the scene > demoscene
PC'de En Begenilen 10 Demo
Hydrogen:
Selam. Daha once Nightlord'la c64 demo playlist diye bir baslik acmistik.
http://www.tr-demoscene.info/showthread.php?3256-c64-demo-playlist-5-10- 15&highlight=byterapers
Bu gun canim SIKILDI ve bir kac pc demosu izledim. Aklima pc'de en sevdigim demolari da listelemek geldi. Playlist olusturmak pc'de c64'deki kadar kolay degil cunku Pc'de ard arda ne zaman demo izlemek istesem birkac demo su veya bu nedenden calismiyor (dos olmasa da), ya da ekran size problemleri vs. cikiyor. Cogunlugu dusuk cozunurlukte videolar da adamda tat birakmiyor. Dolayisiyla sundan sonra su demo iyi giderdi diye bir playlist yapamiyorum.
Ama Pc'de en begendigim demolari listeleyebilirim. ve hatta listeledim:) Bu demolarin release tarihlerinin genelde farkli olmasi (2000'deki iki demo haricinde) tamamen ilginc bir tesaduf:)
Hydrogen'in en begendigi 10 Pc demosu listesi
Heaven 7 - Exceed (2000)
Software rendering ile 64Kb. Doneminin bir cok demosundan daha iyi bir gorsel ve sahane bir muzik esliginde senelerce sapka ucurdu. Su anda dahi 12 sene once yapilmis olmasina ragmen ese dosta izlettirilebilecek bir seyirlik.
Debris - Farbrausch (2007)
Goruntu kalitesi dudak ucuklatici. Boyle bir realtime show'u dunyada bu demodan baska bir yerde bulamazsiniz. Demoscene'in farkini uzun sure sonunda ortaya koyan bir stuff'dir bu. Hele o en son bolumler.
Iconoclast - ASD (2005)
ASD'nin her parcasi ayri incelikle islenmis demolari Planet Risk ile baslayabilir. Ancak bence Iconoclast ASD'nin yaptigi erken zirvedir. Ondan sonra bu citayi bir cok urunlerinde yakalasalar da kanimca gecemediler.Ayrica en iyi ve en dinamik muzik de bu demoda bulunuyor bence.
Rupture - ASD (2009)
Her ne kadar Iconoclast benim favori ASD demom olsa da, sinema gibi bir deneyim sunan Rupture'i ve aslinda hemen arkasindan izlenmesi gereken Chameleon'u ayri bir kategoriye koyuyorum. Aslinda Rupture, Debris'ten de biraz etkilenmis bir demo. Ama ASD bence nasil etkilenilmesi gerektiginin de ornegini veriyor.
1995 - Kewlers & Mfx (2006)
1990'larin 2nci yarısının ruhunu cok iyi veren bu demo, ayrica cok guzel bir tasarim ve cok hos bir muzik sunuyor. Eger nostaljik gondermeler yapilacaksa boyle yapilmasinin hic bir sakincasi yok. En sonu beyinli kisim haricinde butunu ile guzel bir calisma. Cok basit gorunuyor aslinda ama her bir bolumun sasirticiligi, 2d grafikler ile 3d efektlerin mukemmel uyumu vs. bence bu demoyu farkli bir yere koyuyor.
Stars - Wonders of the World / Nooon (1995)
Zamanina gore inanilmaz bir demo. Ozellikle mukemmel voxel landscape parti, morphlar,reflection partları vs. Gercekten sapka cikarilmasi gereken bir demo. Boyle demolar icin P166'mi hala barindiriyorum.
Omniscent / Sanction (1997)
Bu benim PC'de izlediğim ilk stufflardan biri idi. Descent oyununun ilk bolumunu 4kb'de yapmislardi. Bayagi bayagi geziyordu kamera 4 kb icerisinde. Donemin super demolarindan biri idi.
Wonder / Sunflower (1998)
Sunflower'in atmosferik demosu. Ekran karti ozelliklerini kullanan ilk guzel demolardan biri idi. Zamaninin sasirtici alphali kaplamalari ve kaotik muzik esliginde, kaliteli bir seyirlik.
Stargazer / Andromeda / Orb (2008)
Stargazer, son senelerin keyifle izledigim demo gibi demolarindan. Demo gibi demolarin kanimca en belirgin ozelligi, birbirinden farkli efektlerin olmasi ve muzigin peak noktalarinda efektlerin de cosmasi. Stargazer klasik anlamda demolari modern caga tasiyan onemli orneklerden biri. Ozellikle kubun ekrani dagittigi sahne vs. mutlaka izlenmeli.
Spot / Exceed (2000)
Bu demoyu nedense pek fazla kisi sevmez. Ancak software rendering olan bu demodaki efektler cok sayida ve cok guzel implement edilmis seyler. Cogu groundbreaking demonun bir efekt veya bir fikirle veya crunch edilmis grafiklerle vs. gectigi dusunulurse, Spot'un pixar filmleri tadindaki efektlerinin pc icin unique bir durum oldugu anlasilir. Bence kacirilmamasi gerken bir saheser.
skate:
Top 10 yapmayla uğraşmak istemiyorum ancak Hydrogen'in Top 10'inde gözümün arayıp bulamadıkları derseniz;
Agenda Circling Forth / Fairlight & Carillon & Cyberiad
ılk izlediğimde Ohannes'in yalnızca bir Ermeni ismi olmadığını bana hatırlatan demo.
