the scene > demoscene
atari st demolari
nightlord:
selam arkadaslar
dunden beri biraz atari st alemini inceliyorum. oldukca hos yeni demolar yapildigi gibi 90'larda da yapilmis bazi ilginc atari st demolarina rastladim. sizlerle paylasayim dedim.
Oncelikle demolari seyretmek icin bir emulatore ihtiyaciniz var. Atari forumlarinda yazilanlara baktigimda en cok tercih edilen emulatorun Steem oldugu izlenimini edindim. Hem windows hem linux versiyonlari mevcut:
http://steem.atari.st/download.htm
ayrica steem linklerinden birinde bir adamin atari demo tarihi hakkinda bir sitesini buldum. Burada kisaca donem donem incelemeler ve onemli eski demolarin linkleri var:
http://wwwbrauer.informatik.tu-muenchen.de/~brandtf/ataridemos.html
buradan inen demolara arasinda 1993 yapimi Synergy Demo isimli bir urun beni cok sasirtti. cok acayip bir demo. demonun icinde ana bir menu ile yuklenen iki alt demo, bir diskmag, bir oyun falan var. hele bir bolumde hic kesilmeden surekli degiserek devam eden 20 dakikalik falan inanilmaz bir muzik var.
son donemden de pouet uzerinden indirdiklerimden ozellikle hosuma giden my galaxy adli demoyu tavsiye ederim. yalniz bu demoyu calistirmak icin Steem'de ram olarak en az 2 MB ayarlamaniz gerekiyor.
Atari scene ile ilgilenmis arkadaslar varsa ve bilgilerini paylasirlarsa daha da super olur tabi. alternatif platformlarla ilgili urun taramalarim devam edecek. ;)
Bakkada:
atari guzel aletti nedense bana renkleri hep daha canliymis gibi gelirdi belki de cocukluk doneminin bir goz yanilsamasi...
skate:
Atari ST coding ile ilgilendim biraz. Beni en çok şok eden sideborder olayları falandı. Sanırım daha önce foruma yazmıştım bununla ilgili birşeyler. Atari ST hem 50 Hz hem de 60 Hz modeda çalışabiliyor. Sideborder açmak için ise borderdan bir önceki karakterde (aynı c64'deki 39. kolon olayı) taramayı yakalatıp 60 Hz - 50 Hz arası geçiş yapıyorsunuz ve border o raster satırında açılıyor. Bu işlemi her raster satırında devam ettirdikçe tüm borderı açabiliyorsunuz. C64'e göre güzel bir avantaj ise alt border'ı açmaya başladıkça grafik ekranının hafızadan data okuyarak çizime devam etmesi. Yani alt ve ufak bir trick ile üst borderda grafik ekranını olduğu gibi gösterebiliyorsunuz.
Benim aklımda kalan ve c64 ile benzerliğinden dolayı beni şaşırtan olay budur. Emulatör üzerinden birkaç dummy kod da yazmıştım ama gerçek Atari ST'me transfer edip çalıştıramadım hiç. şu aralar tamamen köklerime bağlı takılıyorum. GP2X, Amstrad CPC ve diğer projelerimi bir süre erteledim :)
vigo:
proje-men skate rulez !
endo:
harbi cok ilgincmis ya border acma olayi. ntsc-pal gecisi :)
grafikleri sorunsuz borderda da devam etmesi ise super bir olay. 64 takla atiyoruz onlari bordera koyacaz diye :D
--- Alıntı yapılan: skate;16410 ---Atari ST coding ile ilgilendim biraz. Beni en çok şok eden sideborder olayları falandı. Sanırım daha önce foruma yazmıştım bununla ilgili birşeyler. Atari ST hem 50 Hz hem de 60 Hz modeda çalışabiliyor. Sideborder açmak için ise borderdan bir önceki karakterde (aynı c64'deki 39. kolon olayı) taramayı yakalatıp 60 Hz - 50 Hz arası geçiş yapıyorsunuz ve border o raster satırında açılıyor. Bu işlemi her raster satırında devam ettirdikçe tüm borderı açabiliyorsunuz. C64'e göre güzel bir avantaj ise alt border'ı açmaya başladıkça grafik ekranının hafızadan data okuyarak çizime devam etmesi. Yani alt ve ufak bir trick ile üst borderda grafik ekranını olduğu gibi gösterebiliyorsunuz.
Benim aklımda kalan ve c64 ile benzerliğinden dolayı beni şaşırtan olay budur. Emulatör üzerinden birkaç dummy kod da yazmıştım ama gerçek Atari ST'me transfer edip çalıştıramadım hiç. şu aralar tamamen köklerime bağlı takılıyorum. GP2X, Amstrad CPC ve diğer projelerimi bir süre erteledim :)
--- Alıntı sonu ---
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git