the scene > demoscene

Linux Demolarına Karşı Gelişmiş Garip Algı

<< < (2/4) > >>

skate:
ama gözünüzden kaçan bir nokta var. windows ve linux, c64 ve spectrum gibi değerlendirilemez. sonuç olarak windows üzerinde sittin tane SDL, OpenGL demosu falan var. zaten bir çoğunu port etmek birkaç saat sürer. yani donanım aynı donanım. eğer DirectX kullanılmıyorsa scene'de kullanılan librarylerin çoğu multiplatform. bu nedenle ben kesinlikle "aaa, bu linux demosuymuş, tamam o zaman" diyemiyorum. en basitinden internette sittin tane shader tutorialı var. diyelim ki bir GLSL tutorialından bir efekt uygulandığında windows ya da linux arasında ne tür bir farklılık olabilir ki?

günümüzde adı sanı duyulmamış onlarca PC grubu var. bu grupların bir kısmı tek demoluk gruplar bile olabiliyor. bir partide bir araya geliyorlar, fast demo kasıyorlar, güzel birşey ortaya çıkıyor v.s. kastettiğim bir nevi independent PC scene'inde çıkan kaliteli ürünler. şimdi ben sağlam bir linux demosu kodlasam, partide iyi bir grafikere gitsem ve görsel destek istesem, linux demosu olduğu için beni red mi edecek?

takıldığım konu bunlar benim. bakın yıllar önce bence gayet güzel olan bir GP2X demosunda bile haklı bir eleştiri vardı. "200 Mhz'lik alet, 90'lardaki PC'lerin çoğundan güçlü. 90'lardaki demolarla kıyaslandığında bence çok zayıf. sırf platform GP2X diye beğenmeyi doğru bulmuyorum" demişti birisi. bence odaklanmamız gereken şey donanım, işletim sistemi değil. yoksa işin sonu OpenGL ile demo geliştirip, demo iyi olursa Windows'da, kötü olursa Linux'ta yayınlamaya kadar gider.

coze:

--- Alıntı yapılan: skate;28966 ---günümüzde adı sanı duyulmamış onlarca PC grubu var. bu grupların bir kısmı tek demoluk gruplar bile olabiliyor. bir partide bir araya geliyorlar, fast demo kasıyorlar, güzel birşey ortaya çıkıyor v.s. kastettiğim bir nevi independent PC scene'inde çıkan kaliteli ürünler. şimdi ben sağlam bir linux demosu kodlasam, partide iyi bir grafikere gitsem ve görsel destek istesem, linux demosu olduğu için beni red mi edecek?

--- Alıntı sonu ---

linux demosunu hangi compoda yaristirmayi dusunuyorsun ? windows compolarinda yarismasi pek mumkun degil bildigin gibi. normal bir compoda yarisamayacak bir urun icin bir grafikerden destek almakta zorluk yasabilirsin. en azindan o urun icin normal bir windows demosu kadar kasmayacaktir.

ama bu durum soz konusu demoyu begenmek icin yeterli bir sebep degil tabi. o bastan savma, yayinlanmamasi gereken birsey olmus. bence burda case by case degerlendirme en mantikli secenek. adam elinden geldigince iyi bir sey cikarmaya calismissa daha bir pozitif bakmayi uygun goruyorum egzotik platformlar icin.

skate:
@coze: normal compoda yarışamayacak ürün mü? abi Türkiye'den (ya da Türkiye orijinli diyelim ;)) adam akıllı 3-5 linuxcu say deseler sen kesin aralarında geçersin ama sen bile partilerde linux demolarının windows ve mac ile aynı şartlarda yarışabildiğini bilmiyorsun. örnek revision:

http://www.revision-party.net/compos/pc

eğer revision parti olarak küçük geldiyse birşey diyemeyeceğim. :) biz biraz da imkansızlıktan dolayı bu tür işlere girmiyoruz 7DX'lerde, Macintosh'u projeksiyona bile bağlayacak aparat olmayabiliyor elimizde. yoksa 7DX'de de elbette ki Linux ve MacOS ürünleri Windows ürünleriyle eşit şartlarda yarışabilirler.

