partiler hakkında konuşacağım; hadi birçok ziyaretçinin partiye geldiğini varsayalım, kimi insanların partilere "bi 5 dk bakayım, sonra giderim ben" diyerek geldiklerini düşünüyorum. bence bu partilerin neden düzenlendiğini insanlara doğru bir şekilde aktarmaktan çok, ziyaretçileri parti mekanında tutabilmek için bir takım etkinlikler yapmak lazım. mesela bir takım sergiler, çeşitli oyun yarışmaları (oldskool oyunlar ya da partilerden çıkan popüler oyunlar mesela), bilgi yarışmaları, scene hakkında detaylı bilgiler (tarihi, gelişimi vs.) olabilir. demek istediğim, balıkların oltaya takılması için oltayı çekici bir şekle getirmek lazım. alışveriş merkezlerini örnek vermek istiyorum. mesela kitap satın almak için bir alışveriş merkezindeki dükkana uğrarsınız, fakat bu dükkandan çıkınca başka dükkanlar ilginizi çekmeye başlar. "5 dk kitap alırım, dönerim" diye girdiğiniz alışveriş merkezinden elleriniz torba dolu ve cebiniz boş çıkarsınız en sonunda.
scene hakkında az buçuk bilgi sahibi biri olduğunuzu ve herhangi bir partiye gittiğinizi düşünün. parti mekanını aradınız fakat insanlar bu organizasyonun büyüklüğünden haberdar olmadığı için mekanı bulmakta zorlandınız. en sonunda parti mekanını buldunuz ve parti mekanına girdiniz, sizi karşılayan ve size rehberlik yapan birisi olmadı. aradan dakikalar geçti ve hala ilginizi çeken bir olay olmadı. etrafta gördüğünüz şeyler ise bir sürü bilgisayar ve başlarında ne konuştukları/yaptıkları anlaşılmayan bir takım insanlar. kendinizi onların arasında çok dışlanmış ve o kişilere çok uzak hissedersiniz.
tabii ki çoğumuz birbirimizi önceden beri tanıdığımız için partilere gittiğimizde bu tür sorunlarla karşılaşmıyoruz, fakat inanın bana aramıza yeni katılmış ve yeni katılacak olan kişiler bu tür şeyler hissedebilir. özellikle ne olduğundan habersiz ziyaretçiler parti mekanını kısa sürede terkedecek ve organizasyonun kötülüğünden arkadaşlarına bahsedecektir. ama bir de tam tersini düşünün;
yine scene hakkında az buçuk bir bilginiz var partiye gidiyorsunuz. mesela parti bir üniversitede yapılıyor. üniversiteyi buldunuz ve içerideki öğrencilere partinin nerede olduğunu sordunuz. şansınıza içlerinden birisinin de oraya gideceğini öğrendiniz. birinci kazancınız, yeni bir arkadaşınız daha oldu. birlikte parti mekanından içeri girdiniz. kapıdaki görevlilerden biri size sıcak bir şekilde "hoş geldiniz" dedi, parti ile ilgili size kısa bir süre rehberlik etti ve parti kaydınızı yaptırarak size yaka kartınızı verdi. artık partiye hazırsınız. bu sıcak karşılamayla birlikte size değer verildiğini düşünmeye başladınız. önce etrafta 15-20 dk turladınız, çeşitli sergileri gezdiniz. scene hakkında biraz daha fikriniz oldu, daha sonra parti mekanında kolayca farkedilebilen parti programını incelediniz. yarım saat sonra scene tarihi ve scene'in ne olduğu hakkında bilgiler veren bir seminer olduğunu gördünüz. arkadaşınızla birlikte kantinde oturmaya başladınız ve yeni tanıştığınız arkadaşınızı tanımaya başladınız, derken anons yapıldı ve seminer salonuna gittiniz. seminerden sonra scene hakkında epeyce bilgili oldunuz. bilgisayarla ilgili yeteneklerinizi gözden geçirdiniz ve sizin de bu insanlarla rekabet edebileceğinizi, içinizdeki potansiyeli keşfettiniz, hırslanmaya başladınız. seminer hakkında aklınızda kalanlar oldu ve hemen parti intranet sistemine girerek seminer videosunu tekrardan incelediniz. şimdi scene hakkında iyice bilgi sahibisiniz. partide size karşı sıcak ve anlayışlı davranan eski nesil scenerlardan yardım istediniz ve arkadaşlık kurdunuz. onlar bir araya toplanıp eski günlerden bahsetmeye başlayınca yanlarına oturup onları dinlediniz. ve siz de bu scene ortamına istemeden dahil oldunuz... parti bittikten sonra da bu insanların ve bu ortamın özlemini çektiniz. doğal olarak bunlardan habersiz olan arkadaşlarınıza da scene'den, haftasonunu ne kadar güzel değerlendirdiğinizden, organizasyonun güzelliğinden bahsettiniz...
biraz uzun oldu sanırım, bu kadar uzun yazmayı sevmem ama düşüncelerimi dile getirmek istedim. sanırım bir şeyleri yanlış yapıyoruz, yanlış planlıyoruz. yazdıklarımı okuyanlar o kadar da sıradışı şeyler yazmadığımı göreceklerdir. bunları yapmak biraz zor olabilir ama iyi bir takım işiyle hepsinin üstesinden rahatça gelebiliriz. organizasyonu 5-6 kişiyle değil, 20-30 kişiyle yapmak daha faydalı olacaktır bence.
bunlar bir yana, aramızda turbo gibi özellikle rap-graffiti tutkunu gençlerin ilgi duyabileceği veya vigo-spaztica gibi web development konusunda bilgili bir çok scener var. yani demek istediğim birçoğumuz kendi alanlarımızda çok başarılı kişileriz, neden bu yeteneklerimizden popüler olanları kullanarak ve bu konulardaki bilgilerimizi paylaşarak insanları bu partilere çekmeyelim ki? çünkü bunlar da scene'in bir ucundan alakalı konular ve kesinlikle insanların ilgisini çekiyor. bunların scene ile olan bağını insanlara anlatıp onları bu bağımlılık yaratan ortama kazandırabiliriz. şahsen ben öylesine 3d oyun kodlayan biriyken birden bire kendimi -bu konuda çok başarılı olamasam da- demo kodlarken buldum. daha yazacak birçok şey var ama biraz uyumam lazım, 22 saattir uyanığım. şimdilik benden bu kadar...