@paradox: aslında bu son söylediğin şey tahmin edebileceğin gibi tamamen sen nasıl istersen öyle oluyor. ben iyi bir MMO oyuncusu değilim. şu ana kadar 3 tane MMO oynadım. ılk göz ağrım ıstanbul Kıyamet Vakti'dir (ıKV). Bunun haricinde WoW ve şu sıralar ise Star Wars The Old Republic oynuyorum. Genel olarak yapı şu şekilde. Ortaya konuştuğunda yakındaki playerlar konuştuklarını duyuyor. Haritayı tek parça olarak düşünmek zaten mümkün değil. ılla ki gridlere ya da başka vektörel parçalara böleceksin. Diyelim ki gridlere böldün. En basitinden oyuncunun bulunduğu ya da oyuncunun bulunduğu + komşu 8 bölge gibi bir alanda yer alan oyuncuların duymasını sağlayabilirsin. Ya da oyununun yapısı zaten makul boyutta haritalardan oluşuyorsa o anki bölgedeki tüm oyuncular şeklinde düşünebilirsin olayı. ıKV'de tüm servera mesaj atma seçeneği de var örneğin. Ama bunun için plus paketi satın almak gerekiyor. Diğer MMO'ların çoğu zaten paralı. ıKV bedava olduğu için diğerlerinden böyle bir farkı var. Yani bu tüm server'a mesaj atma olayı Türklerde patlar, millet server'ı allak bullak eder endişen varsa, ıKV'nin izlediği yolu izleyebilirsin. Anonymous oyuncular en fazla çok yakın çevresini rahatsız edebilsin. Paketi satın almış daha ciddi (ve daha önemlisi kim olduğu belli, paketi iptal edilebilir ya da daha kolay cezalandırılabilir) oyuncular ise tüm server'a mesaj atma hakkına sahip olsun.
Tabii bunun dışında özel mesaj, grup içi mesaj, guild içi mesaj v.s. v.s. birçok alternatif mesajlaşma sistemini de düşünmek durumundasın.
Benim 3 MMOluk tecrübem bu kadar cevap vermeme olanak tanıyor. Eminim daha detaylı bilgi verecek kişiler çıkacaktır.
Bu arada koordinat sistemine gelince x,z diye kullanıyor olman z'nin gerçekten derinlik şeklinde algılanmasından dolayı normal. Ancak bu tür oyunların çoğu aslında %90 2d olarak oynanırlar. Elbette ki tepenin arkasındakini görememe v.b. birçok 3. boyutu içeren detaylar mevcuttur. Nightlord'un bahsettiği levellı mantık da aynen çoğu oyunda geçerlidir. Ancak Star Wars - The Old Republic'de katlar olmasına rağmen harita bence %100 2d olarak modellenmiş. Aynı yine Nightlord'un bahsettiği ek bir parametre daha var levellar için. Öyle ki merdivenlerden belli bir seviyeye çıkınca map komple değişiyor. Yani adamlar aslında "kat" değil "harita" parametresi tutuyorlar. "x", "y" ve "map id". bu "map id"yi ister farklı katlar, isterlerse de player'ı alternatif boyuta geçirmek, portallar v.s. için kullanabilirler. Yani ben ciddi anlamda MMORPG kodlamak gibi manyakça (!
) bir işe girişecek olsam, kesinlikle "x", "y", "map id" ve oyunu geliştirdikçe karşıma çıkacak özel durumlar için gerekecek birkaç parametre daha kullanırdım.
Bu arada senin yapmaya çalıştığın mouse ile tıkladığın noktaya giden MMO modeli çok daha kolay uygulanabilir bir model. Bu modelden şaşmamanı, WASD olayına mümkünse girmemeni öneriyorum. Yoksa çok daha fazla sorunla mücadele etmen gerekiyor. Diğer topiclerde tartışmıştık daha önce.