bu arada benim bu başlığı açma nedenim tamamen üründen bağımsız, ürüne "çirkin olabilir ama alt tarafı linux demosu. iş linux coderlarına geldiğinde elbette ki daha bağışlayıcı olmalısınız." deyip, thumb up veren elemanın yorumuydu. genel olarak da böyle bir algı var gerçekten. ama neden? bahsettiğimiz kişiler scenerlar olduğu sürece linux kullanıcı sayısını çok da düşük görmemek lazım diye düşünüyorum. yani linux scene'de tercih edilmeyen bir platform olabilir, ancak o en canavar ASD demoları OpenGL ile yapılmışlardı. Linux'un benim bilmediğim, algılayamadığım bir eksiği mi var, yoksa ortada anlamsız bir mazeret mi var?

şu konuyu tekrar ediyorum. benim gözümde Windows, Mac, Linux scene'i diye sceneler yok. PC scene'i var. Bunlar sadece işletim sistemi. Mac üzerinde Xcode ile de harikalar yaratılabilir, linux'da gcc ile de. Revision gibi partiler de bu platformları desteklediği sürece demoların görsel yönden zayıf olmasının ne gibi bir mazereti olabilir, benim hala aklıma yatmıyor.

Ragnor:
Detaylı bir bilgim yok ama aradaki olası farklar ekran kartı sürücülerinin aynı performansta çalışmaması, makinadan makinaya build farklılıkları yüzünden demo'ları başka makinalarda düzgün çalıştırabilmenin zorluğu, zaten önceden windows kullanıcısı olmaları yüzünden linux'a özel iş yapmalarının anlamsızlığı ya da open source programcısı olup demoscene diye birşeyden haberdar olduktan sonra eğlencesine birşeyler kodlamış olmaları, çok ciddiye almamaları gibi sebebler olabilir.

Linux kullanıcıları arasında sıkı bir demoscene takipçisi kitle yok gördüğüm kadarıyla. Birçok linux scene sitesi tek tek kapandı. Linux'a çıkan demoların çoğu port vs. vs. Sorun daha çok diğer gruplar gibi rekabet eden, büyük partilere demo yollayan linux grubu/coder'ı vs. olmaması bence. Öyle olunca adam dur şöyle süper olsun diye uğraşmıyor.

skate:
peki o zaman linuxculara teknik bir soru, bilen varsa yanıtlasın lütfen.

ben ortalama bir OpenGL demosu kodladığımda (OpenGL 2.0 kullandım diyelim), linux'un driver sorunları genel bir FPS düşüklüğü mü yoksa belli özellikler kullanıldığında yaşanan sorunlar şeklinde mi gerçekleşiyor? yani sorun Windows'daki ortalama 30 FPS'nin (atıyorum) 17'e düşmesi mi yoksa belli efektlerin hiç çalışmaması ya da bazı flagler açıldığında radikal hız düşüşleri yaşanması mı? sonuç olarak işin önemli bir bölümünü ekran kartı donanımsal olarak yapıyor. yani benim beklentim en fazla ekran kartına mesh, texture v.s. yüklerken ya da image buffer'ı alırken farklılıklar yaşanabileceği yönünde ve bu genel FPS'yi etkileyebilir. ancak çok dinamik değişimler içermeyen bir demo partında, örneğin bir pixel shader efektinde olay GPU'da bitmiyor mu? yani ekran kartının çalışma hızında bir fark olmasına çok da ihtimal vermiyorum açıkçası. elbette ki CPU'ya yüklenen durumlar varsa ya da ekran kartından hesaplanmış framelerin alınması esnasında farklılıklar olabilir. ama bu kadar devasa bir fark olur mu cidden?

modern PC demolarının bir kısmında adamlar ekrana tek bir quad basıyorlar, geri kalan tüm efektler tamamen pixel shader üzerinde gerçekleşiyor. örneğin shadertoy linux'da çok daha performanssız mı çalışıyor (ya da hiç çalışmıyor). öyleyse neden? bu konuda linuxculardan bir yorum bekliyorum.

http://www.iquilezles.org/apps/shadertoy/

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git