Spacecake'in yazısından çeviridir. Orjinal metin, alt kısma pastelenmiştir.
--------------------------------------------------------
Endo, hocam az önce yazmışsın, oyun yapmak için düşünerek, okuyarak, duyarak öğrenemeyeceğin pek çok şey vardır diye. Kusura bakma ama geriye ne kaldı. ılahi bir hediye mi gerekiyor oyun yapmak için. Örneğin, Metal Gear ve Zone of the Ender oyununun yapımcısı, bir peygamber midir? Hayır değildir. Bu işi bu kadar gözümüzde büyütmemeliyiz. Endo'nun
düşüncesi ile yola çıkarsak, Hideo Kojima, mesih gibi bir adam olmalı ki kendisi metal gear'ın mantığını taa 2d oyunlar döneminde kurmuş.
Eğer Kojima'dan bir örnek vermek gerekirse başarının sırlarından biri bir oyuna hayatını vermek, öyle ki oradaki karakterler senin hayali arkadaşların olacak, tıpkı çocukluğumuzda bazılarımızın sahip olduğu gibi. Ki bu küçük hayali kahraman, senden bağımsız bir şeyler yaratmaya başlayınca, artık sen de, yazarlık değil, yaratıcılık vasıfları olan birine dönüşüyorsun.
http://www.kjp.konami.jp/gs/hideoblog_e/ Bu Kojima'nın nam-ı diğer, mesih adamın videosunu izledim, kara kalem çizimleri çok iyi, anında aklındaki karakterleri kağıda aktarabiliyor. Örneğin ben bir Odtü-Atom projesi olan, "ıskender'in aynası" adlı oyun projesini gerçekleştirmeye çalışan gruptaydım. Projenin başındaki kişi sadece hikayeyi yazmıştı. Benim gibi grafikerler kattı ekibe. Ve hikayedeki toprak adında karakteri çizmesini istedi bir arkadaşımızdan. Blue print'i gördüm, kırmızı kazaklı, kot pantolonlu, parmakları kesik deri eldivenli, gayet sıradan bir karakterdi. Yaratıcı ile grafiker arasındaki uyum yetersiz olduğu için bana göre ruhtan yoksun, oldukça kötü bir tasarım olmuştu. Gerçi çizilecek karakterin derinliği konusunda da sorunlar vardı. MeselaToprak karakterinin geçmişi yoktu. Bunu bir kenara bırakırsak, burada hikaye yaratıcısının "Çizim yeteneği" olması büyük bir artı olarak öne çıkıyor ki, düşündüklerini 3d Modelciye düzgün şekilde aktarabilsin, 3d modelci de, var olan taslaklardan güzel karakterler çıkarabilsin. Haksız mıyım?
Haberiniz olsun bu oyun için Crysis oyun motorunu kullanacaklardı, haklarını alamadılar ve proje yarım kaldı. şimdi ne üzerinde çalıştıklarını bilmiyorum galiba araba yarışı yapmaya başlamışlar heheh.
Ragnor'un dediği gibi, bu oyun yapma işi internet üzerinden çok zor. Elemanların birbirlerinin yüzlerini görmeleri şart. Örneğin oyunda bir sahnenin kamera açısını, sanatçı kişi anında kara kalemle çizerek, ekip arkadaşına tasvir edecek. Haksız mıyım?
Bunun üzerine bir de herhangi bir üniversitede öğrenci isen, dersler, tezler, sınavlar derken, projenin mesih'i olamayacak kadar çok meşguliyetin olduğundan, ekiple yeterince ilgilenemeyebilirsin. Bu nedenle ekip motivasyonunun düşmesi, benzer koşullarda çalışan bir çok oyun ekibinin dağılmasının da sebebi olmuştur. Internetteki bir çok oyun yapımı haberinin fiyasko ile sonuçlanmasının nedeni de bence bu. Teknik yetersizliklerin bahane olamayacağını düşünüyorum, çünkü internet binlerce kaynak kodu ile dolu. Örneğin programcılık açısından bir sorun yok, zira sorun programcının su koyvermesinden kaynaklanmıyor.
Mesih benzetmesini yapma nedenimi anlamışsınızdır umarım.
Durun benden sonrakilere bir kaç nasihat vereyim, bir oyun yapmak isteyen Mesih adayları faydalansın.
