Konuyu çok ilerletmişsiniz. Ancak çok fazla oyun atlanır bu listelerde ki burada da öyle olmuş. Bir kere fizik oyunları falan komple atlanmış:) Ben de bir cok oyunu atlayacagim. Gelecekte yazanlar tamamlar:P
Ayrica farkli gameplay ve genre yaratan oyunlari da es gecmemek gerektigini dusunuyorum.
Stunt Car Racer: Best 3d ve Best Game Physic odullerini zorlar bence. Geof Crammond rulez.
Revs: Grand prix Circuit'den once cikmis bir Geoff Crammond saheseri. Arabayi calistirmayi basarabilirseniz, oyunun cok hizli ve fiziginin cok basarili oldugunu goreceksiniz.
Leaderboard Golf: Bu oyunun fizik engine'i, c64 icin 1984 yilinda yazilmistir. 2003 yilina kadar, bu fizigi temel alan Pc versiyonlari yayinlanmaya devam etmistir. En sonuncusu Links adi altinda X-box icin 2004'de yayinlanmistir.
Tiger woods golf gelene kadar alternatifi yoktu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Links_%28video_game%29Maniac Mansion: Lucas arts'ın meshur Scumm (script Creation Utility for Maniac Mansion) engine'i ilk c64 icin yazilmistir. Ve c64'un 2 muhtesem ikon adventure'u bu engine'i kullanmistir.
Ayni engine pc'de lucas arts tarafindan, 90'larin ikinci yarisina kadar, efsane bir cok oyunda kullanilmistir. Daha sonra free olmustur. Adventure'larda devrim yaratan bu engine hala kullanilmaktadir.
Project Firestart: Gore grafikleri ile, sadece C64 icin release edilen bir Dynamix klasigi, Dynamix'in de ilk oyunudur.
"Project: Firestart is one of the earliest "cinematic action/adventure" games that successfully bring the thrill of an action movie to the computer screen." Yani iste, yillar sonra, resident evillar falan yapilacak.
Mars Saga: Westwood'un bu ilk oyunu, ilk olarak c64'de release edilmistir. Westwood'un Dune 2'de dibine vurdugu realtime combat hadisesinin, yari turnbase versiyonuna bu oyunda rastlanabilir.
Reach for stars: Ilk versionu c64 icin yazilmis bu oyun, "4X" (eXploration, eXpansion, eXploitation, eXtermination) genre'inin ilk dogru duzgun oyunu sayilabilir (Andromeda conquest'i haric tutarsak)
2000'li yillarda gene devami cikmistir.
Modem wars: Ilk multi-computer online oyun. Modemle oynaniyor. Fog of war, terrain, combat formations gibi turun klasikleri bu oyunda yerini aliyor.
Emilyn Hughes International Soccer: Evet bu oyun da, eger en iyi User Interface dali olsaydi, odulu verecegim oyun olurdu. Futbol oyunu olarak cok sayida yenilik getiren bir oyun olmasinin yaninda (Player isimleri, iki kisi ayni takimda modu vs. ), kucuk bir Geos'u da, tek parca kasede sigdirabilmis, devasa bir oyundur benim gozumde.
Bug bomber: Bu kadar cok hareket eden cismin ayni ekranda, inanilmaz bir aksiyonla, 4 kisi tarafindan oynanabilmesi. Bu oyun beni c64'de en cok sasirtan oyundur. Hala oynamamiz da bunun gostergesi.
Echelon: Cok ozel bir oyun degil ama gene innovative bir ozelligi, expansiona takilan bir cihazla, cikardiginiz ses ile, geminizin silahlarini atesleyebilmeniz. Ne dediginiz onemli degil tabi:) Ve gene ilk versionu c64.
Daha da cok oyun var. Abuk sabuk fizik oyunlari (Su fil falan vardi, buzun ustunde), yeni genre'ler yaratan oyunlar vs.
Airborne Ranger (Stealth action), Pirates (Malum), International Karate (Inanilmaz animasyonlar) vs. Liste boyle gider de gider:)
Aslinda burada onemli bir olay, ilk versiyonu c64 icin yapilmis oyunlar. O donemde, ozellikle apple, atari, bbc micro vs. pek cok orjinal is yapilmis. Yukaridaki listede, Revs mesela ilki BBC micro icin yapilmis. Ancak Scumm'in ilk c64 icin codelanmis olmasi, onu daha ozel kilar benim kanaatimce. 2nci sirada, bu isin c64'de yapilmasinin zorlugu falan gelir.
Ancak ilki atari 2600 icin codelanmis bir oyunun, pek tabii c64 icin de sonradan codelanmis olmasi sasirtici olmaz. Burada da oyunun c64 versiyonunun ne kadar inanilmaz olmasi durumu var. Mesela Defender of the Crown, orjinali Amiga icin release edilmistir ama C64 versiyonu cok daha zorlu ve zevklidir. Tabii bu baska bir konu:)