Gönderen Konu: Cloud Computing - Chrome OS  (Okunma sayısı 3855 defa)

Cloud Computing - Chrome OS

« : 24.05.2011 19:50:33 »
Hızlı düğmeleri aç

coze

İleti: 238

Çevrimdışı
  • ***
  • Full Member
    • Profili Görüntüle
Arkadaşlar, Google yeni ChromeOS notebook ları Google IO 2011 de tanıttı.

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=MiYND_zvIc0[/ame]

az ve öz

[ame]http://www.youtube.com/watch?v=TVqe8ieqz10&feature=related[/ame]

Chrome OS ve genel olarak cloud computing hakkında neler düşünüyorsunuz merak içerisindeyim. şu ana kadar duyduklarım, iki ana endişe (bu arada endişe yi bulmak için google translate den concern'e bakmak zorunda kaldım :) rezalet) söz konusu,

1 - offline erişim

2 - Güvenlik

Offline erişim, özellikle Google Docs gibi, üzerinde çalışmanız için online olmanız gerekmeyen hizmetlere ulaşabilecekmiyiz sorusuydu, ki I/O'da Gmail, Google Docs ve Calendar'a offline erişim olabileceği açıklandı.

http://news.softpedia.com/news/Google-I-O-Offline-Support-for-Gmail-Google-Docs-Calendar-Coming-this-Summer-200064.shtml

Güvenlik konusu ise doğal olarak herşey web üzerinde olacağından her hangi bir google sıçışında herşeyinizin ortalığa saçılma veya yokolma olasılığı (yokolma gerçi muhtemelen local alette backup ı olmayan verilerle sınırlı olacaktır.). Google açıkçası şimdiye kadar bu şekilde bir sorunla karşılaştığını hatırlamadığımdan ben şahsen pek endişe duymuyorum. Zaten bu alete kalkıpta devlet sırlarının filan koyulmayacağını düşünüyorum, ev kullanıcılarına hitap eden bir sistem daha çok zaten.

Bu iki konunun dışında, çok önemli getirileri var,

1 - Auto-Sync, üzerinde çalıştığınız bir şeye heryerden erişim
2 - Hardware arızalarına karşı güvenlik
3 - Sürekli güncel bir işletim sistemi
4 - Güvenlik (bu işletim sistemine yönelik bir malware/virus yazmanın zorluğu. imkansız mı, emin olamadım. sonuçta harddiskten okunan bir kernel var. developer modda takılıp web'den bir şeyin sisteme erişmesine izin verirseniz olabilir. Yada phising filan yapıp sistemin google yerine sizin sisteminize login olmasını sağlayacaksınız. ama çok zor sanki.)

Sadece auto-sync olayı bence bu alete geçmek için süper bir neden. Gerçi biz developer lar için çok geçerli bir seçenek olduğunu düşünmüyorum, sonuçta ne kadar üretim/development amaçlı app olacak, meçhul. Muhtemelen fazla olmayacaktır. Ama şöyle bir olay var, bu alete korsan yazılım kurmak çok kolay olmayacaktır. Dolayısıyla bu yazılım şirketlerini Chrome OS portları yazmaya teşvik edebilir.

Yazılım olarak bana bir eclipse'ı port etseler yeter :) Paket sistemi portage imiş dolayısıyla linux/Gentoo yazılımlarını port etmek çok sorun olmayacak gibi görünüyor ...

Cloud Computing - Chrome OS

« Yanıtla #1 : 24.05.2011 21:08:05 »
Hızlı düğmeleri aç

nightlord

İleti: 1.085

Çevrimdışı
  • Administrator
  • *****
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.nightnetwork.org
enteresan bir sisteme benziyor. Ben de nasil olacagini merak ediyorum. Bana gore su an en onemli problemi fiyati. Zaten bir netbooktan daha kotu bir alet spec olarak. Yani ben bi netbook alsam butun bu uygulamalari yine cloud'dan kullanip bahsedilen avantajlari elde edebilirim. Arti zilyon tane native uygulamayi da kullanabilirim. Buna ragmen bu alet netbooklardan pahali. Form factor olarak da netbook form factorunde (yani ipad de oldugu gibi "yeni/cool bi form faktorle geldim bakin ne kadar cool'um, beni kullanan cok sofistikedir" gibi bi soylemi de yok).
 
nitekim surekli updated os olayi zaten su an legal bir windows kullanicisi icin de gecerli.
 
o yuzden basarisiz olursa sasirmayacagim. ama artik medya darling firma olmak halkin algisini cok degistirebiliyor o yuzden basarili da olabilir. Lakin fiyatinin dusmesi lazim oncelikle bence

Cloud Computing - Chrome OS

« Yanıtla #2 : 24.05.2011 23:36:15 »
Hızlı düğmeleri aç

gibraltar

İleti: 122

Çevrimdışı
  • ***
  • Full Member
    • Profili Görüntüle
Google gelecek için ilk adımları şimdiden atmanın derdinde. ınternet inovasyonu alanında liderliği kaptırmama gayretiyle bir çok farklı koldan sürekli yeniliklere destek oluyor, açık kaynak girişimcileri destekliyor ve zeka gördüğü projeleri, firmaları satın alıyor.

Bundan on sene sonra kişisel kullanıcılar için her şeyin internet üzerinde olacağı ve elimizdeki aletlerin birer aptal terminal kadar akıllı olacağı çok açık.

Microsoft, on sene öncesine kadar önemsemediği bu küresel ağ için şimdi onlarca faaliyeti destekliyor ve devasa projeler geliştiriyor. Azure platformuna dikkatinizi çekmek isterim.

Microsoft ve Google gibi başat aktörlerin dışında daha onlarca firma, kendi "cloud computing" sistemlerini cazip hale getirmekle meşgul.

Güvenlik hakkındaki şüpheleri haklı bulmakla birlikte, en azından kişisel kullanıcılar için "cloud computing" seçeneğinin, bilgisayara antivirüs ve firewall kurmaktan daha yüksek güvenlik sağlayabileceğine eminim.
Bilgehan Korkmaz

Cloud Computing - Chrome OS

« Yanıtla #3 : 25.05.2011 14:00:59 »
Hızlı düğmeleri aç

coze

İleti: 238

Çevrimdışı
  • ***
  • Full Member
    • Profili Görüntüle
ya evet fiyatlar biraz yüksek. son gelen fiyatlar şöyle

Samsung Chromebook wifi $429
Samsgun 3G $499
Acer Chromebook wifi $349.

özellikler

Acer wifi biraz denenebilir gibi, $300 altına inebilirlerse ...

ama geçenlerde şöyle bir şey gördüm ki, görür görmez aşık oldum :).

http://www.engadget.com/2011/04/18/asus-eee-pad-transformer-uk-edition-review/

[ame]http://www.amazon.com/Transformer-TF101-A1-10-1-Inch-Tablet-Computer/dp/B004U78J1G/ref=sr_1_1?s=electronics&ie=UTF8&qid=1306320953&sr=1-1[/ame]

$450 - $550 civarında bir tablet, $200 ekstra ile klavye dock'u alıp bir Netbook'a dönüştürebiliyorsunuz.

Chromebook'lardan biraz pahalı (klavyesiyle birlikte iki katı), ama tablet olarak kullanılabilmesi bence bu fiyat farkına değer. Ki muhtemelen yaz sonuna doğru yeni tabletler piyasaya çıktıkça fiyatı düşecektir.
Hmm ayrıca sanırım pil ömrüde dock ile birlikte chromebook'ların iki katı oluyor.