Mesih mi olmak istiyorsun:
1. Imdb sitesinden bütün kült eski siyah beyaz filmleri bul, izle, özümse
2. Çok ünlü olan oyunları al, oyna. Bunların hangi kısımlarının sende heyecan yarattığını keşfet, not et, ortak noktaları belirle ve kendi projelerine nasıl ekleyeceğinin yolunu
bul
3. Bol bol kitap oku...Örnek vermek gerekirse, "Robinson Kuruzo" anime manga yapımları.
4. Ekip arkadaşlarını bilinçi bir şekilde motive edeceksin. Dozunde bir övgüden bahsediyorum ne fazla ne az.
5. Hayal gücünü kuvvetlendirecek egzersizler yapmalısın. Örneğin yolda yürürken dahi, yolun ortasına, yürüyüşünü engellemeden küp çevirebileceksin (tıpkı demo efekti düşünen coder gibi)
Benim görüşlerim bunlar. Genel olarak herkesin yazdığından farklı şeyler yazmış olabilirim ama ben gerçekten farklı biriyimdir.
Spacecake'ce aslından çeviren: Hydrogen
--------------------------------------------------------------------
Orjinal metin:
endo hocam ne yaptin dusunerek okuyarak duyarak..ee geriye ne kaldi ilahi bir hediyemi gerekiyor oyun yapimcisi olmak icin misal hideo kojima metal gear ve zone of the enders oyunun yapimcisi taktir ilahi bir adammi hayir. bu kadar gozumuzde buyutmeyelim. endonun tabiriyle bu adam mesih gibi birsey metal gearin 3d oyunu cikmadan once 2d oyun yapmis yine metal gear adinda onda bile puzzle varmis ozaman bundan ornek vermek gerekirse bir oyunda uzmanlasicaksin yani ona hayatini vericeksin bir tabirde misal ordaki karakterler senin hayali arkadasin gibi olucak misal cocukken bir cogumuzun hayali arkadasi vardi. ki kendi kahramanin yaratmaya basliyinca iste hayali arkadas dogmustur. burda dikkatinizi cekmek istedigim nokta hikaye yazarligina giriyor yazarlik degil aslinda yaraticiligiga giriyor.
http://www.kjp.konami.jp/gs/hideoblog_e/ bu mesih yani adamim kara kalemi cok iyi aninda kendi karakterini cizebiliyor videosunda gordum. misal ben otdunun atom projesi olan iskenderin aynasi adinda bir oyun projesindeydim bir gurup olarak proje basindaki kisi sadece hikayeyi yazmisti benim gibi grafikerler buldu ok hikayeyi vererek toprak adinda bir karakter cizmesini istedi bir arkadastan blue pirinti gordum kirmizi bir kazak bir kot pantolon parmaklari kesik deri eldiven karakter bundan ibaret pufff yaratici ile grafiker arasindaki elektirik internet uzerinden gecmedigi icin boyle bana gore kotu bir cizim yani ruhu yok gerci yaratici kisinin yaraticiligi da onemli ne kadar ruh verebildi o topraga yani karakterin gecmisi yok. bu yuzden yaraticinin kara kalem cizim yetenegi olmasi lazim ki 3d modelciye o elektirik gitsin yaptigi ise yansisin
haksizmiyim
haberiniz olsun bu oyun icin crysis adli oyun motoru kullanilicakti haklarini alalmiyinca oyun projesi yarim kaldi. simdi ne yapiyorlar bilmiyorum.
araba yarisi yapmaya baslamislar galiba hehe
ragnorun dedigi gibi bu is internet uzerinden cok zor. elemanlarin birbirlerininin suratlarini gormesi sart. misal oyunda bir sahne camera acisini yaratici kisi karakalemde aninda cizip ekip arkadasinin eline vericek
haksizmiyim.??
misal bide bir unuversitede ogrenci isen dersler tezler sinavlar o proje mesih meskul oldugu icin zaman asimindan ekipin gazi kacar buda bir cok oyun projesininin dagilmasina sebeb bu. internetteki birde ncok oyun yapimi haberinin fiyasko ile sonuclanmasinin nedeni bence bu. yoksa internet binlerce kaynak kodu ile kayniyor. programcilik acisindan asmaya gerek yok bence onemli olan programci olmak degil
MESIH olmak demek istedigimi anlamissinizdir umarim.
durun benden sonrakilere nasihat veriyim olrsa bir oyun yapmak istiyen birisi okursa
Mesih mi olmak istiyorsun:
1. imdb listesinden den butun kult eski siyah beyaz filmler izlenicek ozumsenicek
2. cok unlu olan oyunlar oynanip bunyende nerde adrelanlin salgilandigi kesfedilip bunlar not edilip ortak noktasi bulunucak ve kendi projene eklemeye calisilicak
3. bol bol kitap okunucak bir kacinini yaziyim "robinson kuruzo" anime manga yapimlari katkisi cok olur.
4. bilerek ekip arkadaslarina poh pohlama gaz vermeyi biliceksin ne fazla ne az
5. hayal gucunu gelistiricek seyler yapmalisin misal yolda yururken bile yolun ortasinda GORUSUNU KAPAMADAN yani cube cevire biliceksin
benim gorusum bunlar genelin yazdigindan farki seyler yazdim farkindayim ama be ngercekten farkli biriyimdir arkadaslar.