linuxta var... hatta yeni kurulu linux boş değil gerekli temel programlar vs. kurulu geliyor... ama linux dandik, boşverin linuxu...
ne munasebet canim
ben simdi linux ta istedigim bi librarynin 2.4.2 versiyonunun sourcelarini indirip compile edip kursam, hangi package manager onu update edecek? ne zaman edecek? 2.4.3 ciktiginda mi? 2.6.0 (next stable release) ciktiginda mi?
Ben insanlarin linux'u user friendly yapma cabalarini bi yere kadar anliyorum ama bazen de icimden bi ses "yahu compile etmeyi bilmeyen linux kullanmamali" diyor
bi de bu temel programlarin kurulu gelmesi olayinda kastedilen ne? Ben en son Suse 10.1 kurdugumda kurulu falan bisey gelmemisti. istedigim package'lari ben yast'ta secip kurdum. bazilarini da bizzat indirdim (cunku internette yeni versiyonlari vardi) derledim falan.
Yani gercekten ise yarayan ofis veya gimp veya blender gibi programlari zaten gidip internetten indirmiyormuyuz her halikarda. Linux ile Windows arasinda kurulu gelme farki bakimindan en onemli fark compilerin kurulu gelmesi. E o da zaten eskiden yeni yazilim eklemenin tek yolu idi, (elf binary'si distrubute edilmezdi) o yuzden geliyor
Arti olarak Windows'un icinde biseylerin kurulu gelmesi aktif olarak anti-trust yasalarinca yasaklanan bisey biliyosunuz. Biz istemez miyiz VC++ compiler Windows'la gelsin
ama bi koyalim gor bak ne diyo Borland, gcc, ve intel
Compiler'i birak EU saolsun IE bile koyamiyoruz yahu.