the scene > demoscene

Türkiye'de parti yapmak, partiye gitmek...

(1/4) > >>

vigo:
Daha önceleri, olan bir demoscene party'nin ardından günlerce parti konuları konuşulur, herkes anılarını anlatırdı. Nedense; 7D6 , NS07 ve son olarak 7D7 sonrarı, scene gazı, neredeyse kimsede kalmamış...

Bunu anlamakta zorlanıyorum... Düşük sayıda katılım, neredeyse yok denecek kadar az production!... Hayırdır Türk-Demoscene'i... problem nedir?

nightlord:
ben de 7d7 parti raporlari var mi diye hergun giriyorum bu hafta foruma. malesef 3-4 kisi haricinde parti raporu dahi yok.

Bakkada:
Cok hizli giris yaptigim demoscene ortaminda partiye gidenler ve organize edenler diye kategorize edersek iki takimda da yer aldim.Ikisininde zewki bambaskaydi ama NS06'dan bu yana yasadigimiz tikanikliga anlam vermek , sorunu saptamak mumkun degil.Neden bu kadar durakladik geriledik anlamiyorum.Cozumu kendimce bulamiyorum...
Gercekten geldigimiz yer su an uzucu ama umudumu da kaybetmedim inaniyorum ki bir sene icinde su yazdiklarimin hepsini bana yutturucak bir gelisme olucak scene 'de ...

vigo:
orga ile yaptığımız muhabbette, 2008 yılında "parti" olaylarına ara vermeyi konuştuk. tespit ettiğim en önemli sıkıntı şu;

insanlar, partiyi, "şöyle bi 5 dakka uğriim" tadında, "fuar" tarzı bişi sanıyor sanırım. en azından türkiye için konuşuyorum, yılda maksimum 2 kez yapılan bir organizasyon parti denen şey. dünyadaki yansımalarına bakınca, parti, kaç gün süren bir şey ise, o kadar gün ikamet edilen bir ortam. özellikle yarışmaların olacağı gün, en önemli gün.

tüm ürünlerin kalabalık bir izleyici topluluğu karşısında izlenmesi, daha sonra aynı şekilde o kalabalık adedi kadar insanın oy kullanması. yani teorik olarak 100 kişinin geldiği bir partide, kullanılan oy ( ürün başı ) 20 ise, bu "kötü" bir durumdur aslında....

yani 30 kişinin geldiği ve ürün başı 30 oy kullanılan bir parti, 100 kişiden ( oran olarak 100% ) daha başarılı bir parti olur.

partiye gelirken illa makine getirmek şart değildir. illa ürün çıkartam şart değildir ( bu tabiki gruplar için geçerli değil (; )

gördüğümüz şu ki, ister 7 ay önce duyuralım, ister 2 hafta kala duyuralım, sonuç aynı. katılım hep az. yine şaşırdığım bir nokta da, 2 kişi taa yunanistandan kalkıp geldi partiye. ama çevre semtlerde oturanlar bile tenezzül edip gelmedi.

organizasyon gönül işidir. ancak bir parti orga eden insan bilir bunun zorluklarını. ve orga olan kişi/ler tek bir şeyin hayalini kurar, gelecek olan ziyaretçiler. daha sonra da çıkcacak olan prodların hayalini kurarlar.

bizler ( NS ve 7DX orgaları ) türk scener'ların, yurtdışı ( hatta dünya ) ile entegre olmaları için çabalıyoruz aslında. bu bir tür "parti adabı" gibi bişi. istanbuldan kalkıp dünyanın başka bir ucuna partiye gidince, insan hiç şunu düşünmüyor : "ya biraz takılırım, sonra çıkar bi gezerim .... şehrinde. alış veriş filan yaparım sonra da otele dönerim"

yani tüm bu sızlanmaların içinde yatan şey; demo denen o lanet şeyi hep beraber izlemek, yorum yapmak, gaza gelmek, alkışlamak, o sevdiğimiz, aşık olduğumuz ( kimileri için çöp / retro / eski olan ) commodore'umuzu, amiga'mızı, atari'mizi, spectrum'umuzu, amstrad'ımızı yada daha ne varsa işte, aktif olarak kullanmak... neticede arkadaş olmak, muhabbet etmek, gerçek yaşamın dertlerinden ve sıkıntılarından bir nebze dahi olsa uzaklaşmak. bir tür mastürbasyon... belki de yılda bir yada iki kez gördüğümüz arkadaşlarımızla bir kahve içmek, farbrausch'un demosu hakkında konuşup kritik yapmak...

