kardeşim nightlord, ağzına sağlık. her zaman olduğu gibi gayet güzel açıklamışsın herşeyi. fakat bazı konularda, yine iyimser davrandığını görüyorum. minik bi hikaye anlatiim;
breakpoint 2007 için takribi 4-5 ay TRSI ekibi, worlds first xbox360 demosunu yapmak için kastı. işin doğrusu ekip dediğim şey aslında 7IM adlı bir coder, rebb müzikçi, birde wodk yanılmıyorsam 3d'ci... ama tüm grup ( ben hariç ) süper bi şekilde olayla uğraştı. nasılmı? fikir üretti, örnekler buldu, yapılan preview'lara hayvanlama yorum yaptı. bazıları habire bastırdı "hadi hadi bitmedimi bu demo hala" gibisinden. nihayetinde, benim ve benim gibi old skooler ların seveceği ama new skoolcuların hiç ilgisini çekmeyecek bir demo çıktı. keza, xbox360'da bişi kodlamak , sağolsun XNA game studio ile süper kolaylaşmıştı. yani PSP'de bişi yapmak için, illegal yoldan hazırlanmış PSP SDK'yı yiyip yutmak lazım. ama Microsoft haşırt diye XBOX için sdk'yı açtı ve güüm. biranda dot.net c# coderları için süper bir platform oldu. hatta örnek source'larda nasıl kamera kontrol edilir, shading vs vs herşeyi de hazır verdi hatta 3d max'den direk proje alma olayları filan... neyse, bu kadar kasıldı edildi. tek bir şey için. wild compo'da 1.ci olmak... amiga scene'ni ni bilenler, şunuda bilirki, gelmiş geçmiş en büyük gruptur TRSI. ister demo olayları, ister crack, ister diskmag, ister bbs, ister parti... her konuda... ve şuan gruptaki elemanların hepsinin götünde kıllar beyaz ötesi olmuş. herkesin en az 1 çocuğu var... keza şuan kimsede sikine sallamıyor TRSI'ı. ancak eskiler bilip rezpekt ediyor... hal böyleyken, parti günü geldi çattı. evden demoscene.tv den izliyorum. compolar başladı. wild compo....
genelde bp orgaları, kendi içinde zaten bir sıralama yapıyor demoları gösterirken. ilk çıkanlar daha kıytırık, babalar hep sona kalıyor. ulan 15 tane demo çıktı trsi halen çıkmadı... eyvah dedim, herhalde pre-elim. de yalan oldu... sanırım 16.cı entry idi, bi baktım trsi prod. ulan dedim kesin koyacaklar... çünki en son bu herhalde... neyse izlendi demo alkışlar filan... tamam dedim kesin 1.ci olcaklar... birde bi baktım bi entry daha... TBL... o an dedim "siktir"... daha görmedim produ. sadece title.... koydu TBL. ve hakkattende 1.oldu TBL... işin acısı, TRSI ilk 3'e bile giremedi... 4.oldu....
parti bitti herkes döndü evine. forumda millet nasıl çıldırmış. hani bizim partye gelen h2o varya.... delirmiş... daha partinin ertesi günü şöyle topicler "bp08 demo project"... "how to beat tbl" gibi... hatta tbl'den biri, ödül töreninden sonra bizim ayatollah/trsi ile taşak geçmiş. nasıl verdik elinize diye... adamlar çıldırmış ve ne yapsak diye dört dönüyor.
bunları niye yazıyorum? yılların efsane olmuş bir grubu bile nasıl gaza gelip kendini paralıyor. ya bu saatten sonra trsi tüm bp compoları kazansa noolur ki?
şimdi asıl söylemek istediğime geliyorum; bizim scener'lar ne yapıyor? ne yaptılar ve ne yapacaklar? acaba kaçında bu 35 yaş üstü trsi memberlarının heycanının yarısı var? ya h2o direk demo senaryosu yapmış, video-board hazırlamış.... demonun adı da "first shot is free".... girişte böyle eroin vuran junkie filan... neymiş efendim "tbl barbie yaptı, biz daha kötü-dark bişi yapıcaz... sick-dark demo"... oldu amına koim... zaten millet de "ya baba saçmalama" moduna girdi. ama burda hoşuma giden, h2o'nun içine nası oturmuşsa herif her şeyi unutup direk yeni projeye girmiş...
