek olmaya calisir. Temennim geneli cok iyi niyetli olan bu insanlar bazi seylere tepki gosterdi ise, bu tepkinin nedeninin algilanmaya calisilmasidir.
jimqode:
Wisdom ve Hydrogen: size soyleyecegim bir sey kalmadi. Bahsettigim seyi anlamadiginizi farkettim. Bu da benim anlatamamamdan kaynaklaniyor olsa gerek. Bir gun pazar gunu falan meeting olur da bulusursak ne demek istedigimi yuzyuze anlatirim. Uslup her iki tarafta da (cuvaldiz kendime olmak uzere) tirmanmaya basladi. O yuzden burda kesmek en iyisi.
nightlord: Tabii ki RMS'in kirik yazilimi destekledigi gibi biseye inanmiyorum. Sadece ayni seyin iki yuzu olarak bakiyorum bu duruma onu soylemek istedim. Bir rahatsizlik var genel olarak yazilim endustrisinin gidisatiyla ilgili. FS movement buna bir karsi cikis. Ben p2p sharing'in de ayni duruma baska bir tepki olduguna inaniyorum. Turk oyun endustrisi de dahil olmak istedigi buyuk endustriye duyulan tepkiyi kendi uzerinde hissetmek, ve hesaplarini buna gore yapmak zorundadir diyorum. Hatir, gonul isiyle oyun satilip oyun sirketi kurulmaz bence.
Madde madde verdigin seylere ben de saygi duyuyorum. Ama insan bir ise girerken o isin analizini iyi yapmis olmali diye dusunuyorum. Degistiremeyecegin seyleri piyasa sabiti olarak degerlendirip ayagini ona gore uzatmak lazim.
nightlord:
Bu mesajda amacim bazi yanlis gordugum kavram kargasalarini ifade etmek. Crackerlar, P2P paylasicilari, ve FSF bana gore yanlis sekilde birbiriyle iliskilendiriliyor.
--- Alıntı yapılan: jimqode;15173 ---Sadece ayni seyin iki yuzu olarak bakiyorum bu duruma onu soylemek istedim. Bir rahatsizlik var genel olarak yazilim endustrisinin gidisatiyla ilgili. FS movement buna bir karsi cikis. Ben p2p sharing'in de ayni duruma baska bir tepki olduguna inaniyorum.
--- Alıntı sonu ---
Bunu demek istedigini anlamistim. Fakat p2p sharing'in, FSF movement'i gibi felsefesini ve durusunu olgun bir sekilde oturtmus, ortak bir merkezden yonetilen bilincli bir hareket olmadigini dusunuyorum. Bunu soylemeye calismistim. Hatta acikcasi p2p ortamlarinda kanunsuz yazilim paylasimini, FSF ile iliskilendirmenin FSF'ye ve GNU felsefesine zarar verebilecegini bile dusunuyorum ki, zaman zaman FSF'ye saldiran cevreler de bu iliskilendirmeyi kullaniyor propagandalarinda... O yuzden bu konuda dikkat :)
P2P, "Cracking" ile de alakali degil. Hatta bu durumu sana soyle izah edeyim. P2P paylasimini yapanlar bir nevi gecmiste crack gruplarindaki "swapperlarin" yerini almis oluyor aslinda "crackerlarin" degil. Cracking teknik bir aktivitedir. Gercekten ciddi bir teknik beceri gerektirir. Bunun dagitimi ayri bir kavramdir. Hydrogen'in ifade ettigi temel seylerden biri bu.
Hatta crackerlarin demoscenerlardan bile daha sert bazi kurallari vardir. Birisinin crack ettigi bir urunun yeniden baskasinca crack edilmemesi (recrack) veya crack edilen urune crack esnasinda bug eklenmemesi gibi cok hassas olduklari konular var. Ben crack camiasinda hic yer almadim ama disaridan gordugum kadariyla cok sert kurallari olan bir camia. Dolayisiyla P2Pcilerin bir crack'i alip bazen iki uc kucuk degisiklikle yeniden "release" etmesi falan cracking aleminde acayip "lame" gorulur.
Amacim kimseyi terslemek degil. Sadece gerek Cracking'in gerek FSF nin birbirinden cok farkli ve cok oturmus movementlar oldugunu, P2P releaselerinin ise bunlarin ikisinden de cok farkli bir sey oldugunu ifade etmeye calistim.
--- Alıntı ---Turk oyun endustrisi de dahil olmak istedigi buyuk endustriye duyulan tepkiyi kendi uzerinde hissetmek, ve hesaplarini buna gore yapmak zorundadir diyorum. Hatir, gonul isiyle oyun satilip oyun sirketi kurulmaz bence.
--- Alıntı sonu ---
Buna katiliyorum. Fakat ne Pusu ne Istanbul ne de Kabus 22 bizi desteklemek icin oyunumuzu alin demiyor. Istemeyen bu oyunlari almasin ama bu oyunlarin satisina "zarar verebilecek" aktivitelerde bilincli olarak bulunmak da takdir edersin ki elestirilebilecek bir konu. Yani ben Hydrogen ve Wisdom'in yazdiklarindan bunu anliyorum. Destek icin bu oyunlari alin demiyorlar. Kostek olmayin diyorlar. Benim maddeledigim sebeplerle beraber bu son mesaji ayni kontekste koymani saglayabilirsem sanirim derdimi daha iyi anlatabilmis olacagim.
--- Alıntı ---Madde madde verdigin seylere ben de saygi duyuyorum. Ama insan bir ise girerken o isin analizini iyi yapmis olmali diye dusunuyorum. Degistiremeyecegin seyleri piyasa sabiti olarak degerlendirip ayagini ona gore uzatmak lazim.
--- Alıntı sonu ---
Bu konuda da sana katiliyorum. Fakat olayi sirketler boyutunda degerlendirmekten ote biraz da bireyler acisindan degerlendirmeni oneriyorum. Benim maddeledigim seylerin amaci da bireyler perspektifini sunmakti. Turkiye gibi high-tech is eko sistemi tam oturmamis bir pazarda, bireylerin (ve hatta kucuk sirketlerin) kontrolunun disinda olan cok zorluk var. Ve bu islere giren cogu kisi benim gordugum kadariyla bunlardan ya habersiz ya da haberdar ve goze aliyor. Kopyalamak dogru veya yanlis su an ulkemizde tanesi $100 olan Halflife'i 1 ytlye almak mumkunken 20 ytlye orjinal Pusu satmak zaten yeterince zor.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git