the scene > demoscene

"Plazma - Amatör Bilgisayar Kültürü" 4. Sayı Çıktı

<< < (6/8) > >>

spaztica:
çeker çekmez hemen birkaç yazısını büyük bir keyifle okudum...

canavar gibi olmuş... türlü yazım hataları olsa da önemli olan içerik ve bunun ne kadar profesyonelce sunulduğu; yine de tireleme en sık karşılaştığım hata, en azından onlardan temizleme imkanı olsaymış iyi olurmuş.
PDF formatı, layout ve sunum açısından çok sağlıklı bir seçim olmuş. Keşke o programda fona mod yükleyebilme özelliği de olsaymış... artık winamp açıp öyle okumak gerek. :)

vigo'nun scene tarihi güzel bi başlangıç, ama elbette kişisel deneyimlerden yola çıkarak oluşturulan bir bellek. zaten seneler öcen vigo, turbo ve ben, bizim evde toplanıp şu tarihimizi bi derleyelim dediğimizde yine bir sürü açığı olan, kişsel deneyimlerin bir araya getirilmesinden oluşan bir ortak tarih idi. Vigo'nun yaşadıkları, benim yaşadıklarım, Turbo'nun yaşadıkları... hepsi de hatırlaması ayrı ayrı lezzetli konular...

Amiga assembler konusuna birilerinin parmak basması da güzel olmuş. Scene'in belki de en pırıltılı dönemi Amiga döneminde idi, ama bu konuda şimdiye kadar 64 camiasının baskınlığından o kadar az şey yazıldı ki... Ama Endo'nun başlangıcı yapması, onun Amiga'ya hala ne kadar bağlı kalabildiğinin göstergesi; kendimden utanıyorum bu yüzden. ;)

Emülatöre AmigaOS kurulumu, Vice ile Debug, Test Platformu gibi yazılar yeni meraklılara yol gösterecek çok güzel yazılar. Ama meraklı bir kişi, yazının devamı için 4-5 ay bekelyemez; bu yüzden bu tür yazıları single-shot gibi ele almak ve bir seferde bitirmek daha sağlıklı sanki. Yine de çok gerekli ve başarılı ele alınmış...

Bu sayıda gözden kaçan bir nokta, demo değerlendirmeleri. Müzik incelemeleri, yerli etkinliklerden verilmiş; bunlarla ilgili müzik dosyaları da downloadable halde siteye konsa çok iyi olur...

Rakı, Balık ve Spectrum ile Amstrad köşeleri de farklı platformları ele alan güzel yazılar. ACaba SVI-MSX,Sony Hitbit ile ilgili bişeyler görebilir miyiz yakında da? Ama bu platformların yaratanların yanı sıra, o platformlardaki demoların, scene için bu aletlerin ne şekilde kullanıldığını görebilmek de süper olabilirdi.

Görsellikte derginin daha scene'e ait belirgin bir 'kimliği'nin olması hoşuma giderdi; ilk aklıma gelen, bölüm başlıklarının ASCII-art olarak yapılması olurdu. 2 kat altımda oturan Hyper ile daha sık denk gelebilsek de (çüş artık, arada 6 metre ya var, ya yok, hala mı bir araya gelemiyorsunuz derseniz kem küm ederim sadece) ben de görsel yapıda desteğimi sunabilsem.

Ama bundan sonraki sayı için yazılarımı şimdiden yazmaya başladığımı belirtmem, herhalde bu sayıda emeğe geçen herkese teşekkürümü göstermek için tek yol.


yine de... hepinizin eline sağlık, süper bir dergi olmuş.

Ragnor:
Tek kelime ile muhteşem :). Ellerine sağlık Nightlord. Ve diğer yazar arkadaşlar; süper olmuş yazılarınız. Yazıların sadece yarısı bana gelmiş olanlardı, sonradan gelenler de ilk gelenler kadar güzel, sonunda güzel bir dönüş yaptı plazma.

Edit: Biraz reklam yapayım dedim.
http://www.oyungezer.com.tr/component/option,com_smf/Itemid,26/topic,3253.0/
http://www.level.com.tr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=26742

Edit2:
Bir reklam daha, yeni başlık açmayayım dedim.
http://www.oyungelistirici.net/index.php?option=com_smf&Itemid=44&topic=888.new#new

nightlord:
Tekrar selam arkadaslar,
 
Guzel yorumlariniz icin cok cok tesekkurler. Derginin bu kadar begenilmesi beni cok mutlu etti. Ozellikle yazar arkadaslardan gelen "derginin diger butun yazilarini begendiklerini" dile getiren tepkilerden cok mutlu oldum. Bu derginin elindeki en onemli "varlik", sahip oldugu kaliteli yazar kadrosu. Eger bu yazar kadrosu dergiyi bu kadar begenip sahipleniyor ve icinde olmaktan mutluluk duyuyorsa, en temel amacimiza ulasmisiz demektir. Bundan sonra surekli daha iyi ve kaliteli sayilar cikarmamizin en birinci kosulu, bu kaliteli yazar kadrosunun, bu dergiyi "icine yazi yazmak istenen" bir dergi olarak gormeye devam etmesini saglamak. Benim bir numarali onceligim, bu cok "ozel" yazarlarin Plazma' ya olan katki surecini elden geldigince kolaylastirmak ve bu "ozel" kadroya, yine bazi "nokta atis" davetlerle yeni ve cok iyi oldugunu bildigim ilave yazarlar katarak dergi kapsamini artirmak
 
Benim sahsim ile ilgili guzel tepkiler icin de tesekkur ediyorum fakat gercekten asil kredi yazarlarindir. Dergideki yazilarin toplanmasi bakimindan kredinin yarisi da Ragnor'undur. Ben dergiyi devraldigimda zaten bir suru yazi toplanmis durumda idi.
 
