Gönderen Konu: Windows'da uzmanlaşmak  (Okunma sayısı 9843 defa)

Windows'da uzmanlaşmak

« : 09.04.2012 11:04:55 »
Hızlı düğmeleri aç

3mevsim

İleti: 45

Çevrimdışı
  • *
  • Newbie
    • Profili Görüntüle
Uzun süredir işletim sistemi tercihi ile uğraşıyorum. Sonunda benim için en uygunun windows olacağına karar verdim.

Sormak istediğim Windows'da uzmanlaşmak için neler yapabilirim, hangi kaynakları düzenli olarak takip etmeliyim, neleri öğrenmeliyim?

Linux için belli başlı dergileri ve blogları takip ediyordum ve elimden geldiğince konsolu, paket sistemlerini öğrenmeye çalışıyordum. şu an işimi görecek kadar konsol bilgim var, ayrıca paket yöneticilerinden bazılarına hakimim ve kendi paketlerimi derleyebilecek kadar bilgim var.

Windows'da uzmanlaşmak

« Yanıtla #1 : 09.04.2012 14:29:07 »
Hızlı düğmeleri aç

skate

İleti: 5.245

A Sinner Scener
Çevrimdışı
  • Administrator
  • *****
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.akaydin.com/
@3mevsim: uzmanlaşmaktan kastın nedir biraz açar mısın? sistem/network admin olarak mı, programcı olarak mı? tam olarak ne konuda uzmanlaşmaktan bahsediyorsun?

eğer kastettiğin sadece kullanıcı olarak uzmanlaşmaksa windows ile ilgili sana şöyle bir müjde vereyim, hiçbir kaynak takip etmeden de gayet rahat kullanabilirsin. şahsen ben windows ile ilgili hiçbir "döküman" okuduğumu hatırlamıyorum. genellikle yeni sürüm çıkmadan önceki tanıtım videosunu izliyorum "aa bak şu yeni özellik güzel olmuş" diyor ve kullanıyorum. örneğin henüz hiç windows 8 kullanmadım ancak windows 8'in metro arayüzünü ilk denememde kolayca kullanacağıma eminim, videolardan gerekli tipleri aldım. yani windows'da standart kullanıcı düzeyinde bilmen gerekenler döküman okumana gerek olmayan kısımlar. ama dersen ki "hiç döküman okumadan kolayca IIS (web server) kurup yönetebilir miyim, ayarlarını yapabilir miyim?", elbette ki bu iş o kadar kolay değil. ama senin web server kurup yönetmen gerekecek mi? yani ne konuda uzmanlaşmak istiyorsun? bunu bizimle paylaşırsan sana yardımcı olabiliriz.

benim windows hakkında standart kullanıcılara göre fazladan bildiğim 3 temel konu var, diğerleri (örneğin IIS, network ayarları v.b.) benim açımdan hava civa.

1) Win32 API: Windows'da ne yapılabiliyorsa bunu Win32 API'ı iyi bilen biri hemen hemen başka birşeye ihtiyaç duymadan yapabilir. Tabii ki 3d bir library gerektiğinde DirectX/OpenGL kullanacaksınız, yani Win32 API herşeyi içeren birşey demek değil ancak Windows'a yaptırmak istediğiniz ya da Windows'un siz kullanırken yaptığı (örneğin dosya sistemi işlemleri, pencere yaratma, form objeleri yaratma/kontrol etme, giriş/çıkış aygıtlarını yönetme/algılama v.b. aklınıza ne gelirse) hepsini Win32 API kullanarak yapmak, birçok farklı dilden hemen hemen aynı sonucu verecek uygulamalar yazmak mümkün.

2) .NET: .NET platformu dilden bağımsız bir platform, Java'nın Virtual Machine'ine benzer bir yapısı var. .NET öğrenmek demek C#, ASP.NET, C++/CLI , VB.NET v.b. dillerden bağımsız olarak algılanması gereken bir mevzu. Çünkü .NET platformunu platform olarak öğrendikten sonra karşınıza daha önce hiç kullanmadığınız bir dilin .NET uyarlaması da çıksa (Hobarak.NET), sizin için değişen birşey olmayacaktır. Bilmeniz gereken temel kavramlar namespace yapısı, library fonksiyonları v.s.den ibaret. Bunun haricindeki kısımlar, örneğin C#'da lambda expression kullanmak v.b. konularda temel bilgi sağlam olduktan sonra hiç problem olmayacaktır.

3) Windows SDK (Eski Platform SDK): Windows SDK, içersinde hem native (yani Win32/COM yapısında) hem de .NET örnekleri olan geniş bir SDK. Aradığınız şey genellikle bu SDK'dan çıkacaktır.

