the scene > demoscene
Hala Scener olan var mi?
Decipher:
--- Alıntı ---Hala scener olan var mi?
--- Alıntı sonu ---
Evet.
--- Alıntı ---Bir demopartisi olsa nasil olurdu?
--- Alıntı sonu ---
Meh, bana pek bir sey ifade etmiyor .tr'de parti olup olmamasi.
--- Alıntı ---Yoksa 10 tane parti yetti mi bu gune kadar olan?
--- Alıntı sonu ---
Hayir. Ancak hicbir .tr parti Nightshift 2006'i kadar guzel degildi.
--- Alıntı ---Yoksa tas gibi bir demo mu hazirliyorsun sinsice ?
--- Alıntı sonu ---
Jake, how far we got on with Slit?
--- Alıntı ---Kimler international stuffları takip ediyor ?
--- Alıntı sonu ---
Ben, Spritus, Skate.
--- Alıntı ---Hala stuff cikarmasi beklenenler ayni kisiler mi?
--- Alıntı sonu ---
Ne yazik ki.
--- Alıntı ---Hala organizasyon yapmasi beklenenler ayni kisiler mi?
--- Alıntı sonu ---
Bknz: Onceki soru.
--- Alıntı ---Bir demo partisinin en buyuk eglencesi o partide yayinlanan demo mudur?
--- Alıntı sonu ---
Hayir. Scene bir arkadaslik ortamidir. Benim icin en buyuk eglence arkadaslarimla bir araya gelmektir.
--- Alıntı ---Senede bir kez ortaligi dagitmali miyiz?
--- Alıntı sonu ---
Evet.
--- Alıntı ---Senede 2 cok mu?
--- Alıntı sonu ---
Az bile.
--- Alıntı ---Karsiyakaspor'un maci scene'den daha heyecan verici mi?
--- Alıntı sonu ---
Karsiyaka?
--- Alıntı ---Multiplayer Warhammer 40K daha eglenceli mi?
--- Alıntı sonu ---
Meh... Nope.
--- Alıntı ---Hala eski commodore dergileri mi?
--- Alıntı sonu ---
Benim icin hicbir zaman degildi.
--- Alıntı ---Yoksa Plazma mi?
--- Alıntı sonu ---
Yok Hugi... :confused:
--- Alıntı ---Plazma da mi eskidi?
--- Alıntı sonu ---
Nightlord?
--- Alıntı ---FKamanli daha cok mu deger uretiyor?
--- Alıntı sonu ---
Mitä!? Vai... Kuka!?
--- Alıntı ---Yaz aylari sicak oldugu icin, tonlarca stuff baska bahara mi kaldi?
--- Alıntı sonu ---
Sicak? :)
--- Alıntı ---Burasi ne forumu?
--- Alıntı sonu ---
Kesinlikle guncel scene forumu degil.
skate:
@Decipher: Bana bir tane güncel scene forumu örneği ver bakiim. Pouet deme kafanı kırarım, her posta 300 taşak cümle + 5000 taşak resim ile cevap verilmediği bir forum örneği plz.
Benim bildiğim en baba ortam bitfellas ki o da "güncel scene forumu" diye ifade edilemez. Ben sana söyliim, güncel scene forumu diye birşey yok. Herkes pouet'de sıkışıp kaldı ki o da bir boka yaramıyor. Faydalanacaksan her platformun kendi ortamları var. Çoğunlukla bilgiyi edindiğin yer scene harici bir forum oluyor.
Bu arada bu forum gayet güncel bir scene forumu ama global değil. Türk scene'indeki tüm gelişmeler dakika dakika bu forumda yazılıp tartışılıyor. Ha, gelişme olur olmaz o başka konu :)
Decipher:
Aslinda ben gercekten Bitfellas dusunmustum. Ama pouet aklimdan gecmedi degil tabii :D
stranger:
Nerden çıktı diyenler için Karşıyaka maçı olayı bana geldi
Aslında bayağı zevkli, heyecanlı ve olaylı olabiliyor :)
Geçen gün Tv de bişey izliyodum, ne olduğunu bile hatırlayamadım şimdi, ama demoscene'i aklıma getirmişti. Adamlar öyle birşeyle uğraşıyordu ki dünya için bir yararı olmayıp, fazla kimsenin bilmediği acaip bişiydi, uğraşıp duruyorlardı.
Aslında, toplumsal yada kişisel bir yararı olmayan ve çoğu daha popüler olan ve toplumsal veya kişisel bir getirisi olan başka şeylerden çok daha zor ve emek isteyen birşeyle uğraşıyoruz. Peki bunu bilmiyor muyduk? Evet 15 sene önce de bunu biliyorduk fakat o zaman umursamıyorduk. Zaten öyle bir para yada işe yarar olma saçmalığı da gerekmiyordu. Harçlıklar her zaman cepteydi.
Hem o zaman bu iş daha popülerdi en azından. Motivasyon bu yüzden daha fazlaydı. Harbi bilgisayar dergileri vardı, yazarları bir oyunu eleştirirken grafiklerine 10 üzerinden 5 verdikleri zaman haklıydılar. Çünkü, adam grafikerdi yada programcılıktan anlıyordu. şimdiki gibi sadece sabahtan akşama kadar oyun oynayan sonrada dergilerde ahkam kesen GTA4 'ün bilmem neresini beğenmeyen veletler yoktu.
