@3mevsim: uzmanlaşmaktan kastın nedir biraz açar mısın? sistem/network admin olarak mı, programcı olarak mı? tam olarak ne konuda uzmanlaşmaktan bahsediyorsun?
eğer kastettiğin sadece kullanıcı olarak uzmanlaşmaksa windows ile ilgili sana şöyle bir müjde vereyim, hiçbir kaynak takip etmeden de gayet rahat kullanabilirsin. şahsen ben windows ile ilgili hiçbir "döküman" okuduğumu hatırlamıyorum. genellikle yeni sürüm çıkmadan önceki tanıtım videosunu izliyorum "aa bak şu yeni özellik güzel olmuş" diyor ve kullanıyorum. örneğin henüz hiç windows 8 kullanmadım ancak windows 8'in metro arayüzünü ilk denememde kolayca kullanacağıma eminim, videolardan gerekli tipleri aldım. yani windows'da standart kullanıcı düzeyinde bilmen gerekenler döküman okumana gerek olmayan kısımlar. ama dersen ki "hiç döküman okumadan kolayca IIS (web server) kurup yönetebilir miyim, ayarlarını yapabilir miyim?", elbette ki bu iş o kadar kolay değil. ama senin web server kurup yönetmen gerekecek mi? yani ne konuda uzmanlaşmak istiyorsun? bunu bizimle paylaşırsan sana yardımcı olabiliriz.
benim windows hakkında standart kullanıcılara göre fazladan bildiğim 3 temel konu var, diğerleri (örneğin IIS, network ayarları v.b.) benim açımdan hava civa.
1) Win32 API: Windows'da ne yapılabiliyorsa bunu Win32 API'ı iyi bilen biri hemen hemen başka birşeye ihtiyaç duymadan yapabilir. Tabii ki 3d bir library gerektiğinde DirectX/OpenGL kullanacaksınız, yani Win32 API herşeyi içeren birşey demek değil ancak Windows'a yaptırmak istediğiniz ya da Windows'un siz kullanırken yaptığı (örneğin dosya sistemi işlemleri, pencere yaratma, form objeleri yaratma/kontrol etme, giriş/çıkış aygıtlarını yönetme/algılama v.b. aklınıza ne gelirse) hepsini Win32 API kullanarak yapmak, birçok farklı dilden hemen hemen aynı sonucu verecek uygulamalar yazmak mümkün.
2) .NET: .NET platformu dilden bağımsız bir platform, Java'nın Virtual Machine'ine benzer bir yapısı var. .NET öğrenmek demek C#, ASP.NET, C++/CLI , VB.NET v.b. dillerden bağımsız olarak algılanması gereken bir mevzu. Çünkü .NET platformunu platform olarak öğrendikten sonra karşınıza daha önce hiç kullanmadığınız bir dilin .NET uyarlaması da çıksa (Hobarak.NET), sizin için değişen birşey olmayacaktır. Bilmeniz gereken temel kavramlar namespace yapısı, library fonksiyonları v.s.den ibaret. Bunun haricindeki kısımlar, örneğin C#'da lambda expression kullanmak v.b. konularda temel bilgi sağlam olduktan sonra hiç problem olmayacaktır.
3) Windows SDK (Eski Platform SDK): Windows SDK, içersinde hem native (yani Win32/COM yapısında) hem de .NET örnekleri olan geniş bir SDK. Aradığınız şey genellikle bu SDK'dan çıkacaktır.
Programcı gözüyle benim açımdan "Windows'da uzmanlaşmak" demek bunlara hakim olmak ve bunları kullanarak istediğin her uygulamayı donanım sınırları çerçevesinde yapabilmek demektir. Çünkü bu bilgiler başka platformlarda pek de işe yaramayacaktır. Elbette ki bu konularda çok uzmanlaşmış biri kolayca diğer platformlardaki alternatiflerine de hızla adapte olabilir ancak demek istediğim bu bahsettiğim konular genel programcılık ile ilgili değil, sadece Windows üzerinde programcılıkla ilgili konulardır.
Tabii senin derdin programcılık olmayabilir. O zaman daha açık soru soracaksın ki sana daha işe yarar cevaplar verebilelim.