the scene > demoscene
Tdsn?
skate:
sizlere Joker'i hatırlatmak isterim. ne yazık ki onlarca daha örnek veremeyeceğim ancak bu dergiler boşa yazılmıyor. ayrıca biraz Atatürk vizyonu lazım. acaba şu anda "o kadar da işe yaramayan" Plazma dergileri 10-15 sene sonra nasıl bir konumda olacak?
şahsen dergilere tutorial yazma nedenim, günün birinde biri bana bu konuda bir soru sorduğunda (ki şimdiden birkaç kez başıma geldi), Plazma #N'i aç, o sayıda anlatmıştım ya da X tarafından anlatılmıştı diyebilmek.
kısacası bir sonraki nesili düşünmek bile bence vizyonsuzluk. iki, üç sonraki nesil bile bu kaynaklardan yararlanacaktır. ne zaman mı? Türkiye'de artık Commodore 64'de ASM programlamayı bilen adam kalmadığı, kalanların ise torunlarının pipileriyle oynadığı bir dönemde "şu delikli kartvari alet de neymiş" diye merak edip araştırma yapacak kişilerin bulabileceği kaç tane kendi dilimizde döküman var?
olayın Commodore 64 yönüne değindim ancak aynısı şu an için güncel olan tüm articlelar için geçerli.
Hydrogen:
Aslinda, dergilerin yararliligi, degindigim yan konu idi. Sonu ona birakmam, focuslari onun uzerine cekmis. Hic bir sekilde, ben bu dergilerin yazilmasi faydasizdir demiyorum. Tabii ki limiti sonsuza goturdugunuzde fonksiyon bir seylere yakinsayacaktir (Neylere:P)
Daha cok merak ettigim sey, bu kadar cok halihazirda bilen insandan, cok cok dusuk bir yuzde ile stuff cikmasi idi.
Ragnor:
Bence asıl sorun yazmanın yapmaktan daha kolay olması. Düzgün bir demo yapmak için birkaç kişinin en az 1-2 ay bir proje üzerinde ortak çalışması gerekiyor. Ben kendi adıma bu işi başaramadığımı ve başaramayacağımı biliyorum. Kendim için konuşuyorum vaktim yok abi, tek hobim demoscene olsa sorun yok. Ama okuldan eve geldiğimde ilgilenmem gereken 3-4 hobi ve bunlarla alakalı bir sürü proje oluyor. Kaldı ki aslında bi öğrenci olarak en rahat adamlardan biri benim sanırım bu forumdaki. Çoğunuzun işi, evi, eşi, çocuğu bi sürü sorumluluğu var. Eh ölü bi sanat demo yapımıda yeni recruitler çook seyrek geliyor. Açıkcası bu tarihten sonra her partiye kesin bir demo yetiştirmek için elimden geleni yapacağım ama ufak şeyler olacaklar sanırım.
Paradoksal bi sorun var scene'de, çözmeye ise hiç çalışmayacağım, 2 saat geciktim yatmak için, sabah bi sürü işim olacak, off herşey birikiyor hala bi kafamı dinleyemiyorum :(.
tesla:
Ragnor'a bir ekleme olarak. Bence öğrencilik de o kadar başı boş sayılmaz. Hele ki Bilgisayar Müh. öğrencisi olmak çok daha bela. Okulda zaaten haşatın çıkmış, eve geliyorsun baba gibi projeler bekliyor. Ve onlarla malesef ki evde uğraşmak zorundasın. Hafta sonları da o projelerle uğraşmak zorundasın ki bir şekilde bitsinler. Aradaki bayram, yarı yıl tatilleri ise tam demo yapmak için ideal zamanlar. Zaten genelde bu zamanlarda bişeyler çıkıyor ;)
ssg:
bu endiseyi artik ugur dundar'in "kaybolan zanaatlerimiz" programinda comlekci dedelerin "artik kimse comlek yapmiyor" diye yakinmasina benzetiyorum. e kimse yapmiyor cunku ilginc degil artik comlek yapmak. oyle bir gereklilik de kalmadi.
ortaliktaki araclar demo gorselligini farkli yollardan yakalayabilmeye izin veriyor. boy ufakligi falan bunlar da birer tercih edilir unsur olmaktan cikti. gunde gigabyte'lar indirenlerimiz var.
gorsellik icin tatmin esigi de yukseldi. c64'un "ready." prompt'undan ya da dos'un c:\> 'sinden sonra gelen gorsellikle simdi vista, macosx ya da compiz'in firildak arabirimlerinden sonra gelen gorselligin yarattigi etki de farkli.
gorsellik kalitesinde cpu gucu ust sinirlayici olmaktan cikti, o yuzden "optimize kodlama"nin esprisi de kalmadi. bugun coder'larin hala c64'te rekor kirma cabasi da bunla alakali. orada ust sinir olarak gecerli hala cunku.
benim kendi gozlemime gore bugun turkiye'den production cikma hizi tdsn donemine gore daha yavas. sebebine dair tahminim de demo kulturunun o donem genc kusak tarafindan (no carrier elemanlari gibi) benimsenmis olmasiydi. bugun internet kafe'de counter strike'tan kalkip, flash editleyip, php ile forum yapmaya gecis gibi abuk sabuk bir yazilimci career path'i var. o patikadan nasil demo cikacak, cikmaz.
cita da yuksekte zaten. 3d geometri bilmek allahin emri. oyle dik bir learning curve'u genclere nasil cazip kilacaksin? cok zor.
kisaca demo'nun eski coolness faktoru yok. turk grubu the party birincisi olsa turkiye'de su forum disinda kimsenin umrunda olmaz.
ancient bi zanaat bu artik kabul edin. for a more civilized age.
ssg
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git