hehe vigo selam verdin borclu ciktin yine
bak herkes sana portal soruyor
scene genel olarak cok fazla tartisilacak konu icermiyor aslinda. yani demo ve mag reviewlerini cikarirsaniz geriye hakkinda tartisilabilecek 3-4 konu kaliyor. Mesela c64 scene'de:
- C64 scene oluyor mu yoksa yasiyor mu
- capraz gelistirme iyi midir kotu mudur
- demolar teknik mi olmali sanatsal mi olmali
seklinde uc konu vardir. yillardir bunlar isinip isinip yeniden onumuze gelir forumlarda ve disk dergilerinde. bunlara ara sira (ifli mi iyi ufli mi iyi) veya (favori muzik/grafik/kod editorunuz ne) falan gibi konular eklenebilir
Bunlara ilave olarak bir de bizim ulkeye has bazi konular bulabiliyorum. bu ulkede demoscene neden lazim. demo mu oyun mu gibi. Ha PC scene icin de (hardware vs software rendering) (coding vs scripting) falan eklenebilir
simdi bu bir avuc konuyu forumlarda ve dergilerde tekrar tekrar irdeleyebiliriz ama bir yerde tikaniriz. ben bi kac sayi once NSRde dunyanin tum diskmag editorleri toplanalim ve anlasalim bu konular hakkinda bi sure yazmayalim diye bi espri yazmistim. Game Overviewin ertesi sayisinin editorial basligina ALIH tam bu basligi atti
(Hydrogen bak yurt disi scene muhabbetinden birazini buraya sizdirdim
)
Bu tikanikliktan kurtulmanin yolu olan iki tur yazi var:
1- demo/mag/muzik/grafik reviewleri
2- coding/gfx/muzik tutoriallerine gelen sorular ve cevaplar
bir de parti raporlarini ekleyebiliriz buna ama bu yazilar partiler oldukca olabilir ancak.
Simdi biz Turkiyede bu parti report olayinda cok iyiyiz. parti sonrasi donemlerde bu foruma uzun bir kisisel parti izlenim postu atmak bir nevi geleneksellesti ve bu cok olumlu.
Gelin gorun ki asil bahsettigim iki tur yazida yerlerde surunuyoruz.
genelde review yazan kisi sayisi 5'in altinda. (5'in baya altinda aslinda
)
bugune kadar teknik soru cevap olayi da genelde hasbel kader bizim tutoriallere yolunu bilan bir kisinin bir soru sorup 7 cevap almasi seklinde gelisti. hepimiz elden geldigince her soruyu farkli yonlerden irdeleyip cevaplamaya calistik.
Fakat tutorial yazmak da cok cok zahmetli bir is. Ve ancak tutorial'i yazan kisinin duvarlara biseyler anlatmaya calisiyor gibi hissetmedigi durumlarda mumkun. Bunun icin de yine olumllu olumsuz feedback ve sorular gelmesi gerekiyor. Insan en azindan yazilari okuyanlarin toplam harcadigi surenin o yazinin yazilmasinda harcanandan fazla olmasini diliyor.
Herkes demo yapamayabilir ve herkes tutorial yazamayabilir. Ama herkes demo review edebilir ve herkes tutorial okuyup soru sorabilir. Bu olmadigi muddetce ayni uc bes konu icinde donulur.
Bu durum devam ederse, bence scene turkiyede olmez. bizler hep aktif oluruz bir olcude yurt disi scene ile zaten baglantimiz var ve taniniyoruz. iki uc partiye de gideriz elbet her sene. kendi ulkemizdeki muhabbet gibi olmaz ama olsun.
ama 100lerce aktif scener ve 5-10 tane dunya capinda grup ve birkac bin scenerin katildigi demoscene partilerimiz Turkiyede olmaz. Turkiyede yazilim sektorunde calisan ve calisacak olan insanlarin yetistigi ve pek cok sey ogrendigi bu yetisme zemini gelismemis olur. Ulkemizde yazilim sektoru ilk defa kod yazmaya ve dizayn etmeye mezun olduktan sonra girdigi sirkette baslayan muhendislere kalir(burda amac muhendislere bok atmak degil ben de muhendisim). Boyle sirketlerde yapilan projelerde en ufak kod gelistirme isleri bile ya risk olarak gorulur (bu is outsource edilir ve para kaybedilir) ya da bilincsizce ustlenilir(ve bitirilemez ve yine para kaybedilir). Bilisim Sektorumuz takim elbiseli insanlarin yurt disindan hardware /software ithal edip sattigi, arti degersiz yuppilerin fuarlariyla domine edilen ve ulkenin surekli para kaybettigi bir hal alir. Open source projeler hakkinda konusan konusan konusan ama hic bir sourceforge projesine bir satir kod yazmayan 'linux hackerlarimiz' olur.
Ne guzel di mi
bunlar tabi benim kisisel dusuncelerim. Ben bu donguye dusmemek icin, yani scene'in sosyal yonunun, herkesi uretkenlige yonlendiren bir saglamlikta kalmasi icin;
- review yazilarinin ve tutorial soru cevaplarinin forumlari doldurmasinin gerekliligine
- daha detayli fikir yazilarinin da forumlarda kaybolup gitmemesi icin disk dergilerinde yayinlanmasinin onemine
inaniyorum...