Selam arkadaşlar,
Biliyorum ki aranızda birçok güncel XHTML+CSS dünyasını takip edenler var. Yeni geliştirmekte oduğumuz bir library için bir tür karar aşamasındayız. Internette genel görüşler gruplandırırsak şöyle.
1) Herşey için DIV kullanın.
2) Dizayn blokları için DIV, tabular datalar için TABLE kullanın.
3) ısterseniz herşey için TABLE kullanmaya devam edin, her ikisinin de kendi avantaj/dejavantajları var.
şimdi ben 3'ü hiç tartışmak istemiyorum. Benim arada kaldığım nokta 1 ve 2. Aslında elbette ki TABLE tagi hala gayet geçerli, legal ve tabular data için en ideali, en kolayı. Ama bir biçimde, bir nevi homojen yapı için diyelim isterseniz DIV kullanmayı da uygun görüyorum. Ancak derdim DIVlerde yaşanan hizzalama problemleri.
Benim kendi tasarımım şu şekilde oldu. Dışta bir DIV, içte kolonları oluşturan DIVler, onların içinde cellleri oluşturan DIV'ler. Celller fixed hieght ve overflow hidden. Yani multiline desteklemiyor (hoş birşey değil ama ilk aşamada basit bir workaround). Bu şekilde kullanma amacım kolonları kolayca drag drop ile yer değiştirebilmek. Yine de çok memnun kalmadım.
Diğer alternatif elbette ki satır satır, yani verinin veritabanından çekildiği sıra ile oluşturmak. Bunda da DIV içi SPAN'ler ya da yine DIV'ler ile benzer birşey yapılabiliyor. Bu defa da widthlerin ya fixed ya da belli bir maksimum ile çalışması gerekiyor. Aksi taktirde yine kolonsal kaymalar gündeme gelebilir.
Özetle DIV'ler ile bu işi TABLE'daki hizzalamaları aynen simüle edecek kalitede yapmanın yolunu bulamadım. Script kullanmak ise çok büyük tablolarda inanılmaz yavaşlığa neden olacaktır.
Soru: Bu işi crossbrowser düzgün bir biçimde DIV ile yapmayı bilen var mıdır? Yoksa illa TABLE tek çözüm müdür?