the scene > demoscene

Linux Demolarına Karşı Gelişmiş Garip Algı

<< < (3/4) > >>

gibraltar:
ıyi bir grafikçi olsam ve mac, windows gibi platformları bırakıp linux üzerinde bir şeyler yapmayı istesem öncelikle alet edevatların ne olduğuna bakardım. Ve büyük ihtimalle de linux'la hiç uğraşmamaya karar verirdim. Zira linux'ta adam akıllı bir grafik aracı mevcut değil. GIMP, Blender evet varlar ve yoğun olarak kullanılıyorlar, ancak bunlar mac ya da windows için geliştirilmiş araçların yanında ürün ve belge birikimi bakımından devede kulak. Doğal olarak benim gibi düşünenlerin - haklı olarak - çoğunluğu oluşturduğu bir yerde "linux için iyi grafik kültürü" de gelişmeyecektir.

skate:
@ray: tamam da sadece coderın linux kullanması yeter. bulacağı grafik artist Mac/Win üzerindeki toollarla grafikleri hazırlasa olmuyor mu? 2d kısmında hazırlayacağın şey bir RGB buffer sonuçta. model diyorsan da MAX'de modelle, istediğin formatta export et MAX script var sonuçta.

bir de şöyle düşünelim. biz GP2X demosu yaptığımızda 3d modelleri GP2X'de mi modelliyoruz? bu nedenle hala bence yeterli bir mazeret yok ortada.

gibraltar:
linux, bir windows veya mac yeterliğinde olma iddiasında olduğundan, bir oyun platformu için doğal olabilecek farklı platformdan yardım alma seçeneğini kullanmıyor. linux kullanıcısının, linux'a iş yapan adamın her işi linux'la halletme gibi bir haleti ruhiyesi vardır. linux'un ortaya çıkışından beri, gerçek bir alternatif olma, kendine yetebilmenin gerektirdiği bir rekabet etme anlayışı vardır - esasen GNU'un resmi ideolojisi -. Bu herkes için değilse bile hardcore linux'çuların da benimsediği bir çalışma biçimi. (GNOME'un da dahil olduğu oldukça büyük bir kitle uzun zamandır bunun tersini düşünüyor.)

Ancak işler linux demosu yapan insanlar için nasıl yürür açıkçası hiç bilmiyorum. Ama kaliteli linux demo üretebilmenin önündeki engel kesinlikle ekran kartı sürücülerinin linux uyumsuzluğu falan değil. Nihayetinde Valve, id software gibi firmaların linux için bir şeyler üretiyor olmaları ve bundan gelir elde etmeyi düşünüyor olmaları bile linux'un ürüne elverişli bir opengl platformu olduğunun kanıtıdır.

Ragnor:
Abi sorun linux'ta scene kültürü yok. Bi demo yapayımda herkesin eline vereyim diye düşünen kimse yok. O yüzden kimse kasmıyor. Haliyle kasmayan adam kalkıpta iyi grafikerlerin yanına gidip "hacı gel coşturalım bunu" gibi teklifler götürmüyor. Port edilenler haricinde linux'a demo yapan adamlar, keyfine, kendilerini denemek için falan ürün çıkarıyorlar, ortalığı dağıtıp milletin dibini düşürmek için değil.

şunda haklısın ama linux demosu diye alttan almanın bir alemi yok. Demo güzelse güzel, değilse değildir. Hangi platformda olduğu fark etmez. Fakat şu da var ki retro platform diye bir demoya daha çok oy verenler olduğu gibi linux gibi çok ürün çıkmayan platformlara da gereğinden fazla hoşgörüsel yaklaşanlarda oluyor, olmuyor değil de bu konuda yapacak birşey yok sonuçta kişisel görüşleri, doğru veya yanlış.

skate:
@Ragnor: evet, sanırım linux için durum senin de söylediğin gibi ama ben hala bunu anlayabilmiş değilim. birçok c64 coderı (örnek: Krill/Plush) bile linux üzerinde cross-development yapmayı seviyor. yani linux scenerların sevdiği bir platform. bu nedenle bana garip geliyor linux üzerindeki demoların zayıf kalması.

retro cihazlar ve linux'u kıyaslamak elma ile armuta dönüşüyor. çünkü linux bir cihaz değil. bizler demoları o cihazın limitlerine göre değerlendiriyoruz. yani biri çıkıp Amstrad CPC'de bir demo yayınladığında, onu ne Atari 2600 ne de PC ile kıyaslıyoruz. diyoruz ki Amstrad CPC'nin özellikleri şu şu şudur, bu güne kadar şunlar yapılabilmiş, bunlar yapılamamıştır. şu efektler platform açısından world firsttür ya da world recorddur. şu grafikler Amstrad'ın X renklik paletine göre güzeldir, değildir v.s. Yani olay "cihaz". Yoksa ben Amiga demosunu Amos, Assembly ya da C demosu şeklinde değerlendirmem. Umrumda bile olmaz. Ben sonuca bakarım. Sonuç dip düşürücüyse o güzel bir demodur, vasatın altındaysa kötüdür. Neye göre? Cihazın yeteneklerine göre.

bu bağlamda retro cihazlar üzerindeki demoların değerlendirilmesinde insanlar "daha çok oy" vermiyorlar, platformun yeteneklerine göre değerlendirme yapıyorlar. tabii eğer bunu iyi değerlendiremeyecek birileri varsa hak ettiğinden yüksek ya da düşük oy verebiliyor ama bunlar da bence birbirini dengeliyor. O platformda o efektin yapılmasının ne kadar zor olduğunu anlayamayan ve düşük oy veren, saçma yorumlar yazan dangalaklar olduğu kadar 100 milyonuncu kez yapılmış logo, scroll ve müzikten başka bir halt içermeyen en standart intro/demo'ya da "inanılmaz! muhteşem!" yorumları yapan dangalaklar var. - dangalaklar + dangalakları götürdüğü için sonuç bence yine doğal bir dengeye oturuyor.

linux'ta ise sırf linux demosu olduğu için beğenmeyen olacağını sanmıyorum. en fazla kendi PC'sinde çalıştıramadığı için biraz da haklı olarak "video please..." yazan tipler görüyorum. ama elinizdeki monster PC'de çok kötü bir demo izlettiği halde "vay be, süper. görseller zayıf da olsa sonuçta linux demosu" demeyi her daim anlamsız buluyorum, bulucam. hatta canım linux demosu kodlamayı çekmedi değil. boş partition da var hazır. hmm... :)

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git