the scene > 7dx

7DX 2010 TRT-1 Pusula Programında

<< < (8/8)

endo:

--- Alıntı yapılan: 3mevsim;26923 ---Yani hiç standart (masaüstü) programlamaya bulaşmadan direkt web programlamaya mı gireyim.
--- Alıntı sonu ---

Burada karar senin elbette. Web'e yönelmek istiyorsan desktop uygulama geliştirmeyi öğrenmeden de bunu yapabilirsin. O durumda seçeneklerin Java, C#, PHP, ilgini çekiyorsa belki biraz flash olabilir.

desktop geliştirme yapmak için, java, c#, vb.net, c/c++, delphi gibi diller daha yaygın.

c++, skate'in dedigi gibi temel pek cok konuyu ogrenmen icin iyi bir baslangic. sadece bu konularin buyuk bolumunu c# ve java ile de ogrenebilirsin. Bunlardan web'e yonelmen c++'den web'e yonelmenden cok cok daha kolay olacaktir.

not: c++ icin guzel bir kaynak da: http://www.cppreference.com/wiki/start sitesidir, konulari cok iyi gruplamislar ve cok kullanisli bir referans sitesi.

98-04 yillari arasinda php cok aranan nitelikti ancak bu durum son yillarda biraz asp.net yonunde degisti (hic sevmem o ayri). vaktiniz varsa c# ve php'nin ner ikisiyle de calisirsaniz hem iyi bir bilginiz olur hem de ileride kendiniz birine yonelebilirsiniz.

skate:
şuanda ısrail'de yaşayan eski bir öğrencim ASP.NET öğreneceğini söylemişti. Zamanında benden C++ ve PHP dersleri almıştı. Nedenini sordum, dedi ki burada PHP'ciler $2000-$3000 aralığında maaş alıyor ASP.NET'ciler ise en az $3000'dan başlıyor ve daha üst rakamlara ulaşabiliyor.

Arz talep meselesi. şu sıralar gerçekten de ASP.NET daha popüler bir dil. Bunda elbette ki Visual Studio gibi bir IDE'ye sahip olmasının da önemli etkisi var. Ben de hala PHP'yi desteklerim ve Endo'nun da dediği gibi ASP.NET'i sevmem, daha da önemlisi istediğimi ASP.NET ile kolay bir biçimde yapamam, hep saatlerce döküman okumam gerekir. Ama bu ASP.NET'i kötü ve kullanışsız bir dil yapmaz, çünkü ben Java'da da aynı sorunları yaşadım vakti zamanında. Bu konularda Endo ile hemfikirizdir. :) Ama Java da çok geçerli, hatta hatta mobil platformlarda nerdeyse mecburiyet kazanan bir dil. ASP.NET de dediğim gibi gün geçtikçe ön plana çıkan, çok kabul gören bir dil.

Bu arada ASP.NET hakkında araştırma yapmadıysan hemen belirteyim, aslında ASP.NET tam olarak bir dil ifade etmez. .NET bir platform, ASP.NET ise onun web tabanlı kısmıdır. Ama dil konusuna gelince ASP.NET'i VB.NET, C#, C++/CLI gibi .NET altyapılı herhangi bir dilden kullanabilirsin. Ancak %99 kullanım C# ile olduğu için ASP.NET C# ile özdeşleşmiştir diyebiliriz.

Burada önemli olan nokta şu ki, ister web tabanlı, ister dessktop uygulaması olsun, eğer .NET tabanlı bir dil tercih edeceksen, zaten ister istemez .NET platformunu öğrenmiş olacaksın.

C#'dan "System.Windows.Forms.Form" yazacakken C++'dan "System::Windows::Forms::Form" yazacaksın ama sonuçta kullanacağın isim alanları, sınıf isimleri hep aynı olacak. Sen hangisiyle başlarsan başla, sonuçta .NET'i öğrenmiş olacaksın ve diğerleri bu aşamadan sonra sana çok kolay gelecek.

Son yazacaklarım bunlardır ve bundan sonra sana düşen "bir yerden" başlamak. Neresi olacağı sana kalmış. Bütün bu yazılanlar arasından "en kötü tercih"i bile yapsan (ki zatne böyle birşey mümkün değil, bu işler görecelidir) sonuç olarak "naapıcam" diye düşünmek yerine artık birşeyleri öğreniyor, bir yolda ilerliyor olacaksın. Her türlü arkandayız, sana destek veririz. Sorularını seve seve cevaplarız.

Yolun açık olsun. ;)

3mevsim:
Teşekkür ederim. Kararımı c++ yönünde kullanmaya karar verdim. Herkeze teşekkürler yorumları için

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git