Sanal demo platformu fikri bana çok heyecan verici geldi. Belki bir gün donanımı da gerçekleştirilir.
ıkinci olarak C64'ün kısıtlamalarınından bahsedilmişken ben de bir fikrimi paylaşmak istiyorum. Bir kaç gün önce Nightlord'un C64'te 3D grafik motoru yazdığını öğrendikten sonra C64'ün karmaşık uygulamlar gerçekleştirmek için veri depolama alanı kısıtlamasının nasıl aşılabileceği üzerine düşünmeye başlamıştım. Mesela Nightlord'un önümüzdeki 5 yıl içinde
bu motoru kullanarak bir oyun geliştirmeye başladığında 181K'lık D64 imajlarıyla sınırlanmadan geniş, karmaşık haritalar, çok ve çeşitli kaplamalar ve spritelar kullanabilmesi için.
Benim aklıma TPC'ye geriye dönük uyumluluğu bozmadan iki yeni komut eklemek geldi. şimdi diyeceksiniz ki TPC gibi yaygınlaşmamış bir cihaza bağımlı kodlar kullanmayı kim ister. Ancak ben TPC projesini GPL ya da benzeri bir lisans altında açmak üzereyim. Böylece isteyen herkez evinde kendi TPC'sini yapabilecek. Bu şekilde hem projenin çok daha hızlı yaygınlaşmasını hem de projeye aktif olarak katılmak isteyecek başka geliştiriciler sayesinde daha hızlı gelişmesini umuyorum. ış bulup tekrar çalışmaya başladığımdan beri TPC üzerinde çalışmak için eskisi kadar zaman ayıramıyorum ve projenin gelişme hızı çok yavaşladı.
Neyse fikrim şu: B-R ve B-W komutlarına benzer şekilde, atıyorum N-R ve N-W (New-Read ve New-Write'tan türettim.) diye iki yeni komut aldıkları parametrelere göre 171K'dan daha büyük ve bir diske görüntüsü olamaya sıradan dosyaların istenen kısımlarını C64'e sunabilir. Bu 171K'lık D64 imajlarıyla çalışma sınırlamasının aşılmasını sağlar.
Oldukça basit bir çözüm. Ancak komut kanalından bu şekile çalışılırsa veri transferi çok yavaş olan standart IEC protokoluyle gerçekleşir. Bununsa demo yazarları tarafından pek kullanılmadığını artık biliyorum. Sorunu çözmek için cihazın firmware'ine ikinci ve daha hızlı bir protokol gömülebilir. Bunun çin hali hazırdaki Fastloader'lardan birinin kullandığı protokol benimsenebilir. Cihazın iki çalışma modu olur: Normal mod ve yeni protokolün kullanılacağı atıyorum Süper Mod. 3. bir komut bu modlar arası geçiş için eklenir. Bu yeni ve daha hızlı protokolün C64 tarafından tanınabilmesi için gereken fonksiyonlar küçük bir kitaplık halinde kod yazarlarına sunulabilir. Bu şekilde C64'ün hızlı bir şekilde Megabaytlar mertebesindeki büyük dosyalardan, işleyebileceği kadar küçük parçalar halinde okuma ve yazma yapması sağlanabilir.
C64 için sonradan geliştirilen MMC64 ve Ultimate gibi projeler C64'ün sınırlamalarını genişletecek bazı iyileştirmeler içeriyor mu bilmiyorum. C64'ün, MMC kartların geniş depolama alanından daha fazla yararlanmasını sağlayacak yeni komutlar onlar da var mı? Duydunuz mu?
Elbette C64'ün tek kısıtlaması veri depolama kıtlığı değil. Sadece bunu aşmak insanların C64 ile birşeyler yapma arzusunu ne kadar arttırabilir bilmiyorum. Sanırım esas ihtiyaç bir kaç yüz megahertz'lik bir 6510.