ama gözünüzden kaçan bir nokta var. windows ve linux, c64 ve spectrum gibi değerlendirilemez. sonuç olarak windows üzerinde sittin tane SDL, OpenGL demosu falan var. zaten bir çoğunu port etmek birkaç saat sürer. yani donanım aynı donanım. eğer DirectX kullanılmıyorsa scene'de kullanılan librarylerin çoğu multiplatform. bu nedenle ben kesinlikle "aaa, bu linux demosuymuş, tamam o zaman" diyemiyorum. en basitinden internette sittin tane shader tutorialı var. diyelim ki bir GLSL tutorialından bir efekt uygulandığında windows ya da linux arasında ne tür bir farklılık olabilir ki?
günümüzde adı sanı duyulmamış onlarca PC grubu var. bu grupların bir kısmı tek demoluk gruplar bile olabiliyor. bir partide bir araya geliyorlar, fast demo kasıyorlar, güzel birşey ortaya çıkıyor v.s. kastettiğim bir nevi independent PC scene'inde çıkan kaliteli ürünler. şimdi ben sağlam bir linux demosu kodlasam, partide iyi bir grafikere gitsem ve görsel destek istesem, linux demosu olduğu için beni red mi edecek?
takıldığım konu bunlar benim. bakın yıllar önce bence gayet güzel olan bir GP2X demosunda bile haklı bir eleştiri vardı. "200 Mhz'lik alet, 90'lardaki PC'lerin çoğundan güçlü. 90'lardaki demolarla kıyaslandığında bence çok zayıf. sırf platform GP2X diye beğenmeyi doğru bulmuyorum" demişti birisi. bence odaklanmamız gereken şey donanım, işletim sistemi değil. yoksa işin sonu OpenGL ile demo geliştirip, demo iyi olursa Windows'da, kötü olursa Linux'ta yayınlamaya kadar gider.