the scene > 7dx
7dx 2010: Parti Sonrası
devreci:
paradox: her sene partiye iki üç ürün göndererek benim gibi birçok scener tarafından kıskanıldığını biliyorsundur heralde :) oyununu beğenmedim ama demon gerçekten güzeldi. ragnorun yarışmasına gönderdiğin daha güzeldi
bende bu sene bişeyler hazırlamıştım ama yetiştiremedim orgalardan özür diliyorum, yarı buçuk halleriylede göndermeye kıyamadım kaliteli çalışmalardı hayvanlık edip birsürü ürüne başladım ama yemedi, bikaç hafta sonra sitede çıt çıkmadığı günlerde bitirdikçe yayınlarım hiç değilse biraz heyecan olur
skate:
Yalnızca BlitzBasic ile ilgili konuda uzun uzun yorumlarımı yapmak istiyorum. Çünkü bu gerçekten önemli bir konu ve siyah ya da beyaz değil de daha çok grilerde kalan bir kısım.
Öncelikle BlitzBasic'e özel olarak net bir açıklama yapmam lazım. BlitzBasic scripting dili değildir. Hatta BlitzBasic bir runtime'a bile gerek duymadan, ek bir dll bile gerektirmeden native Windows executableları üretebiliyor. Bu durumda yarışma kurallarına aykırı hiçbir durum söz konusu değildir. Biz örneğin Flash ile yapılmış bir demonun Demo kategorisinde değil de Scripting kategorisinde yarışması gerektiğini düşündüğümüz için öyle bir kural koyduk. Ama BlitzBasic kesinlikle scripting dili özelliği taşımıyor. Eğer "Basic"i dil olarak scripting dillerinden sayıyorsanız Basic dilleri genellikle "interpretted" diller olarak bilinirler ancak scripting dili değillerdir. Ancak elbette ki scripting dili olarak da kullanıldıkları durumlar mevcuttur.
Visual Basic 6.0 ile yapılmış bir exe demo yarışması için "legal"dir. Hemen hemen birebir aynı kodu VBS uzantılı bir dosya koyup script olarak yayınlarsanız legal değildir.
Bu noktada parti kurallarını unutup, scene geneline bakmamız gerekiyor. Scene'de Visual Basic 6.0 ile bir demo kodlayabilir ve yayınlayabilirsiniz. Benzer şekilde DarkBasic, PureBasic, BlitzBasic gibi dillerle de hazırladığınız demoları yayınlayabilirsiniz. Eğer ürün üzerinde tartışılmaya değecek kalitede bir ürün değilse büyük olasılıkla kimse hangi dilden yazıldığını sorgulamaz bile. Yani tüm dillerden kolaylıkla yapılabilecek bir ürünü kimse sorgulama ihtiyacı duymaz. Ancak içinde dikkat çekici bazı efektler, öğeler barındıran bir ürün varsa ya da ekranda görünen şeyi sıfırdan yapması zorken içinde hazır öğeler barındıran bir dil ya da kütüphane ile yapması çok kolaysa insanlar bu durumda dili / hazır kütüphaneleri sorgulamaya başlarlar.
Scene'de bir gerçek vardır ki "Basic" ile biten diller yarı ön yargı, yarı haklı bir biçimde kabul görmezler, eleştirilirler. BlitzBasic de bunlara dahildir. Ancak bir de "kategori" çok önemlidir. Eğer ürün fullsize demo kategorisinde yarışıyorsa BlitzBasic kullanımı da çok aşırı önemli değildir. Sebebi ise 64k, 4k, 1k, 256b gibi kategorilerin varlığıdır. BlitzBasic gibi bir dili kullanarak kaliteki bir 64k, 4k v.s. yapmanız imkansızdır. Bu nedenle gerçekten low level dilleri kullananların en üst derecede yeteneklerini sergiledikleri kategoriler bunlardır. Bu kategorilere girmeyen ürünler 30 MB'ları bulduklarında bunun ne kadarı 3d object, image, audio v.b. datalardan oluşuyor, ne kadarı exe'nin size'ı, artık bu tartışılması anlamsız noktalara gelmiş bir durumdur. Önemli olan 30 MB'lık ürünün sonucunda ASD'nin demolarından birini mi yoksa ikinci kez izlemek istemeyeceğiniz bir ürün mü gördüğünüzdür. Bu bağlamda full size demolarda kullanılan dil en üst derecede önem taşımaz. Yine de arada birçok scener BlitzBasic kullanıldığını gördüğü anda hiç tereddüt etmeden, demonun içeriğine dahi bakmadan thumb down verip olumsuz yorumda bulunacaktır. Bu o dilleri kullanırken kişinin aldığı bir risktir.
Bunların haricinde organizatör olarak yapacağım her yorum yanlış ya da taraflı algılanabileceği için birşey söylemek istemiyorum. Sadece senelerdir yaptığım gibi bu sene de şahsen oy kullanmadım, bunu belirtmek istiyorum.
endo:
--- Alıntı ---Öncelikle Script dili yok deniyo ve blitz gibi bi oyun kütüphanesiyle..
--- Alıntı sonu ---
Skate yeterince açıklamış gerçi ama ben de kısaca değinmek isterim. Demo kategorisine scripting dilleri ile katılım kabul etmiyoruz. Yani yayınlandığı platformun native uygulaması olarak çalışması gerekiyor ürünün.
Buradaki yanlış anlama, Blitz'in bir scripting dili olduğu ve bir oyun kütüpanesi olduğu. Bunların ikisi de doğru değil. Blitz de interpreter gerektirmeyen, native exe'ye compile edilen bir dil. 2D ve 3D desteğinin iyi olmasından dolayı daha çok oyun yapanlar kullanıyor, ancak aslında genel amaçlı bir dildir.
Scene'de "demo dediğin C ile yazılır" anlayışının hakim olduğu bir gerçek. (Hoş, 85-95 arası yıllarda Amiga'da C ile demo yapmaya çalışanlara gülünürdü, assembly öğrenemeyenlerin kullandığı dildi C) Bu durumu değiştirmemiz pek olası değil elbette.
Diğer taraftan C'nin artık ne kadar low level olduğu da ayrı bir tartışma konusu, az önce Assembly 2003'te 4KB'de birinci olan demoyu izledim, çok hoş, güzel, C kodları da yayınlanmış;
glBegin..., glMatrix.., glRotate... bir miktar da sin/cos.
Burada akla şu sorular geliyor tabii: o halde bu demo değersiz mi? başka dilden bu gl komutlarını çağırınca neden değersiz oluyor? sistemde opengl olmayınca demo çalışmaz, o zaman nasıl 4kb oluyor? vs. vs.
Kendi adıma şu kadarını söyleyebilirim,
Assembly olmayan hiçbir dil benim gözümde + değer katmaz, benim saygı duyduğum algoritmadır (+tasarım, sunum vs. tabii ki)
(edit: software render olan herşey ++ değer katar, o ayrı!!)
Tarafsız bişey yazayım diye başladım ama olmadı :)
skate:
Tüm ürünler pouet ve csdb'ye upload edilmiş, parti sitesindeki sonuçlar sayfasına da ilgili linkler eklenmiştir.
http://www.7dx-party.org/2010/tr_sonuclar.php
Ufff, puff. Bitti gibi di mi?
Not: Pouet'de bazı ürünlerin platform, tip, compo category v.b. bilgilerinde hatalar mevcuttur. Bunları adminlere ilettim, düzeltilecek.
nightlord:
millet pouet ve csdb'de urunlere feedback vermeyi unutmayin
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git