Programcı gözüyle benim açımdan "Windows'da uzmanlaşmak" demek bunlara hakim olmak ve bunları kullanarak istediğin her uygulamayı donanım sınırları çerçevesinde yapabilmek demektir. Çünkü bu bilgiler başka platformlarda pek de işe yaramayacaktır. Elbette ki bu konularda çok uzmanlaşmış biri kolayca diğer platformlardaki alternatiflerine de hızla adapte olabilir ancak demek istediğim bu bahsettiğim konular genel programcılık ile ilgili değil, sadece Windows üzerinde programcılıkla ilgili konulardır.

Tabii senin derdin programcılık olmayabilir. O zaman daha açık soru soracaksın ki sana daha işe yarar cevaplar verebilelim.
« Son Düzenleme: 09.04.2012 14:31:42 Gönderen: skate »

Windows'da uzmanlaşmak

« Yanıtla #2 : 09.04.2012 15:51:58 »
Hızlı düğmeleri aç

3mevsim

İleti: 45

Çevrimdışı
  • *
  • Newbie
    • Profili Görüntüle
Aslında daha çok genel kullanıcı düzeyinde. Mesela bir arkadaşım benden yardım istemişti. Bilgisayarında ses yoktu. Gittim oturdum pc başına dedim bak ses kısmını açmamışsın ilahi sonra ses simgesine tıklayınca arkadaşımın o kadar da beceriksiz olmadığını öğrendim. Hata çözme sihirbazı geldi. Sonra bir kaç ekran ve sağa sola girdim. Derken hatanın nedenini buldum gibi.

şu an pc başında olmadığım için hafızadan yazıyorum. Ses için ... veya Sound point... ihtiyaç var. Bunlardan en az birisinin aktif olması gerekiyor. Galiba linuxdaki alsa veya oss gibi bir şey.
Ne yazıkki bunu nasıl aktif yapacağımı bulamadım. Önerdiğim çözüm hafta içi tekrar gelir format atarız sorun çözülür.

bu gibi ince ayrıntıları öğrenmek istiyorum.

Windows'da uzmanlaşmak

« Yanıtla #3 : 09.04.2012 16:09:29 »
Hızlı düğmeleri aç

skate

İleti: 5.245

A Sinner Scener
Çevrimdışı
  • Administrator
  • *****
  • Hero Member
    • Profili Görüntüle
    • http://www.akaydin.com/
Aslında bu tür durumlar için, yani sürücü problemleri, bazı aygıtların düzgün algılanamaması/çalışmaması, bir yerlerden birşeyler okuyup da ondan sonra karşına çıkabilecek tüm durumlara hazırlıklı olman gibi birşeye imkan yok. Bunlar genellikle zaman ve tecrübe işidir. Ben şu yazıyı yazarken eş zamanlı olarak birçok donanım üreticisi henüz karşılaşmadığımız sorunlara neden olacak buglara sahip sürücüler yazmakla meşguller. Eğer onlar başaramazsa Microsoft bir güncelleme çıkararak onları destekleyecektir. :) Yani sorun illa ki çıkacak, hem de bu güne kadar hiç karşılaşmadığımız sorunlar da çıkacak. Çıkınca biz ne yapabiliriz? Sırasıyla;

1) Öncelikle resmi sitelerde çözüm ararız. Donanım üreticisinin forumları, işletim sisteminin resmi bug database'i v.b.
2) Eğer çözümü buralarda bulamamışsak gayri resmi forumlara başvururuz ki bunlara da genellikle sorunumuzu arama motorlarında aratarak erişiriz.
3) Eğer hala çözüm yoksa resmi ya da gayri resmi bu forumlarda biz bir başlık açar ve yetkili kişilerden çözüm üretmelerini bekleriz.

Kısacası sana önerebileceğim tek şey bu maddeleri uygulanmandır. Tabii bu bahsettiğim "Windows'da uzmanlaşmak" değil, Windows ya da benzeri bir işletim sisteminde, hatta hatta herhangi bir uygulamada bir sorun yaşadığında uygulaman gereken adımlar. Windows'da "kullanıcı" anlamında uzmanlaşmak benim gözümde en fazla neyi nerden yapacağını öğrenmek ve kısayol tuşları gibi pratik bilgilere sahip olmaktan ibarettir. Bunlar için de tavsiyem "practical tips for windows" türü bir Google araması olacaktır. Bazı sitelerde/bloglarda madde madde çok güzel pratik bilgiler sunulduğunu görmüştüm.

Tabii bunları okumak yetmiyor, uygulamak da gerekiyor. Win+E ile Windows Explorer açıldığını bildiğim halde inatla desktop ikonu ya da start menüyü kullanmam gibi mesela... Bazen bilmek de yetmiyor, kullanmak gerekiyor. :)