selam herkese
beki de pek cogunuzun hali hazirda bildigi birsey ama bilmeyenler olabilir diye ben yine de bi topic acayim paylasayim istedim.
arkadaslar c++ icin biliyorsunuz STL adinda super guzide super faydali ve hayati kolaylastirici bir kutuphane var. genelde bir isi yapmak icin kendi yazacaginiz koddan neredeyse her zaman daha hizli calisan bir STL yolu mevcut. Icinde
- containerlar (sequence(vector, list, deque) ve associative(map, set))
- iteratorler
- string
- iostreams
- algorithms
olup neredeyse kod icinde hic loop yazmadan herseyi en optimum ve hizli cozme yollari STL'den geciyor.
simdi asil bu topic'in konusuna gelelim. STL zaten yillardir vardi ve guzeldi. ama artik boost var.
boost.org a bakmadan gecmeyin. boost c++ standardization comiteede yer alan adamlarla baslayip sonra dunyanin heryerinden insanlarin katilimiyla olusmus bir grup ve bu grubun gelistirdigi kutuphaneler. bunlar super templateli, STL uyumlu ve STL'in uzerine daha da bi ton sey ekleyen kutuphaneler. hepsi hayvan gibi insanlarca test edilmis review edilmis yemis kutuphaneler. aralarindan bazilari c++ standardizasyonuna da zaten eklenmis durumda. (Technical Report 1) hepsi de zaman icinde eklenecek.
Iclerinde super efektif boost::shared_ptr'dan komple BNF parserlarini sip diye tanimlamaniza izin veren boost::spirit'e, ultra flexible boost::bind dan, objeleri catirt diye networke veya storage'a basmanizi saglayan boost::serialization'a kadar bi suru hayatinizi acayip kolaylastiracak template silsilesi var.
eger bu konulari zaten biliyorduk ulan nightlord diyorsaniz eyvallah. ama ilk defa duyuyor veya tam hakim degilseniz. once STL ardindan da boost ogrenmeye baslamak c++ programciligi bakimindan veriminizi 8 kat falan artiracaktir.
Bakalim bu posta gelen tepkilere gore STL ve boost sohbetlerimize devam edebiliriz. Bakarsinizi birileri c++ ile ilgili soru sormaya/cevaplamaya bile baslar