Aslında
TBL ile ilgili çok tartışma oluyor. Yakın arkadaşım Stingray/Scoopex (keza bir çok grubu da var) bana "
TBL amigacımı ki? yaptıkları sadece amiga kullanarak video play etmek gibi bişi!!!" demişti... TBL'in kendi "
Amiga Demo Framework" leri var pc de... Kendi develop ettikleri ide leri falan...
Ama burada sadece şunu unutmamak lazım. Bugün 15-16 yaşında olan bir scener, TBL sayesinde "
AmigA" bilgisayarını duyuyor... Ayrıca, TBL "
Combined Demo" yu kazandı Asm06'da. Yani donanım olarak kendinden çok yüksek makinelerle girdi kapışmaya. Emin olduğum şey, ben ve benim gibi bir çok amiga freak, paso vote etmiştir TBL'i amiga diye...
Yani bu birincilik birazda
duygusal... bence de eğer demo "
AmigA" demosu ise taktığın gibi minimal konfigürasyonda çalışmalı. Biz yıllarca
A.G.A production yapmamıştık. A1200 yeni çıkmıştı ve kimsede fazla yoktu. şuan düşününce yanlış bulduğum bir şeyde:
Eğer bir demo, intro yapacaksan bu tüm amigalarda sorunsuz çalışmalı ...Bir dönem bu matıkda gitti Amiga-Scene... Hata olduğu şuradan belli, keşke bizlerde pc'ciler gibi "
Bu demo 68xxx de, Retina ekran kartıyla çalışır" gibi olaylara girseydik... Böylece hem sike basa AmigA için donanım üretilir, hemde herkes gidip almak zorunda olurdu.
Fairlight'ın 64k ların info ya baktım, manyak manyak konfigürasyon lazım. Altı üstü
64k bişi... Ne yazıkki hep
video versiyonlarını izliyebiliyorum... Bu belkide "
gelişim" açısından iyi birşey... Seni forse ediyor... Git al
o hardware'i diye...
Mesela AmigA'da
FAST-RAM yani ek-hafıza sonradan takılan bir şeydi. Default olarak
CHIP-RAM olur. Diyelim A1200'ün var. Default
2mb chip-ram'li. O devirde bu inanılmaz birşey idi... Çünkü pc'de ekran kartı diye bir kavram yoktu.
S3V adlı
1mb ekran kartı çıkınca pc'ciler sevinirken biz
götümüzle gülerdik...
A1200'e turbo-kart üzerinden fast-ram taktık. Alet
8mb fast,
2mb chip oldu... Grafik ve ses işleri chip-ram üzerinden çalışır. Bir slide-show yapmıştım 1993'de... Tek disketlik ... ıçinde atıyorum
2-3mb fotoğraf var sıkıştırmalı... Resimleri parça parça sıkışmış olarak önce fast-ram'e açıyorum, de-crunch bitince şak diye chip-ram'e atıyorum.. Hem de-crunch hızlı oluyor hemde sanki
tonlarca foto kullanmışsın gibi oluyor... Tabi bu prod'u seyretmek için makinende muhakkak
fast-ram olması lazım... Eminim zamanında bi çok kişi bunu izleyememiştir özellikle A2000'ciler..
Keşke zamanında demolarda deseydi "
En az 16bit ses kartı, harddisk ..." lazım diye
belki AmigA bugün başka bi boyutda olurdu...
TBL ile ilgili son sözüm, adamlar tüm code'larını pc'de kendi imalatı olan frame work'de yapıyor. ısterse AmigA sadece bir "
player" gibi dursa da en azından
AMIGA kelimesi, ölümünden
10 yıl sonra bile bugün halen telaffuz ediliyor. O bakımdan çok takmıyorum 68060mış bilmemne filan diye...