the scene > 7dx
7DX 2010 TRT-1 Pusula Programında
wizofwor:
Arkadaş kendisi web üzerinde çalışmak istediğini belirtince öneriler ve tavsiyeler de ona göre şekillenmiş.
3mevsin'in şu anki bilgi seviyesini bilemiyorum. Ama tahminim az çok bilgisi olduğu yönünde (linux kullanmış biri ucundan HTML'e de buşamıştır diyorum. Ne de olsa deneme yanılmaya yatkın bir script dili sonuçta.)
Yanlız WEB programcılığı diyeyim öğrenici için tuzaklar barındıran bir konu. Bir kere PHP'de olsa PERL'de olsa JSP'de olsa yazdığınız programın çıktısı HTML olmak zorunda. Bunun peşine HTML'in kankaları CSS ve ,JScript takılıyor. Yani bu üç dili iyi bilmek gerekiyor.
Benim tavsiyem Önce HTML öğrenmen. Hangi HTML elementler nasıl davranır. Hiç CSS kullanmadan sadece table'lar la sayfa dizaynı nasıl yapılır. Bunları kavraman.
Sonra işin içine CSS sosu giriyor. CSS'yi kavrayınca (HTML'i iyi bilen biri için 1-2 gün.) Sunucu veya kullanıcı tarafında bir script dilini öğrenmeye başlanman gerek. Sunucu tarafında PHP tavsiye edebilirim. Dokümantasyonu çok bol ve öğrenmesi kolaydır. Kullanıcı tarafında ise Javasript veya Jscript.
Eğer HTML ve CSS'ye tam hakim olmadan PHP veya ASP öğrenmeye kalkarsan çok problem yaşayabilirsin.
Öğrenme sürecinde internet explorer en büyük düşmanındır :D Hala öyle mi bilmiyorum ama ie hatalı kodları doğruymuş gibi çalıştırmasıyla ünlüdür. Hatalı kodun ie'de düzgün çalışır. Diğer tarayıcılarda sorun çıkartır. Sen de suçu firefox'a, chrome'a atarsın. Bu yüzden sisteminde birden fazla tarayıcı olmasını öneririm. Öğrenme aşamında en büyük yardımcı sanırım Opera olacaktır. Çünkü burnundan kıl aldırmayan standartları sıkı sıkıya takip eden sıfırcı hoca gibi birşeydir.
Ara ara ekran çözünürlüğü düşürüp yaptığın için farklı çözünürlüklerde nasıl göründüğüne bakmayı da unutma.
skate:
@wizofwor: browser fight bölümü harici dediklerine katılıyorum. FF, Chrome ve Opera da kendi aralarında farklı implementasyonlardan kaynaklı uyumsuzluklara sahipler. Hatta Chrome ve Safari aynı webkit'i kullandığı halde bazı yerlerde uyumsuzluklar yaşıyorlar (özellikle JS engine'de). kalkıp her zaman IE'yi suçlamak moda olmuş durumda bu konularda. MS canvas tagini reddetmiş ve svg yerine de bizde vml var demiştir yıllarca. CSS standartları ve DIV behaviourları da birebir w3schools ile örtüşmez. Ama IE'nin yanlış ve eksikleri diğer browserları aklamıyor. Onlarda da onlarca saçma implementasyon problemi var ki aralarında benim Chrome'un bug database'ine girdiğim ve hala çözülmemiş olanları bile var.
IE 9'da bu arada CSS 3 standartları, canvas tagi, svg, HTML5 desteği gibi konular da çözülmüş durumda.
Yani "death to MS, death to IE" olayından vazgeçmenizin zamanı geldi, hatırlatiim. :)
skate:
--- Alıntı yapılan: spritus;26885 ---arkadaşlar html, php filan tamam da bunların demoscene ile alakası yok. bunları göz önünde bulunduralım lütfen.
aramıza yeni katılan veya istekli arkadaşları yanlış yönlendirmeyelim. :)
--- Alıntı sonu ---
Arkadaşımızın ilgisi programcılığa fakat henüz programcılığa bir giriş yapmamış durumda. Scener olabilmek için önce "programcı" olması lazım. Biz de ilgisi yönünde ona destek veriyoruz. Eğer herhangi bir yerden programcılığı kavrarsa scene nedir, scener olmak için hangi yolu takip etmesi lazım, elbette ki bunlara gelir sıra. ısterse başlangıçta HTML5 demosu yapıp scripting compoya katılır, sonra diğer dillere geçer.
Bir de sana bırakalım da adam Blitz Basic'ci mi olsun sonra? :D
spritus:
blitzbasic html5 scripting'den iyidir :D
wizofwor:
--- Alıntı yapılan: skate;26888 ---@wizofwor: browser fight bölümü harici dediklerine katılıyorum. FF, Chrome ve Opera da kendi aralarında farklı implementasyonlardan kaynaklı uyumsuzluklara sahipler. Hatta Chrome ve Safari aynı webkit'i kullandığı halde bazı yerlerde uyumsuzluklar yaşıyorlar (özellikle JS engine'de). kalkıp her zaman IE'yi suçlamak moda olmuş durumda bu konularda. MS canvas tagini reddetmiş ve svg yerine de bizde vml var demiştir yıllarca. CSS standartları ve DIV behaviourları da birebir w3schools ile örtüşmez. Ama IE'nin yanlış ve eksikleri diğer browserları aklamıyor. Onlarda da onlarca saçma implementasyon problemi var ki aralarında benim Chrome'un bug database'ine girdiğim ve hala çözülmemiş olanları bile var.
IE 9'da bu arada CSS 3 standartları, canvas tagi, svg, HTML5 desteği gibi konular da çözülmüş durumda.
Yani "death to MS, death to IE" olayından vazgeçmenizin zamanı geldi, hatırlatiim. :)
--- Alıntı sonu ---
ie'ye girişirken hala öyle mi bilmiyorum diye başlamıştım lafa zaten :) Ben ie6'dan beri hiç explorer kullanmıyorum. Onun için uyumsuzluk konusundaki bilgilerim biraz eski. Ama eskisi kadar büyük problemler olmadığını da görüyorum. Bunda Microsoft'un ben yaptım oldu tavrını bırakmasının da etkisi var, diğer tarayıcıların ie uyumluluğunu öne çıkarmasının da. Ie bir de yuvarlak köşe olayını desteklese tam süper olacak :)
Chrome'la Safarinin farkını ise Chrome'un HTML çıktısını IE'ye benzetmek için yaptığı düzenlemelere veriyorum. Son denediğimde safari bu konuda hala oldukça başarısızdı.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git