hydrogen zaten benim yerime söylemiş. scene her zaman Avrupa'da vardı ve hep orada olacak. Türkiye'de, Amerika'da, Japonya'da, Çin'de, Arabistan'da, Mısır'da scenerlar oldu ancak oradaki sceneler Avrupa ile kıyaslandığında komik bir pay alabildiler pie chartdan. Benim Türkiye'de olmam global scene'e olan bakışımı köreltmiyor.
Ben Avrupa'daki scene'in durumunu da cok iyi gormuyorum bu arada
Ama Turkiye'de, Avrupa'da veya bir baska yerde, amator olarak bilgisayar ile birseyler uretmenin citasi ne kadar yukselirse yukselsin, nedense Turkiye bu citadan ilk etkilenen ulke oluyor. Amerika'da belki scene yaygin degil ama indie game uretimi olsun, open source yazilimlar olsun, "giris citasi yuksek olan" baska bir ton aktiviteye giren bir dolu insan oluyor. Ayni sey Avrupa ulkelerinde de gecerli.
Biz de o gerekli bilgi citasini asan insanlar bile bilgilerini urune donusturecek devamliligi gostermekte zorlaniyor. Yani farazi olarak insanlarin kafalarindaki bilgiyi birimlerle olcebilseydik, ve Turkiyede scenerlarin kafasinda toplam n birim bilgi varsa, ve bu n birim bilgiden k miktarda urun cikmissa(k != urun sayisi... Daha cok urun kalitesi * sayisi gibi agirlikli bir toplam oldugunu varsayin), Turkiye'de k/n cok dusuk bir sayi. Bu oran Avrupa ulkelerinde de Amerika'da da bizden cok yuksek.
Hatta buna yalniz scenerlari katmayalim. Amator hw'cileri, 3d artistleri, muzisyenleri falan da katalim. Yani Ssg'nin belirttigi ve benim de kismen katildigim demo yapmanin eski "cool"lugunun kalmamasi olayini da denklemden cikaralim boylece. yine benim iddiam bizim k/n oraninin ABD ve Avrupa'nin kilometrelerce gerisinde kalir
Sanirim Hydrogen'in en basta isaret ettigi nokta buydu. Yani neden bu oran bizde bu kadar dusuk? Sordugu soru bu. Sonra da bu sorunun cevabini bilsek de bu cevabin bizi mutlu etmeyecegini ve o bilginin cevabin arkasindaki problemleri cozmeye bir fayda saglamayacagini hissetmis olsa gerek
Dolayisiyla bence bu soruyu cevaplarken olayi demo yapmanin outdate olmaya baslamasina baglamak biraz kolaya kacmak oluyor (ssg no offense
). Turkiye flash sanatinda cosup, 3d kisa filmlerin diyari olup, indie muzik gruplarinin urunleri ile dolup, ve hatta klasik resim, heykel falan gibi dallarda amatorlerin cirit attigi, fakat pek demo cikmayan bir yer haline gelirse, ben de o zaman demo cikmamasini comlekci dedelerin serzenisleri ile paralel tutacagim.