benim bir arkadaşta da bir mac book ile bir win7'lı laptop var. donanımlar aynı. cycle exact olarak aynı hızda çalışıyorlar. hani bir bu ihtimal kalmıştı, onu da ben dolduriim dedim. kabul ediyorum biraz g.tümden doldurdum.
şaka bir yana her işletim sisteminin diğerine avantaj sağladığı bir yerler olacağı kesin. en basit mantıkta biri güvenlik kaygısından dolayı her işlem arasına zaman harcayacak birşeyler sıkıştırmışken diğeri bunu yapmamış olabilir. bu durumda biri daha hızlıyken biri daha güvenli olacaktır. yani bence kıyaslama hep bu şekilde yapılmalı. yoksa daha yavaş çalışan işletim sistemini tasarlayanlar "evet ya, salaklığımızdan böyle yapmışız" demeyeceklerdir. açıklama "evet biz şu sebeplerden şu konuda daha yavaşız ancak bu aynı zamanda şu şu şu konularda daha üstün olmamızı sağlıyor" şeklinde olacaktır diye tahmin ediyorum.
Mesela bu 5 sayfalık makale NVidia ekran kartının Win7, MacOS X ve Ubuntu üzerindeki performans farklarını gösteriyor ve Win7 lider (makale 5 sayfa, tamamına bakmayı unutmayın).
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part3&num=1Bu makalede ise (3 sayfa) Win7 ile MacOS X kıyaslanmış ve pil süresi, boot etme süresi, dosya kopyalama gibi konularda MacOS daha başarılı gözükürken yine ekran kartı v.b. bazı konularda Win7 başarılı gözüküyor.
http://www.itworld.com/software/198987/running-windows-mac-part-1-lion-vs-win7-performance-shootout?page=0,0Eminim her bakacağımız benchmark'ta farklı bir detay göze çarpacaktır. Özetle ne amaçla kullanıldığı son derece önem kazanıyor.
Benim bu benchmarklardan çıkardığım sonuç şudur ki;
* Uzun bir yolculukta film izlemek istiyorsam MacOS kullanmalıyım.
* File system üzerinde çalışacaksam yine MacOS kullanmalıyım.
* Oyun oynayacaksam Win7 kullanmalıyım.
* 3d bir program kullanacak ya da 3d demo/oyun kodlayacaksam Win7 kullanmalıyım.
* Çok uzun bir process çalıştıracaksam hiçbirşeye güvenmeyip, mümkün olan tüm işletim sistemlerinde test edip, en iyi performansı verende çalıştırmalıyım.
* Forumdaki Linux fanları bana kızmasınlar diye arada bir sebebini bilmesem de Linux kullanmalıyım.