@3mevsim: çoğumuz çok küçük yaşlarda başladık. bthaber'in benimle yaptığı röportajda herşeyi anlatmış olduğum için tekrar tekrar yazmak zorunda kalmıyorum sağolsunlar.
aşağıdaki linkten "aramızdan sadece bir örnek" olarak benim geçmişimi okuyabilirsin.
http://emir.akaydin.com/?p=176 Gelelim asıl konuya. Öncelikle bakış açını çok beğendim. "ışi temelinden öğrenmek" çok iyi bir hedef. Benim sana çok net tavsiyelerim olacak.
1) Bence C++ programlama dili ile programcılık öğrenmeye başla. Zaten PHP, Javascript gibi birçok dilin temelinde de C/C++ vardır.
2) C++ öğrenebileceğin dil alternatiflerinden yalnızca biri. Ama OOP (Object-Oriented Programming - Nesneye Dayalı Programlama) kavramının ne olduğunu öğrenmen çok daha önemli. Çünkü bu dil üstü bir kavram. Birçok modern programlama dilinin model aldığı, genellikle de %80-90 ortaklık gösterecek şekilde uyarlanan bir kavramdır.
3) Design Patterns (Tasarım Desenleri). Bu da öğreneceğin OOP yapıyı hangi durumda nasıl kullanman gerektiği ile ilgili olan kısım.
Bunu senin önüne bir iki haftalık değil bir iki yıllık eğitim sürecin olarak koyuyorum. Yani bir anda hepsini anlayıp öğrenebilmeyi bekleme. Web'de birçok döküman var ve onlar da bir yere kadar yeterli oluyor ancak kendine basılı birkaç programlama kitabı almanı tavsiye ediyorum. Daha doğrusu zamanında çok alternatifimiz olmadığı için bizler böyle öğrendik, garanti olan yol bu. ınternetten döküman okumak, online kurslar gibi şeyleri şahsen sıfırdan öğrenmek için denemedim, ne kadar işe yarar birşey diyemeyeceğim.
Benim zamanında okumuş olduğum kaynaklar çok eski kaldı artık. Hala Bruce Eckel gibi adamları tavsiye ediyorum ben herkese. Ama bu konuda daha iyi güncel dökümanlar vardır elbette ki. Bu nedenle bu tavsiye işini diğer forum üyelerine bırakıyorum. Ama ilk aşamada öğrenmen gereken kavramlar özetle bu üç başlıkta yer alan şeylerdir.
Bunlara birkez hakim oldun mu, artık "programlama dili" senin için çok önemli olmayacaktır. Kısa sürede diğer programlama dillerine "ha, bak demek ki bunda C++'daki X yerine Y kullanıyormuşuz" gibi biraz göz atarak adapte olabilirsin. Yeter ki ilk aşamayı geç.