Nightshift 2006 demo compo birincisi olmak hiç kolay değildi. Bunu soylerken parti organizatorlerinden biri olarak gurur duymakla beraber, asıl belirtmek istedigim Resident'in ihtimalen tarihinde en terlediği compo oldugu
Ama yurt içi ve dışından cok zorlu iki rakibi geçmeyi başardilar ve birincilik unvanini aldılar.
Spritus bir nevi "yeni nesil vigo" olarak butun grup arkadaslarının sevilen abisi rolünü üstlenirken, diğer yandan da resident demolarının hepsindeki gorsel tutarlilik ve 2d / 3d yonlerden birinin digeri ugruna feda edilmemesi konularında etkin bir sanat yönetmenliği örneği gösteriyor. Sırf bu olaya özel ilgi gösteren yetenekli bir adamın olması, daha en başından bir Resident demosunun kalite seviyesini yukarı çekiyor.
Kalite seviyesini otomatik olarak yukarı çeken bir diğer faktör de Anesthetic ve Flexi'nin kusursuz senkronizasyonda demo yapma alışkanlığı. Bunu asla ıskalamıyorlar ve bu da demoların "default" bir etkileyicilik seviyesini tutturmasını sağlıyor.
Caret'de de özellikle bu yönlerden bakıldığında bir fark yok. Yine 2d ve 3d yönünden çok dengeli bir demo ve kusursuz senkronizasyon. Caretin önceki Resident demolarından farklı olarak önümüze getirdikleri ise ayrı bir lezzet.
Öncelikle Text-mode demo yapma kararı ve bunun software rendering ile kullanılması modern PC scene'inde şaşırtıcı bir karar. Benim gibi nispeten oldskool kişilerin hoşuna gitmekle beraber yenilerin gözden kaçırabileceği bir incelik. Ama dediğim gibi ASCII filtresinin genel başarısı ve software rendering'deki bazı küçük detaylar (baştaki Caret logosunun alphalı olması, zar bölümünde yalnızca diffuse değil specular lighting de olması, geyşa resminde soldaki desenlerin alphalı olması, mandelbrot performansı) beni tavlamaya yetiyor. Artık karşımızda daha olgunlaşmış ve giderek özgüveni artan bir Anesthetic var. Ben rutinlerden bu mesajı alıyorum. Bu arada Decipher'ın code olarak hangi bölümleri yaptığını merak ediyorum. bu bilgi info dosyasında da yok. Belki de eklenmesi iyi olur.
Fakat Caret'in bence asıl vurucu noktası, daha önceki Resident demolarına en büyük farkı attığı yer ve hatta belki de Caret'i Caret yapan en önemli öğe. Müzik... Flexi'nin iyi bir besteci potansiyeline sahip olduğunu ama sound problemi olduğunu düşünüyordum Nested zamanlarında. Bu yorum bugün itibariyle iki yanlış içeriyor. Birincisi Caret beste olarak iyi değil, HARıKA... Demo boyunca ritmdeki hızlanma ve yavaşlamalar, her bir bölümün kendi içindeki ahengi... parçanın özellikle tünel bölümünden sonraki güçlenişi. ınanılmaz iyi. Hele o vokal "hey" lerin girdiği bölüm... dinlerken katanamı çekip savaşa gidesim geliyor.
Sesler desen bu sefer çok olgun. Ebat olarak daha optimize edilebilir mi bilmiyorum ama sonuc olarak nested'den sonra devasa büyüklükte bir ileri adım. Ama seslerin güzelleşmesinden daha da önemlisi deminde söylediğim gibi çok çok dinamik ve güzel bir beste olması.
Müziği 30. dinleyişten sonra falan tespit edebildiğim iki iyileştirme önerisi var. Birincisi mandelbrot esnasındaki piyano melodisi. Nested'da biraz zayıf kaldığını düşünmüştüm piyano melodilerinin. Caret'te Nested'dan çok daha iyi, fakat parçanın geri kalanına göre daha az güzel buradaki melodiler. ıkincisi parçanın (ve demonun) sonu. Orada bitmemesi lazımmış gibi geliyor dinledikçe (bunu farketmemi Hydrogen sağladı aslında). Sanki yarım kalmış gibi. şöyle bir sekiz ölçü daha belki... ınsan greets partındaki ritmle dağların tepesinde elinde katana koştururken (katanayı zar partında çektik hatırlayın) birden önünde uçurum belirip ordan aşağıya düşüyormuş gibi hissediyor.
Ama bu iki noktaya rağmen parça bence çok çok çok güzel ve demoya çok çok çok büyük güç katıyor.
Resident'a baktığımda görebildiğim tek bir negatiflik var. Yurt dışında ün. Bu ünü oluşturmak zaten uzun sürecek. O yüzden bir an önce yurt dışında boy gösterilmesi gerekiyor. Resident'in yurt dışı partilerde yarışması (hatta bizzat gitmesi) oralarda bazı yenilgiler alması, bazı haksız eleştirilere maruz kalması falan gerekiyor. Bunlar yurt dışında başa güreşen Türk scenerları olmak için geçilmesi gereken adımlar. Maalesef bunlara hazırlıklı olup bir yandan da sürekli belli bir kalitenin üstünde stuff üretmeye devam etmek gerekiyor. Ravenla ilgili yorumlarımda marka olmaktan bahsetmiştim. Resident Raven'dan daha uzun süredir Türkiyede bir marka zaten. Artık bence gözlerini yurt dışına dikmeliler. Buna kesinlikle hazırlar.
Bunun için Anesthetic dışındaki Resident coderlarının da devreye girmesi gerekiyor. Wild kategori ürünleri oyunlar vs hep hoş şeyler. Fakat hiçbiri full demoların prestijine ve etkisine sahip olmazlar. Olimpiyatlarda 100 metre yarışı neyse compolarda da demo compo odur. Resident'ın bence mücadele verdiği cepheyi daraltıp demolar üzerine saldırması gerekiyor. Anesthetic'in de söylediği gibi artık "shader'lar" zamanı.