Plazma'yi web / mail araciligiyla her platformda duyurmaya devam etmenizi rica ediyorum. Bu duyurulariniz sayesinde yalnizca ilk gun icinde yaklasik 500 kere download edilmis durumdayiz. 17 MB'lik bir dosya icin bu bence oldukca iyi bir rakam. Web versiyonunu onumuzdeki gunlerde aktive ettigimizde bu rakamlar cok daha farkli boyutlara da ulasacak.
 
Yine ayni gun icinde ilk uc sayi da yaklasik olarak 100'er kere indirilmis. Yani okuyucular, derginin onceki sayilarindaki pekcok degerli yaziya da ilgi gostermisler. Benim bu sayi icin kafamda koydugum hedef 2000 download idi. Bu hedefi yakalayacakmisiz gibi gorunuyor. Ardindan 5. sayi icin 5000 download hedefine yonelik bir planlama yapiyor olacagiz. Bu sekilde kademeli bir artis ile uzun vadede Turkiye'deki en cok satan basili dergilerin tiraji olan 50000 komsuluguna ulasabilecegimizi dusunuyorum. Bunun icin yolumuz cok uzun elbette (500'den 50000'e 10000% buyumeden soz ediyoruz). Ama her sayida tutarli bir sekilde derginin yayilimini artirmaya devam edecegimize soz veriyorum. Bu sure boyunca yilmadan yorulmadan kaliteli sayilar cikarmaya ve bu sayilari dagitmak icin ekstra efor sarfetmeye sabirla devam etmemiz gerekiyor. "Sabir ve devamlilik", genelde bizim milletimizin guclu ozelliklerinden biri olarak dusunulmez belki ama en basta yazar kadromuzun ne kadar "ozel" oldugunu soylemistim ;)
 
Bunlari yine burada acik acik yaziyorum. Cunku bana gore yazarlarin ve okuyucularin hedefimizi acikca bilmesi onemli. Amator olarak bilgisayarla birseyler yapma ve kendini gelistirme kulturunu ulkemizde yayginlastirmak istiyoruz. Bunun icin bol miktarda emek harcayarak birseyler uretiyoruz. Bu urunleri begenen ve "ben ne yapabilirim" diyen herkese verdigimiz birinci cevap bu: "Dergiyi herkesle paylasin, her yerde duyurun, yorumlayin". Is yerindeki arkadaslariniza gonderin, okul arkadaslariniza gonderin, ogrenci gruplarinizda duyurun. Kendinize sorun: "Bilgisayarla ilgilenen ve benim Plazma'yi haber vermedigim arkadasim var mi?" Bu paylasimin yayilmasina yardimci olun. Bu sekilde bize super fazla destek olmus olursunuz.
 
Derginin kalabalik kitlelere ulasmasini sagladigimiz zaman zaten pek cok baska guzel olay otomatik olarak olmaya baslayacaktir.
 
Bu sayidaki muhtesem desteklerinden dolayi butun yazarlara ve okuyuculara tesekkur ediyorum. Simdi onumuzdeki sayi icin kollari siviyacagiz. Fakat ondan once bu sayiyi tam olarak "bitirmemiz" gerekiyor. Bir yandan yakaladigimiz hatalari ayiklayip, diger yandan derginin dagitimi ile ilgili caba sarfetmeye devam ediyoruz.
 
Onumuzdeki sayi gercekten hedefledigimiz periyodikligi yakalamanin ilk gercek testi olacak. Bunun icin icimde tatli bir heyecan var :) Plazma ekibinin iyi kurulmus bir saat gibi "tikir tikir" calisip zamaninda 5. sayiyi cikarmasi hem zor hem zevkli olacak ;)

puNky:
ben de bildirgeç'e gönderdim.
http://www.bildirgec.org/yazi/plazma-4-amator-bilgisayar-kulturu

endo:
programala.com ve oyunyapimi.org adreslerinin linkler bolumlerine ilettim, henuz admin onayi alinmadigindan konmadi sanirim.

Derginin hedefleri konusundaki acik fikirlerin cok tesekkurler nightlord, biz bu hedeflere ilerlerken dolayli olarak bunlarin scene'e de katkisi kacinilmaz olacaktir. Bu da bizi 2 kat mutlu edecektir.

5. sayi ozellikle onemli simdi, bircok insanin hem kalite hem de zamaninda cikmasi konusunda yuksek beklentileri olacaktir.
Tum yazarlar ve Nightlord'a tekrar tesekkurler, sevgiler.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git