Commodore 64 vardı, belkide yeni çıkmıştı 1541-II, o kıvrımlarına baktıkça sanki bir uzay mekiğine sahipmişsiniz gibi bir ego veriyordu. Amiga 500 vardı. Kremlenmiş bir pürüssüz cilt gibi kasası olan. ılk 1084 monitörü aldığında pixellerle yeniden tanışmak güzeldi. Pixeller artık Tv deki gibi yuvarlak değil kare şeklini almışlardı. Modülatöre sanki patlayacak bişey gibi muamele yapıp otobüste yaşlıları korkutmak ayıptı ama o zaman zevkli geliyordu. Kahrolası yanıp duran! 512K 'nın adının Megabayt olması komik ama zevkliydi.
ılk paragrafa dönersem, 13-14 yaşında bir çocuk vardı, tüm enerjisiyle sadece kendisi önemliydi, mutlu olması, bu şeyi yapmakta dünyada en çok haz aldığı şeylerden biriydi. Hemen hemen kimsenin aynen kendisi gibi yaptığı şeyin tam olarak neye yarayacağını bilmesede.
Bunlar "zamanında var" olan bazı şeylerdi. "şimdi yok" ların listesini yaparsak bu bayağı bir moral bozucu olur diye düşünüyorum. Neyse kafam güzel benim herhalde... Kusuruma bakmayın, tek tek verilen cevaplar da süpermiş bu arada :)
ref:
--- Alıntı yapılan: stranger;21102 ---Aslında, toplumsal yada kişisel bir yararı olmayan ve çoğu daha popüler olan ve toplumsal veya kişisel bir getirisi olan başka şeylerden çok daha zor ve emek isteyen birşeyle uğraşıyoruz.
--- Alıntı sonu ---
Yok ya, öyle düşünmemek gerek. Scene bir sanat akımı. Malzeme olarak kendine matematiksel işlemler ve bunları akıl almayacak hızda yapan makineleri kullanan bir sanat dalı. Fotograf, resim nasıl bir sanat eseriyse, demo da bir sanat eseri. Hem de birçoğunun bileşkesi. Tıpkı sinema gibi kollektif bir sanat.
Sanat ne yapar? Bir ulusun kültürünü oluşturur, benliğini kazandırır, kimlik verir. Örneğin, Türk milletinin dibi bulunmaz bir kültürü var, binlerce yıl önceye giden, bunların neredeyse tamamı sanat eseridir. Bu milleti yok etmek artık imkansızdır.
Türk demoscene'i Türk kültürüne katkıda bulunmaktadır ve Türkiye'nin kimliğini oluşturmada yardımcı olmaktadır. Ha son yıllarda yeni/eski ortaya çıkan bronx'un bayraklı release'leri milliyetçi bir hava taşıyordu mesela, dışarıda bu konuda bazı düşünceler duydum, sonucu değiştirmiyor, kültüre katkıda bulunuyor, geliştiriyor.
"Biz" Türk scener'lar bugünlerde nerde hata yapıyoruz? Her şeyi çarpıttığımız gibi demopartilerini de çarpıtıyoruz. Suçu yaşlılığımıza ve yoğunluğumuza verip tembellik yapıyoruz. Ye iç eğlen yapıyoruz. Amaçtan uzaklaşıyoruz. Kültür üretmeyi bırakıp, bol osuruk üretiyoruz. Bu sebepten tüm partilerimiz ürünsüzlükten öldü gitti, can çekişiyor.
Belkide her demo parti girişinde depozito 100 lira almak gerek. Parti sırasında 100 satır kod yazmayanın, bir müzik çıkartmayanın ya da 320x200 pixelllemeyenin parası içerde kalmalı. Yapanlar ise giderken depozitolarını almalılar. 3 gün içinde demo olmasa bile bir scroller yazmak çok mu zor? 1 dakikalık mod çıkarmak imkansız mı? Impetigo 30 dakika içinde yanımda doğaçlama süper müzikler yaptı. Keşke bitirebilseydi.
Bir partinin kapısından girip hiçbirşey yapmadan çıkmak yasak olmalı. Scene tarafından lanetlenmeli, hor görülmeli, karalanmalı, tokatlanmalı ve doğranmalı sonra da parçalarının üzerinde zıplanmalı. Ve parti kültürüne bu böyle işlenmeli, gelen kişiler geziye gelmediğini bilmeleri. Basic olsun, java olsun, c# olsun, düz yazı olsun, şiir olsun, grafik, resim, müzik olsun, oyun hamurundan heykel olsun, post-it'den duvar resmi olsun, fotograf olsun, ne biliyorsa o olsun ama boş çıkmasın. Ve kapının önünde sigara içip muhabbet ederken sigaranın boyu kısaldığında, "abi benim iş bitmedi daha, içeri geçiyorum" densin. Sigara hızla yere atılıp üzerine basılarak içeri doğru bilgisayar başına koşulsun.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git