Arkadaşlar, başımda bir bela var ki sormayın. Belki aranızda bu konularda tecrübesi olanlar olabilir diye bu konuyu sizlerle paylaşıyorum.
Firmamızda bizim yazılım ekibinin yazdığı bir uygulama var. Master-Client şeklinde çalışıyor ve 1 Master "n" tane Client'ın verisini toplayabiliyor, raporlayabiliyor v.s.
Biz baştan bu uygulamanın internet alt yapısı kötü olan ülkelere satılabileceğini ve static IP sorunu yaşanabileceğini ön görerek tüm iletişimin bir FTP'nin üzerinden yapılacağı şekilde tasarladık. Yani hiçbir client ve hatta master sabit bir IP'ye sahip olmasa bile realtime değilse de peryodik olarak haberleşebiliyorlar. Bunu 10-20 şubeli yerlerde kullanıyoruz, düzgün çalışıyor.
şimdi benim başımdaki bela şu. Firmam bu uygulamayı telekom ve internet altyapısı çok kötü bir durumda olan bir ülkeye satmayı düşünüyor. ılk bulduğumuz müşteride ise ilk aşamada 2000 lokasyona kurulacak ve tek merkezden takip edilecek bu lokasyonlar. Ben tam "ulan 2000 lokasyonun dandik modemlerle FTP'ye upload etmesi, merkezin bunları download etmesi günler sürer" modundayken daha da büyük bir bomba patladı. Adamlarda internet normal telefon görüşmelerinden pahalıymış. Dolayısıyla adamlar point to point bağlantı istiyorlar. Hani bizim eski BBSlerde olduğu gibi
şimdi en büyük sorun 1 client bağlıyken diğerlerinin hiçbirisinin bağlanamaması. Hat takılı kalma durumu v.s. Belki merkezde 4-5 hat olabilir ve clientlar tek tek deneyebilirler. Ama yine de illaki problemler yaşanacaktır.
Sorun şu ki daha önce hiç RAS Server ya da internet olmadan VPN türü şeylerle uğraşmadım. Bir de bağlantı varken diğerlerinin o hattı araması kötü telekom altyapılarında hattı düşürebiliyor diye biliyorum. Bu tür sorunlarla cebelleşmiş, tecrübeli bir babayiğit var mıdır bana tavsiye verecek? Teorik olarak yapmam gerekeni biliyorum ama 2000 (hatta daha sonra 4500'e çıkacakmış) clientın söz konusu olduğu bir yapıda teorik bilgilerin kıçımda patlayabileceğini hissettim