Scate'in C64 Sonic hakkında yazdıklarını okuduktan sonra (
C64 Sonic başlığı) Mega Drive donanımını merak ettim ve biraz araştırdım.
Sonic bildiğiniz gibi SEGA'nın kendi yazılım geliştirme ekibi tarafından yeni makinanın (Mega Drive) hızını göstermek için kodlanmış bir oyun. Bunu da çok iyi yaptı. O dönemde Nintendo olsun, Amiga olsun rakip platformlarda bir benzeri yok.
Bu hızı sağlamak için Mega Drive'da özel ne vardı? Ben bu sorunun cevabını bulamadım. 7.67MHz 68000, 3.58 MHz Z80 (Ses ve Master Sistem oyunları için), 64K work RAM (68000), 64K video RAM, 8K work RAM (Z80), 1K license ROM, Ses için Yamaha YM2612 ve TI SN76489, Video için TI TMS9918 tabanlı VDP çipi.
VDP'nin özellikleri ise 3 backplane kullanması ve 80 sprite basabilmesi. Başka bir numarası yok.
Amiga'dan bildiğimiz blitter, copper vs. özelliklerin hiç birisi yok. Bu durumda Mega Drive'ın hızı nerden geliyor? Burdan iki tane soru çıkıyor.
1) O zaman biri çıkıp kassa Sonic'in bire bir kopyasını Amiga'da kodlayabilir miydi? 64'deki Mario-Giana olayının bir benzeri yapılabilir miydi?
2) Benzer kalitede oyunları çalıştırabilen bir konsol hiç bir custom çip kullanmadan yapılabiliyorsa. Hi-toro'cu abilerimiz boşuna mı kastılar bu kadar. Ses hesapları için bir Z80 atıp, başka hiç bir custom dizayn yapmadanda olayı halledebilirler miydi?
3) Yoksa kaçırdığım birşeyler mi var?