bizde kaç tane adam var bu ruhta?
abi bizler, scene işine mesai harcamadıkça bizden bi cacık olmaz...
dergi diyosun... şimdi söyliceklerimden kimse kırılmasın... 20 yıllık scener'ım plazma kadar kötü dergi görmedim... grafiği, kodu, herşeyi... naapim içimde kaldı bu... bu dergimi insanları gaza getirecek? bu dergi ile mi yeni scener'lar kazanıcaz? ( hani sen dergimiz portalimiz dedin diye soruyorum )...
diğer en büyük sorun, gruplarımız... abi nerde prod çıkaran gruplar? resident, raven, ardwark (doorumu yazdım bilmiom) , naked hamsterz ve şuan hatırlamadıım pc grubları... nerdesiniz?
keza ülkemizin medarı iftarı c64 grubumuz GLANCE nerde?... nerdesiniz sorunusu sorarken bu grupların süper demolar çıkaracağını biliyorum ve neden çıkarmadılar diye soruyorum... maksadım kimseyi üzmek kırmak değil...
yani platform , portal yada dergi yok diyemi çıkmıyor demolar...
...
şimdi kime sorsam "abi okul var, abi sınav var , abi iş var , abi öss var , abi les var abi yarak var abi kürek var"... peki abiler, bu saatten sonra ben mi demo çıkariim pc'de ? bumudur yani?
ya abi, ns07'de , kendi kendimize ödül vermek zorunda kaldık ... bundan acı bişi olabilirmi? ya bu aslında büyük bi rezalet hatta skandal... yabancılar kesin götüyle gülmüştür...
abi şişman insanla zayıf insan arasındaki fark nedir biliyomusun?
gece saat 3de, zayıf adamın karnı acıkınca ; "ooo çok açım ama siktir et şimdi kim yapacak sandöviç şu bu" der gider yatar....
ama şişko adam naapar biliyomusun? icab ederse o saat gider bi yerden ekmek bile bulur... ( benim gibi )
yani; bu iş biraz şişmanlık gibi olmalı... seviyorsan , hastası isen naapar eder bi fırsat bulursun...
bu işte sevgi işi gönül işi... yoksa abi, tutoryalle, portalla yada diskmagle bu iş olmuyor. bizim zamanımızda internet bile yoktu. bi tane fotokopi amiga hardware ref vardı. elden ele gezerdi. bazı sayfaları silinmişti hatta...
abi, ben amigada coder olmak için üniversiteden atılmıştım. annem sıçmıştı aazıma... herkesin kazanmak için götünü verdii üniversiteye ben ilk girişimde zart diye girmiştim. ama bu amına kodumun demoları daha çok ilgimi çekmişti ... o günlerde çok fırça yemiştim annemlerden... ama 1991 yılında ayda 5000 DM ( doyçe mark ) maaş aldıım zaman "aman aferim oğlum maşallah" dedi annem...
bugün iyi kötü bi işim gücüm bişilerim varsa hep bu demoscene hatta sikerim ne demoscene'i, SCENE sayesinde oldu. ( bu demoscene lafıda zaten sonradan çıkma bişi )....
eminim pek çok kişi sevmesede, nefret etsede bugün bronx member'larının hiç biri maddi olarak yada sosyal olarak kötü bi noktada diil.. neden? nedeni , o zamanında annelerimizden fırça yediimiz demolar/intro'lar...
clique lafı geçinde uyuz olsamda bugün bi master, prince olsun , mad olsun hep iyi noktadalar... tabi arada şansız ( aslında şansız diilde neyse ) olan scener larda olabilir ama bu sayı çok azdır. belki 100'de 1...
abi, elin yunanlısı dediin adamlar ki politik olarak bakınca, türk grubuna giren 2 yunanlı... ilginç dimi? bu adamlar kalkıp ta atinadan geldiler partiye. ama benim canım memberlarım kalkıp bakırköyden gelemedi... daha ne diim abi?
her zaman turbo diyordu, bende buna karşı oluyordum ama acı gerçek : türk scene'i bitmiş, ölmüş... cenazesini kaldıran yok...
yani boşuna canımızı sıkmayalım... partiler tüm dünyada oluyor. isteyen gider istedii partiye... zaten partiye giden adam bire bir scene ile ilgilidir. bu bakımdan sorun da olmaz....
( amma yazdım ya )