the scene > demoscene

PLAZMA #1 ÇIKTI!!!

<< < (12/21) > >>

Wisdom:
Uc ayda bir cikacak yeni bir derginin kendini hatirlatmasi biraz zor. Dergi Turkce oldugu icin Avrupa scene'inden zaten bir ilgi goremeyecektir, ancak yine de diger dergilerden bir farki olmasi istenirse periyodunun daha sık olmasi gerekir.

Periyodun bir ay olmasi cok cabuk bikkinlik getirebilir dergiyi hazirlayan arkadaslara, ilk birkac sayi birer aylik periyodlarda aksamadan ciksa bile.

Su anda PC scene'inde periyodik olarak cikan duzgun bir dergi yok. Hugi, Adok'un cani ne zaman isterse o zaman cikiyor. Pain biraz daha periyodik, ama Pain'in yeni sayisinin ne zaman cikacagini aninda hatirlayabilen var mi? Uc-dort ayda bir cikan bir derginin periyodunu kimse kolay kolay hatirlamaz.

Daha akilda kalir birsey olmasi istenirse iki aylik bir dergi makul gorunuyor.

Su alpha-beta olayi ile ilgili: Bildiginiz butun iyi dergiler ayni evrelerden gecerek bu duruma geldiler. Bu dogal bir akis. Onunde durmanin ya da ucundan tutup cekistirmeye calismanin geregi yok. Kendi halinde yerini bulacaktir.

skate:
Bence dergi ayda bir de çıkabilir. Sonuç o arada yeterli materyal olup olmamasına bakar. Her ayın 20'sinde elde toplanan yazılar yeterli görülürse dergi ayın 1'ine yetiştirilir, aksi taktirde bir sonraki aya atar, ancak hiçbir zaman 2 ayı geçmez, olduğu kadar materyalle çıkar. 3 ay çok fazla bence.

Bu arada derginin problemi bir editörünün release edilmemiş ve herşeyin hardcoded ilerliyor olması. Adam akıllı bir editör kodlanır ya da "780 pixel genişliğinde bir HTML tableının içine gömün herşeyi istediğiniz HTML editörüyle" denirse, bu durumda editörler sayfa düzenlemesiyle daha az uğraşırlar, yalnızca imla ve içerik onlara kalır. Manuel justify, imagelerin yerini boş bırakmak gibi şeylerden de kurtuluruz böylece :) Bunlar editörün görevi değil angaryası çünkü.

Kısacası eğer Plazma'nın release edilmiş bir editörü olursa, herkes bu editörü kullanarak yazılarını hazırlar, daha sonra elindeki son release edilmiş plazma.exe'si ile test eder (ya da editörün preview seçeneğini kullanır) ve dergide nasıl gözükeceğini gördükten ve sonuçtan memnun kaldıktan sonra yazısını yollar. Daha sonra editörler eğer derginin grafikleri, formattingi falan değiştiyse ya da chapterlar arası devasa farklar varsa (font family, font size, renkler v.s.) sadece onları düzeltirler. Hatta hatta editör belli fontlar, font büyüklükleri ve renklerle sınırlandırılabilir. Böylece kimse birbirinden çok farklı sitilde chapterlar yazamaz. Örnek olarak düz yazı için Arial ve code blokları için fixed font olarak Coriuer New kullanılır ve başka fontların kullanımına izin verilmez editörde.

Benim GRAPH13 chapterımla ilgili son bir not. Bu chapter tamamı source code olan bir chapter değil. Girişinde açıklama texti var. Source code'u parça pinçik edip aralara açıklamalar yazmak yerine, source code'a comment olarak tüm açıklamaları girdim. Aslında o source code stand alone bir source code değil, tutorial niteliğinde bir chapterdır. Lütfen aklınızda bulunsun :)

Ragnor:
http://www.fazlamesai.net/index.php?a=article&sid=3691

İlk reklam çalışması :).
Sırada bloguma bir yazı var ama onu post etmem buraya merak etmeyin. Birde level dergisine yazmayı düşünüyorum. Başkada birşey yapmam herhalde. (bir ihtimal dandik bir oyun yapımı sitesi var (oy.org değil, başka) orayada yazarım o kadar.

Bu arada bugün bayii'de pcworld dergisini gördüm. İçimden bir an almak geldi ama sonra 2-3 sayfa yazı için 4 milyon vermek açıkcası fazla geldi. İçi boş saçma bilgisayar dergilerine para vermeyi sevmiyorum ne yapayım :(. Ve diyorum ki scan iyidir :).

eirik:

--- Alıntı ---Originally posted by skate@Jan 9 2006, 11:34 AM
Adam akıllı bir editör kodlanır ya da "780 pixel genişliğinde bir HTML tableının içine gömün herşeyi istediğiniz HTML editörüyle" denirse,

... Örnek olarak düz yazı için Arial ve code blokları için fixed font olarak Coriuer New ....
--- Alıntı sonu ---

katILmakla birlikte iki ufak $eyi duzeltmek istiyorum, pixel bazInda bi sInIrLandirma farkLI ekran cozunurlugu kullanan ki$ilerde (malum artik dos da degil windows dayIz:) ) sorunlara yol acacaktir. bence max 70 karakterlik satIr sInIrlandirmasI uygundur. onu nasI ayarlayacaz diyenler, word kullaniyorlarsa sayfa buyuklugunu 15 cm nin iki birim gerisine cekerlerse elde edebileceklerdir.

bir de arial kullanmak herkeste okunur olmasI icin iyi ama bence arial tek duze, sonucta universiteye bitirme tezi vermiyoruz. bence verdana yada tahoma hem okunabilirlik hem de standartla$ma konusunda daha iyi fontlar. bu arada font konusunu tarti$iyorum ama ben zaten html degil .txt olarak gonderdim yazILarImI ama daha ba$Indan beri (kasImdan) html ile yazILarIn formatlanmasInIn, oturmu$ bi standart olmasI gerekcesiyle savunuyordum. courier new icin soyleyecek bi lafIm yok:)


@ragnor: ici bo$ bilgisayar dergilerine para vermemek konusunda katiliyorum fakat bildigim kadariyla chip 5 yada 5.5 milyonken, ve en ucuz sayILabilecek bilim teknik dergisi de 3.5 milyonken pc world e 4 milyon o kadar da cok gelmedi bana. ama bana sen aldin mi diye sorarsan almadIm, ay sonuna kadar fazladan param olmazsa da almayI du$unmem acIkcasi:)


bu arada biz dergi $oyle olsun boyle olsun diye tartI$Irken dergi editorleri ve geli$tiricleri acaba bu ba$LIgI takip ediyorlar mI bi acIkLama yapsalar:))

skate:
PC World'e demoscene ile ilgili yazı içerdiği halde 4 YTL vermeyen zihniyet lütfen elimin tersinden çekilsin, ne olur ne olmaz...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git