Benim dikkatimi çeken nokta biraz farklı oldu. Yapay zeka ile konuya girip yapmak istediklerinle ilgili alakasız örnekler vermişsin.
Örneklerden ilki zaten havacılık sektöründeki tüm firmaların online olarak web tabanlı sahip olduğu, ucuzbilet hede hödö sitelerinin de tüm bu siteleri tek bir noktada toplayarak üzerlerinden benzer hizmet verdikleri bir uygulama tipi. Ben olsam favori web tabanlı dilim olduğu için PHP'den yapardım. ışin içinde bir OS olayı yok, PHP zaten multiplatform.
ıkinci örneğe bakıyorum, multimedia formatları, transcoding, bluetooth v.s. bambaşka bir senaryo. Aslında durum yine işletim sisteminden bağımsız ancak MacOS'da yapacak olsan büyük ihtimalle iTunes benzeri birşeyler kullanmak mantıklı olacaktır. Diğer sistemlerde de .NET/Mono v.b. bir kütüphanenin yardımıyla transcoding hariç kısımları halledebilirsin. Transcoding işi biraz karmaşıktır. Bu iş için ya hazır libraryler kullanman lazım (örneğin ben Windows üzerinde DirectShow filtreleriyle çözüyorum bu tür durumları) ya da öküz gibi kod yazman lazım, kolay iş değil.
Gel gelelim bu örneklerin yapay zeka ile yakından uzaktan alakası yok. Yapay zekanın ise işletim sistemi ile bir alakası yok.
Yapmak istediğin şey, hedeflerin düşünüldüğünde bence de yanlış yerlerde çözüm arıyorsun. Kur kendine bir işletim sistemi (ne olursa), üzerinde kapsamlı işler yapabileceğin bir dil seç (ne olursa) ve o konuda uzmanlaşmaya bak. Sonra diğer işletim sistemleri ve diller/platformlara geçişin, bunları önceki uzman olduklarınla kıyaslayıp kendi değerlendirmelerini yapabilmen çok daha kolay olacaktır. Yoksa Hydrogen'in de dediği gibi senelerce olduğun yerde sayar durursun.