Ragnor tebrik ederim. Umarım kafandaki hedeflere ulaşabilirsin. Ben yan binadayım. şu an tatildeyim ama tatil dönüşü sana fotograf makinesi sağlayabilirim.
Baştan itibaren yazıları okudum. Yazılanlar oldukça ilgimi çekti.
Profosyonel anlamda oyun sektöründe olmasada Türkiyede'ki oyun sektörünü takip etmeye çalışıyorum.
5-6 yıldır Türkiyedeki oyun sektöründe olanları kısaca özetlemek istiyorum.
Portal -Portalwww.oyunyapimi.org adresi açıldı 1,2 sene oldukça kaliteli gitti. Sonrasında ilgi azaldı. Oyun konusunda daha az ilgili olanlar maymun iştahlılar spam'ler yapmaya başladı. Deniz sonrasında siteyi kapattı. Sadece sektörle ilgili haberler vermeye başladı. şu anda siteye ilgi eskiye nazaran çok azaldı. Hatta site kapalı. Bana göre şu ana kadar Türkiye'deki oyun sektörüne katkısı en fazla olan yapım bu sitedir diye düşünüyorum.
www.oyunyapsak.bogspot Ragnor,Fredi, Gord tarafından açıldı. Indie games konusunda çok güzel içerikleri olan yazılar paylaştılar. Bu yazıları deneyimlerinden , okudukları makalelerden , katıldıkları panellerden alıyordu. Türkiye'deki oyun sektörünün gelişmesinin Indie games ve demo scene bağlı olduğunu düşündüğümden. Oldukça önemli bir siteydi. Ama site durduruldu.
www.oyungelistirici.net: Ulas, Melih, Giray başta olamak üzere açılan bir site. Çok kişinin girdiği ama pek katılımın olmadığı insanların pek bir şey katmadan sadece baktığı bir site..
http://www.tr-demoscene.info/: Demoscene konusunda uzun yıllarını vermiş emek vermiş kişilerin oluşturduğu ama oyun konusunda pek içeriği olmayan bir site..
Yukarıdan da gördüğümüz gibi Portal ve Forum anlamında Oyun yapımı hakkında bilgi veren kaliteli sitelerimiz yok..
PC-Oyun -OyunLanetin Hikayesi : Kaç sattı başarılı oldumu bilmiyorum. Oyun olarak ilgimi çekmediği için çok araştırmadım.
PUSU: Büyük hedefler , bitmeyen bir oyun, Sonunda Yogurt Tech anlaşma ve zor zar biten oyun , yanında Yamiye yapılmış Mekanik ıstila. 3TE games bitti. Cem (coder) şu anda Nette Hayat adlı bir oyun projesinde sanırsam
KABUS22: Sobee ve Vestel ile anlaştı. Kaç sattı bilmiyorum . Sonrasında ayrı bir extension daha cıkardılar C4 (Citreon C4 için bir robot) oyunu yaptılar. (Devam ediyorlar)..
HS: Deniz zaten HS'nin detaylarını vermiş. Çok büyük başladı ve rafa kaldırıldı..
Net-Oyun -OyunIKV: Sobee'nin çıkardığı bir oyun. (Mynet)
HSO: Ceidot'un çıkardığı bir oyun. (Mynet)
Nette HayatKarga..
Kriz : Çıkamadı
Türkiye'de 4-5 yıldır oyun adına bir şeyler çıkmaya başladı. Türkiye'de oyun firmalarının yakın gelecekte artacağını tahmin ediyorum Özellikle Teknokent'ler bu tarz firmalar kurmak için uygun imkanlar saglıyor. Ama nedense hayeller hep çok büyük . Bir an önce büyük projeler yapayım çok paralar kazanayım isteği çok. Bundan dolayı'da bunca süredir çıkan oyun sayımız oldukça az. Biraz daha orta ölçekli projeler. ındie games türünde oyunlar yapılabilir bence.. Daha küçük hedefler konularak daha ufak adımlarla ilerlenebilir. Daha geniş kitlelere oyun yapma fikri yayılabilir. Demoscene olan destek'te oyun sektörünü kalkındıracaktır. Yurt dışında bunun örneklerini sıkça görüyoruz.
Kendi Yaptığım projelerden kısaca bahsedeyimBen 2 Boyutlu basit ve eğlenceli oyunlar yapmaya çalışıyorum. Bu oyunlar için bir oyun motoru yazdım
http://www.skywar.org adresinden bu oyun motoruna erişip üzerinde sizde oyun geliştirebilirsiniz. (SWEngineSDK =Oyun Motoru + 39 Örnek + 2 tane oyun)
En son yaptığımız oyun Hoppers
Hoppers basit ve eğlenceli bir oyun. Bu oyunda amaç mavi taşları karşı tarafa kırmızıdan önce taşımak. Basit bir yapay zeka var. Taşları sürükle-bırak ile sadece yeşil olan alanlara taşıyabiliyorsunuz. Oyun boyutu 1 MB. Bol eğlenceler
http://www.skywar.org/wiki/index.php/Hoppers