valla endo'cum bu video karsima, tam da "ben hayatimi ne yonde ilerletmek istiyorum? nedir ne degildir?" gibi sorular sordugum bir esnada cikti. o yuzden bendeki etkisi fazla oldu.
konusmanin ilk yarisinda yapilan demolar zaten kendi baslarina enteresanlar ve cok onemli "bakis acisi degisikligi" yaratma potansiyelleri var. Ancak beni asil vuran Larry Tesler ve Bret Victor orneklerindeki kendine misyon secme kavrami oldu. ozellikle de bu misyonlarin
- teknik bir konuda (politik olmayan)
- yeterince dar ve net ("kullanim kolayligi" veya "estetik guzellik" gibi fazla genis/bulanik/olculemez olmayan)
olmalari bana etkileyici geldi.
Boyle bir misyon insana acayip net bir gorus sagliyor. Yani bu Bret herhangi bir uygulamaya bakip:
- bunu kullanan kisi birsey mi yaratiyor (evet/hayir)
- evet ise yaptigi kararlarin yarattigi seye etkisini aninda gorebiliyor mu (evet/hayir)
- hayir ise ne yapilabilir.
diye uc soruyu cevaplayip aninda deger uretebiliyor. Yani ya hede ozelligini programa eklesek mi eklemesek mi falan degil. su uc soruyu sor sonunda ulastigin cevap "kesin ve garantili" olarak birilerinin hayatina deger katiyor.
ayrica sonuclarda basariyi olcmek de cok kolay. "yaptigim sey yaratici kisinin yaptigi degisikligin sonucunun aninda gorebilmesini sagladi mi saglamadi mi". eylem secimleri cok net, sonuc olcumleri cok net.
Yani bu his cok guclu bi his olmali. Dusun ki her gun 100lerce teknik karar aliyoruz. Kimisi iyi yerlere variyor kimisi kotu yerlere variyor. biz karari aldiktan cok sonra sonucunu goruyoruz. o zonucun iyi mi kotu mu oldugunu tam olcemeyebiliyoruz falan. hani %70'i %80'i iyiye varsa (faydali bi feature olsa veya biseylerin performansi artsa) mutlu oluyoruz. Bu adam ise her adimda hep "emege degecek" kararlar alabiliyor bu sekilde. Neredeyse yaptigi her eylem kendisine ve cevresine faydali. HER EYLEM HER KARAR
Bu tip bi yasayis ve meslek icra edis modunun nasil tatminkar olabilecegini dusunuyor ve heyecanlaniyorum. Bende bu kadar guclu bir etki birakmasinin sebebi bu oldu