the scene > demoscene

Tdsn?

<< < (4/8) > >>

Hydrogen:
Eger, Turkiye'de herhangi bir donemde, deli gibi demolar yapilmis olsaydi, bu sav gecerli olabilirdi.

2002'den sonra, Turkiye'de yapilan partilerin de gazi ile, cikan urun sayisi Tdsn donemine gore daha fazladir. Ha o partiler, Tdsn doneminde yapilsaydi ne olurdu bilemeyecegim. 1998'de de Bronx-Ascraeus party yapmaya calisildi ancak becerilemedi.

2005-2006 yili ise, bu yillarin tamamindan bence ayriliyor. Gercekten tatmin edici seviyede urun cikti. Yani gecmisten gunumuze, zaman icinde scene'in zayiflamasi savi Turkiye'ye birebir uymuyor bence.

Gene en cok degindigim noktaya geri donelim. Hali hazirde bir seyler bilen kitlenin, hayatinda tam olarak bitmis bir stuff cikarmis olma ortalamasinin bu kadar dusuk olmasi. (Bakin donem sinirlamasi da koymadim:))

skate:

--- Alıntı yapılan: ssg;19971 ---ancient bi zanaat bu artik kabul edin. for a more civilized age.
--- Alıntı sonu ---
Kesinlikle katılmıyorum. Öncelikle scene'in çok genç olduğunu kimse göremiyor. Henüz scene'de adam akıllı bir kuşak bile geçmedi. Çevremizdeki en yaşlı scenerlar kaç yaşında? Henüz 40'a gelenlerin sayısı bile çok çok az. Eski scener dediğimiz adamlar günümüzde 35-45 yaş aralığındalar. Birçoğunun çocuğu daha büyüyüp bayrağı devralmadı bile. Scene'de hiç "aa bak bu eleman Crossbow'un oğluymuş.", "ulan benim babam da Graham olsaydı ben de yapardım bu efektleri" tarzı muhabbetler dönmedi. Ama dönecek. Yıllar sonra anlayacaksınız ki bizler scene'in en genç dönemini yaşadık/yaşıyoruz.
 
SSG, senin durumunu çok iyi anlıyorum. Türkiye gibi scenede kör topal ilerlemeye çalışan bir ülkeden kalkıp Amerika gibi scene özürlüsü başka bir ülkeye gittin. Avrupa böyle değil kardeşim. Doğma büyüme orada yaşasaydın böyle düşünmezdin. Ben scene söz konusu olduğunda kendimi uzun süredir Türkiye'de yaşıyor hissetmiyorum. Bu sayede daha net görebiliyorum scene'in geleceğini.
 
Son olarak henüz 90'lı yıllardayken uzak doğulu bir teknoloji firması CEO'sunun lafını hatırlatmak isterim. Demişti ki "2020li yıllarda donanımların gelişimi önemli ölçüde yavaşlayacak. Uzun bir süre büyük bir patlama görülmeyecek bu yıllarda. ışte o zaman oturup yazılım geliştirmenin keyfine varacağız."
 
Elbette ki "hadi canım, teknolojinin gelişmesi durur mu hiç?" diye düşünmek de bir seçim. Ancak ben hep bir yerden sonra günümüz PC teknolojisinde de Commodore 64'e ulaşacağımızı düşünüyorum ;) Yani limitleri 3 aşağı 5 yukarı belli bir seviyeye gelinecek. ışte o zaman scene çok farklı bir boyut kazanacak.

Hydrogen:
Hatta hic bir seye deginmeyelim, cok geregi de yok. Baslik TDSN olarak devam etsin. Herkesin scene'i anlayis sekli farkli. Oyle de kalsin. Sonucta herkes su veya bu sekilde bu sevdigimiz isin bir parcasi.
 
Ancient hobi oldugunu dusunenler, 2nci veya 3ncu hobi olarak devam etmesini isteyenler, sadece bira icmek icin partilere gidenler (Tr'de yok), eski cracking scene'i ozleyip savunanlar, demoscene'in underground computing'in gelecegi olduguna inananlar, C64 ve amiga doneminin muhabbetini yapanlar, bizden gecti artik deyip scene'i hic dusunmeyenler. Gider de gider bu liste.
 
Birakalim herkes istedigi sekilde dusunsun, istedigi sekilde zevk alsin. Ben de dun yonelttigim sorularin simdi cok da luzumlu olmadigini dusunuyorum.
 
Cikacak bir baba demoyu ise hala bekliyorum:)

ssg:
@hydrogen: istedigimiz sekilde dusunmemize izin verdigin icin tesekkurler :)
 
@skate: "avrupa'da scene hala populer" benim sundugum argumanlarin hicbirini yalanlamiyor. "japonya'da comlekcilik halen cok saygin ve populer bir meslek" demek gibi. ben avrupa'da degilim. hatirlatirim ki siz de degilsiniz.
 
bahsettigin cpu ust sinirina ulassak dahi diger konulari cozmedikce demo kavrami yine yalan oluyor. mesela "kod optimizasyon teknikleri" bulmak trendy bir seye donusse dahi cpu hizi sabitlendi diye "kodla muzikli animasyon" yapmanin yeniden populerlesecegini sanmiyorum. zira gunumuzde adam zaten istedigi animasyonu baska turlu yapabiliyor cpu'yu hic kastirmadan.
 
ssg

Hydrogen:
Scene, ozellikle demoscene, zaten her zaman Avrupa'da yaygindi. Ve hic bir zaman cok trendy bir seye donusmedi. Benim bu konuyu dile getirme nedenim, scene'in gelecegi ile iglili duydugum kaygilar degil. Boyle bir kaygim zaten yok.
 
Benim bahsettigim sey, Turkiye'deki yetenekli scenerlarin bu cazip ortama dahil olmalarina ragmen, herhangi bir sey uretme konusunun daima SIKINTI olmasi idi.
 
Ancak bu konunun bir yere ulasacagini sanmiyorum. Defalarca tartisilmis bir sey bu. Simdiye kadar cok bir yere de ulasmamis. 2 gun once bilmem hangi ruh hali ile yazmisim. Bu silsilenin sonunda, bunlari zaten bilen 3-5 kisinin belki okuyacagi cok uzun mesajlar cikacak. Mesai harcamaya yazik. Demo falan yapilir o surede. Ya da isteyen counter atar.
 
Ssg: Saygi, ahlak, Turk aile yapisi cercevesinde istediginiz gibi dusunebilirsiniz ;)
Hydrogen/Tiyaybiy Telekomunikasyon Iletisim Baskanligi

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git