demekki arkadaşlar bizler birbirimiz pek sevmiyoruz diye düşünüyorum. yani ben zar zor şartlarda almanya'da bir partiye gidince, 15-20 yıllık arkadaşlarımla "ulan zamanında spaceballs ne baba demolar yapmıştı, helal olsun" demekten halen keyif alıyorum. yada "ya ulan xxxxx grubundan yyyy adlı grafikeri kafalayıp gruba almamız lazım" demekten de mutlu oluyorum.

sanırım bizim memlekette durum bunun gibi değil. peki biz denen kasıyoruz o zaman? zaten bu "kemik kadro" ile ( 10-15 kişi ) yürüyorsa, bizler zaten arada buluşup kurtlarımızı döküyoruz. uubb'lerde yada wwm'lerde zaten sohbetin dibine vuruyoruz. olmadı birer lap-top getirip icabında orda bile demo izleriz hatta kasar mini intro compo bile yaparız.

partiye gelip, "oyun oynama compo" ya katılmanın zevki bile bir başkadır. düşünsenize, diğer gruplardan arkadaşlarınızla bu kez birbirinizi yenmek için uğraşmak!!!... hayatında pek hatta hiç oyun oynayan biri değilim ama speed ball 2 ( c64 ) compo'da, tron ( c64 ) compoda süper eğlendim.

bilemiyorum, belkide parti işleri gerçekten "müslüman mahallesinde salyangoz satmak" gibi galiba... NS06 , 7D6 , NS07, 7D7... son 4 partiyi analiz ettiğim zaman aslında üzücü bişi çıkıyor. NS06'nın başarısı, ne acıki, verilen hediyelerden dolayı olmuş. galba işin sırrı, her partide PS2 , PS3 , PSP , XBOX , NDS, WII gibi pahalı oyun konsollarından yada süper güçlü PC / MAC gibi bişiler vermeden tr-scene'ini ayakta tutamicaz. zaten bu tarz itekleme ile yürüyen şey de "scene" olamaz diye düşünüyorum....

skate:
Vigo, öncelikle çok güzel ve öz yazmışsın, durumu özetlemişsin kardeşim sağolasın.

7D7 organizasyonu olarak "2008'de parti yapmamak" fikrinden hemen parti sonrasında çark ettiğimizi açıklayayım. Hatta hatta tarihi bile belli oldu. Çok yakında (evet hem de çok yakında) 7D8 parti duyuru sitesi açılacak. Bu defa çok farklı bir organizasyon planlıyoruz. Elbette ki öncelikli desteğimiz Nightshift 2008'e olacak (eğer bir iptal durumu olmazsa).

Özetlemek gerekirse, 7DX organizasyonları bildiğiniz gibi çok amatör ruhla başlamış ve öyle devam etmiş organizasyonlar. Her sene bir şekilde amatörlüklerimiz oldu. Parti mekanı bulmakta zorlanmaktan, projeksiyon, ara kablo eksikleri, parti programının kayması, gecikmeler v.s. v.s. 7D8'de böyle amatörlüklere yer vermeyeceğiz, herşeyi kitabına uygun yapacağız. Bakalım değişim ne yönde olacak?

Daha fazlasını da konuştuk ama detayları size 7D8 duyuru sitesinden yazmayı uygun görüyorum. Öncelikle tüm ekip olarak kendi aramızda tartışmamız gereken çok şey var. Ama yukarıda yazdıklarım ekibin ortak görüşünü içeriyor.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git