Originally posted by skate@Feb 14 2006, 09:53 AM
Aramızada MAC kullanıcıları varsa MacOS konusunda da bilgi verebilirse mutlu olurum.
Çok uzun zamandan beri MacOs kullanıyorum. Eskiden insanlarda Mac kullanmanın karışık olduğuyla ilgili bir izlenim vardı. Aslında bu doğruydu çünkü Mac o zamanlar MacOs X'i çıkarmamıştı. şimdilerde Clasic diye adlandırılan versiyonu vardı ve gerçekten anlaması zordu...
MacOs X inanılmaz büyük bir yenilik oldu mac kullanıcıları için. O kadar farklıydı ve kolaydı ki, "kullanması en kolay işletim sistemi" diye tanıtıldı..
Gerçekten öyle geldi bana da. Interface o kadar güzel ve basit tasarlanmış ki windowstaki çirkin pencereler yerine çok zevkli olan camdan pencereler vardı. Güzel kızlara kim bakmaz
MacOs Classic'ten Macos X'e geçmek o kadar güzel oldu ki, bir anda harika bir bilgisayarım oldu sanki... Tabiki MacOs X RAM canavarı oldu.. Düşük ramla çelışılırsa kötü ama yüksek ramle çok hızlı bir bilgisayar oluyor. Yani windowstaki gibi doğru orantıyla yükselen bir grafiği yok ram konusunda
Ram konusuna değinmişken, rami kullanma konusunda windowstan büyük bir farklılık gösteriyor: Windowsta tek bir ram bilinci var. Yani Phoroshopta büyük bir işlem yaparsanız winampta müzik dinlerken (aynı anda) atlamalar oluyor. Bunun nedeni tek bir rami paylaşmaları. Veya Photoshop çökerse, winampı da kapatmak zorunda kalıyor çünkü yerleşik bir tane ram var..
Maclerde böyle değil.. Toplam rami parçalara bölüyor ve programlara göre ayırıyor. Bir diğer anlamda photoshopun rami ayrı, winampın rami ayrı oluyor. Böylelikle ne kadar büyük bir işlem yaparsanız yapın photoshopta, winampı hiiiç etkilemiyor.. hatta hiç görmedim böle bişey ama photoshop çökerse sadece kendisi kapanıyor, diğer programları ve bilgisayarı etkilemiyor... Sanırım böylelikle windowwstaki restart edince düzelme olayı maclerde yok.... Restarta neden olan program diğerlerine zarar vermeden kendini kapatıyor..
Bir diğer önemli konu da, "search" yaparken ortaya çıkıyor. Daha kelimelerin ilk harflerini yazarken uygun kriterdeki sonuçlar geliyor ekrana. Sanki bütün dosyalar ne var ne yok bir database'de tutuluyor. Windowsta öyle değil ama.. Hakikaten, windows arıyarak buluyor. Ama MAcler, o dosyanın nerede olduğunu biliyor... şimdiye kadar, 80GB lık harddiskimde 5 saniyenin üzerinde süren bir arama yapamadım. Milyonlarya dosyanın içinden ne ararsanız arayın max. 5 saniyede geliyor..
Macos'da bir güzellik de, hiç bir şeyi kurcalayarak yapmak zorunda olmamanız. Mesela ADSL modem almıştım ve takar takmaz otomatik olarak beni yönlendirerek modemi kendisi tanıttı. Tabiki advance ayarlar yapabileceğiniz herşey mevcut ama hiçbirşeyi bilmek zorunda değilsiniz.
Bir diğer konu da, format atarken 15 Dakikada kurabilmeniz makineyi. Normal program yükler gibi MacOsi yüklüyor. Windowstaki gibi törenle karışık menüler çıkararak sorun çıkarmıyor.
Kısacası, çok güzel ve zevkli bir işletim sistemi MacOs. Windows da kullanıyorum ama, kişisel tercihim olarak MAC daha hızlı ve kullanımı daha zevkli geliyor...
bunlar da benim minik sevimli maclerim