Elevated / RGBA & TBC
Birçok full size demo bu 4K'nın yanından bile geçemedi. O kadar süper generated görsellerin yanı sıra orkestral müzik? Fake olmadığına inanmak için biraz incelemem gerekmişti, BreakPoint'de ilk izlediğimde inanasım gelmemişti. :)
Panic Room / Fairlight
64k'ya sığdırılması çok güç yüzlerce model ve shader efekti var. Aslında genel anlamda "demo" olarak favori türüm değil ancak bir coder olarak taktir etmeden geçmek ayıp olur.
fr-055: 828 / Farbrausch
Çoğu kişinin bu demoyu hatırladığını bile sanmıyorum. Noisy demoları sevmeyen benim aklımda yer etmiş tek kaotik demo budur. Soundtrack sadece pesimistik mood yaratmaya yönelik, müzik bile denemeyecek halde. Hatta şu anda Pouet'deki durumu şu şekilde. 228 thumb up, 87 piggy, 54 thumb down. Yani birçok kişi top 10 listesine kesinlikle almaz bu demoyu. Ama demonun 11 CDC'sinden biri bana aittir. :)
Puls / Rrrola
Bu bir 256b, yani demo kategorisine sokulmaz genellikle 256b'lar. Ama eğer demo kategorisine 1 tane 256b'ı sokacaksam, o da budur.
Muon Baryon / Youth Uprising & Ümlaüt Design & Outracks
Bu demonun aklıma gelmesinde Decipher'ın içinde yer aldığı bir proje olmasının elbette ki etkisi var. Ama zaten ben Top 10 yapmadığımı söylemiştim. :) Sıkı bir 4k'dır.
Bu sonuncusunu da biraz benimle dalga geçin diye yazıyorum. Ben bu salak demonun hastasıyım hehehe.
Toys / Gods
Benden ilk anda bu kadar. Aklıma gelirse eklerim. Bu arada siz bana uymayın, Top 10 yapın. Sadece benim içimden gelmedi işte gece gece. (ne gecesi, yine sabah olmuş :))
Hydrogen:
Aslinda mesela Elevated konusunu ben de cok dusundum. Ama fark ettim ki elevated'i cok izlemiyorum. Yani beni cezbedip ara ara izletmesi onemli. Bu listelerin kisisel olmasi daha cok suprize yol aciyor. (Glads/Toys gibi. Aslinda ben de severim. Anastasia muzigi cok fazla olumlu tesir dogursa da)
Pc demolarini daha hatim etmis insanlarin kisisel 10'lari daha cok supriz barindirir. Benim liste gene de bir cok kisi tarafindan fark edilmis ve benim Pc'me dusmus calismalardan olusuyor:)
Ragnor:
Bende Skate gibi ilk 10 yazamayacağım ama ilk aklıma gelen birkaç demoyu paylaşayım.
Heaven 7 / Exceed
ılk izlediğim demo. Demoscene'e dair ilk izlenimim, ilk görüşte aşk? Çok etkilemişti beni vaktinde, o yüzden bende yeri özel.
Nothing / Raven
Nightshift'te yayınlamışlardı sanırım. Klasik 3d efektlerin üzerine hastası olduğum 2d grafiklerle bayıldığım bir atmosfer yaratmıştı. Özellikle credits ekranının hala hastasıyım.
Live Evil / Mandula
Pek bilinmeyen bir demo, 98 yapımı olması lazım. Tamamen şans eseri keşfetmiştim pouet'te. Klasik mod müzikten bambaşka bir şekilde harika caz tınılarıyla bayıldığım 2d efektleri çok güzel bir şekilde birbirine harmanlamıştı. Görsellerde 10 numaradır bence. Glöp'üm olsa CDC verirdim Pouet'te :).
Kings of the Playground & Frameskool / Equinox
Önce Kings of the Playground'un hastası olmuştum. Klasik demolardan farklı bir tarzda bu demo'da yine. Hem görsel hem de işitsel olarak çok rastlamayacağımız tarzda birşey. Sanırım bu tarz farklı denemeler beni çok cezbediyor. Bu demoyla Equinox benim dikkatle izlenecekler listeme girmişti ki Frameskool'u çıkardılar. Oldskool efektleri bu kadar başarılı bir şekilde kullanabilen başka bir demo yoktur herhalde.
Masagin / Farbrausch
Farbrasch'un yaptıkları arasında açık ara en sevdiğim. Sanırım ikinciliği de yeni yayınladıkları passing on alacaktır. Çok basit bir efekt ama çok hoş bir sonuç ortaya çıkarmış. Bu arada Masagin'den bahsetmedim. Gerek yok çünkü :).
şimdilik aklıma gelenler bunlar. Geldikçe yazarım yine.
Hydrogen:
Live evil, cok guzel demo imis. Eger muzik Miles Davis degil de orjinal ise, 2 kat guzel diyebiliriz:)
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git